Kindle Paperwhite | Review

[:nl]Een tijdje terug was ik jarig en omdat mijn oude e-reader aan vervanging toe was, stond er dus een nieuwe op mijn verlanglijstje. Ik kreeg een Kindle Paperwhite, een prachtige witte en vandaag laat ik je zien wat ik er van vind.

[pzzwidget id=97113 height=300 width=300]

Een nieuwe e-reader

Ik heb al een jaar of 6 een BeBook Neo in gebruik. Toen ik ‘m kreeg ging er echt een wereld voor me open. Boeken lezen is best leuk, maar ik vond het altijd zo’n gesjouw om op vakantie een hele stapel boeken mee te nemen. Hoe handig is dan een e-reader: je neemt 1 apparaat mee en je zet er 300 boeken op, hoe lang moet je dan wel niet vakantie hebben? Ik las met vlagen veel op de e-reader, en vooral in bed vind ik een e-reader fijner dan een boek: veel minder zwaar!

Het laatste jaar begon mijn BeBook behoorlijk wat kuren te vertonen: er kwamen barstjes in het plastic (echt sterretjes zeg maar), en soms kon ik helemaal niet naar de volgende pagina klikken. Hij bleef dan gewoon hangen. Ik moest dan terug naar het menu, het boek weer openen, en dan kon ik naar de volgende pagina. Heel omslachtig dus. Maar het grootste gemis was wel dat er geen backlight in de BeBook zat. Ik lees veel in bed en kreeg dus vaak vak manlief de opmerking dat de lamp uit moest (hihi). Alles bij elkaar genoeg reden om dus een nieuwe e-reader te vragen.

Waarom een kindle?

Tja, wat zal ik er van zeggen.. Er zijn volgens mij in Nederland eigenlijk 2 merken die het ‘best verkocht’ zijn: Kobo en Pocketbook. Maar van beide e-readers lees en hoor je veel slechte ervaringen. Niet qua klantenservice, maar wel qua product. En daar had ik niet zoveel zin in. Dat hoor ik nooit over Kindle, en ik zie Kindle toch wel een beetje als The King of the World wat e-readers betreft.

Er zat altijd 1 ‘nadeel’ aan Kindle, en dat is dat je er geen EPUB-bestanden op kunt lezen. Je kunt alleen de boeken die je rechtstreeks via Amazon.com bestelt direct lezen. Aangezien veel boeken als EPUB beschikbaar zijn, was dat voorheen best wel een issue. Ondertussen heb je daar gewoon een programma als Calibre voor, waarmee je EPUB-bestanden kunt converteren naar MOBI-bestanden om ze te kunnen lezen. En inmiddels kan ik zeggen dat dat prima en supersnel werkt. Het is slechts 1 handeling extra, en voor mij dus geen reden om niet aan een Kindle te beginnen.

Kindle Paperwhite

kindle paperwhite (1)-

Ik kreeg dus een witte Kindle Paperwhite, maar hij is er ook in het zwart. Stiekem vind ik de witte wel iets mooier, zal wel een vrouwending zijn, denk ik 🙂 Hij heeft een 6 inch scherm, en doordat er verder geen toetsen op zitten (behalve de powerknop op de kopse kant onder), is het geen grote e-reader. Dat is even wennen, mijn BeBook had nog wel een paar knoppen onder het scherm. En hij is dus zo klein dat ‘ie gewoon in je handtas past.

kindle paperwhite (2)-

De Paperwhite heeft een touchscreen, wat ook een grote verandering voor mij is, want mijn BeBook kon je met een pennetje bedienen, of met de knoppen. Dit is toch wel een stukje makkelijker hoor. Ik moet zeggen dat de Kindle Paperwhite verder heel intutitief is in het gebruik: ik heb geen ervaring met Kindle, maar kan mijn boeken makkelijk vinden. En ook het aanpassen van lettertype, lettergrootte of achtergrondlicht gaat heel makkelijk.Nog wat specs

De Kindle Paperwhite weegt 207 gram (de WiFi-variant), heeft een intern geheugen van 4 GB en als je zuinig bent met de verlichting, kan ie weken mee. Dat zeggen ze in elk geval. Ik hoop dat dat zo is, want mijn BeBook laad ik nu amper 4 keer per jaar op. In de (relatief) korte tijd dat ik de Kindle Paperwhite gebruik, heb ik nog niet hoeven laden in elk geval.

Die 4GB intern geheugen is een stuk meer dan mijn BeBook. Die had maar 512MB intern, maar was met een SD-kaartje wel uit te breiden. Met 4GB nu hoef ik niet meer uit te breiden, ik kan me niet voorstellen dat ik zo veel boeken tegelijk op mijn e-reader nodig heb.

De leukste spec van de Kindle Paperwhite is misschien wel het feit dat je een Kindle-mailadres kunt aanmaken. Als je dan een boek naar dat mailadres stuurt, komt die automatisch op je e-reader te staan. En dat werkt echt als een trein. Super handig als je je e-reader niet bij de hand hebt. Op je pc converteer je je boek, en die mail je vervolgens gewoon. Komt ‘ie in je Home-scherm te staan.

Ik heb nog geen boeken gekocht via Amazon.com, mijn ‘privĂ©-collectie’ bevatte nog best wat ongelezen boeken. Daar ben ik voorlopig nog wel even zoet mee, maar ik ben wel benieuwd hoe dat gaat. Vanaf de e-reader kun je de shop van Amazon in elk geval benaderen.

Het Hoesje

kindle paperwhite (3)-

Om mijn e-reader goed te beschermen vond ik het nodig om er een hoes omheen te hebben. En daar wilde ik natuurlijk  wel een leuke kleur voor. Het is deze geworden: een magnetische flipcover, die ervoor zorgt dat de Kindle automatisch in slaapstand gaat als hij dicht is. Ik ben er helemaal blij mee.

Conclusie

Op zich gebruik ik de Kindle Paperwhite misschien nog net iets te kort om echt kritisch te zijn, maar misschien blijft mijn mening wel zoals hij is. Tot nu toe ben ik super tevreden en werkt alles naar behoren. Ik ben weer heerlijk fanatiek aan het lezen en kan dus nu ’s avonds gewoon zonder lampje aan in bed toch lezen. Het puntje wat betreft de EPUB is eigenlijk geen minpunt meer, en dan zijn er dus geen nadelen aan de Kindle Paperwhite. Deze e-reader is te koop via Amazon of Mediamarkt.

Heb jij ook een e-reader? En lees je nog wel eens gewoon een boek?

xx
Loes

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300][:]

3 Reacties

  1. 22 februari 2017 / 08:52

    Ik heb geen e-reader, lijkt mij eerlijk gezegt helemaal niet prettig lezen.
    ik zou ook voor wit gaan en het hoesje ook!

  2. Neelke
    26 februari 2017 / 13:36

    Wat leuk om je review te lezen! Hebben we allebei een mooie nieuwe e-reader! Ik heb de kindle nooit echt overwogen, omdat je inderdaad met het epub formaat zit. En mijn hele ebookcollectie is in epub. Daarnaast schijn je niet zo goed aan nederlandse titels te kunnen komen via Amazon, maar ik weet niet of dat klopt. Je Kindle ziet er in ieder geval erg mooi uit! En volgensmij hebben we zo’n beetje hetzelfde hoesje qua kleur gekocht! Ik ben nog steeds erg tevreden met mijn Kobo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *