Slecht geslapen? Zo kom je de dag wel door!

Heb je niet al te best geslapen? Wist je dat veel mensen van zondag op maandag een stuk slechter slapen dan de rest van de week? Het kan je natuurlijk ook op een andere dag gebeuren: dat je zo’n nacht hebt dat je nauwelijks een oog dicht doet. Zieke kinderen, piekeren over je werk of geluidsoverlast, na een korte nacht voel je je vaak niet fit. Als de wekker na zo’n nacht gaat, kruip je het liefst weer onder wol. Met deze tips kom je, ondanks dat je slecht geslapen hebt, de dag nog een beetje fris door.


Dat te weinig slaap slecht is voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar toch heb je soms van die nachten dat het toch niet helemaal lukt, dat slapen. En dan merk je direct de dag er na dat je slecht geslapen hebt. Je bent uit je humeur, je kunt je slechter concentreren en je voelt je absoluut niet fit. Als je geen last heb van chronisch slaaptekort, is zo’n slechte nacht nog best te overzien. Hoe maak je het jezelf de dag er na een stukje makkelijker? Nou zo!

Daglicht helpt

Probeer je dag te beginnen met een flinke dosis zonlicht. Nu weet ik dat het in Nederland best lastig is om dat 365 dagen in het jaar te kunnen doen, maar toch. Als het met zonlicht niet lukt, dan is het fijn om je (daglicht)lamp aan te zetten. Zorg er in elk geval voor dat je het niet te donker houdt: dan word je helemaal niet meer wakker. Wat nog fijner werkt is om als je net wakker bent even naar buiten te gaan: frisse lucht doet je ook erg goed.

Hou jezelf (een beetje) voor de gek

Zoals je misschien wel weet: Your mind is a very powerful tool that can work for you or against you (aldus Dave Liniger). In dit geval werkt het dus tegen je als je maar blijft nadenken over hoe slecht je wel niet geslapen hebt. Probeer jezelf dus wijs te maken dat het best wel goed gaat komen vandaag: vaak lukt het dan ook nog wel!

slecht geslapen zo kom je de dag wel door (2)-

Drink een glas water na het opstaan

Dat je voldoende water moet drinken, om je vochtbalans op peil te houden is natuurlijk bekend. Na een nacht slapen heb je je vochtreserves behoorlijk opgemaakt en ben je eigenlijk een beetje uitgedroogd. Drink vlak na het opstaan een glas water en je zult zien dat je je al snel een heel stuk beter voelt. Herhaal dit gedurende de dag om je lichaam te blijven ondersteunen om dat vochtpeil in balans te houden.

Haal diep adem

Je lichaam heeft zuurstof nodig. Wist je dat je gaapt omdat je een tekort aan zuurstof hebt? Help je lichaam dus aan zuurstof door een paar keer diep adem te halen. Dat scheelt weer gapen!

Slecht geslapen Zo kom je de dag wel door!

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding, zodat je het artikel later terug kunt vinden.

2 koppen koffie

Hoe verleidelijk het ook klinkt: dat infuus met koffie zou ik niet aanleggen. De cafeïne die in koffie zit geeft eigenlijk maar valse energie. Drink dus niet meer dan 2 koppen koffie, je humeur zal er anders niet beter van worden. En een teveel aan cafeïne zou je juist uitdrogen. Probeer eens (kruiden)thee of gewoon een glas water.

Zero sugar

Oke, dat klinkt wel heel dramatsich, maar probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden. Beter is het om eiwitten te eten. Daar krijg je meer energie van. Suiker zorgt alleen maar voor een piek aan energie, en het dal dat er na komt, zal alleen maar dieper zijn. Ook alcohol kun je beter laten staan als je slecht geslapen hebt: van alcohol slaap je over het algemeen juist onrustiger.

Wandelen

Bang voor de after-lunch-dip? Eet je brood tussen de middag ietsje sneller op, zodat je tijd hebt om nog even een wandeling buiten te maken. Wat zonlicht en de frisse buitenlucht zullen je een oppepper geven!

slecht geslapen zo kom je de dag wel door (1)-

Wees een beetje lief voor jezelf

Tja, zo’n dagje dat het allemaal even niet zo lekker loopt: let it go, Elsa! Morgen is er weer een nieuwe dag, dus probeer het vandaag maar een beetje te nemen zoals het komt. Stel prioriteiten en doe alleen de dingen die echt gedaan moeten worden. Probeer aan het einde van de dag een beetje te ontspannen en ga op je ‘normale’ tijd naar bed: dikke kans dat je zo slaapt!

Slecht geslapen van zondag op maandag?

Tja, dat herken ik wel. In het weekend blijf ik toch vaak wat langer op, omdat het zo gezellig is. En ook uitslapen is voor mij het ultieme weekend-gevoel. Maar wist je dat je na 2 dagen uitslapen eigenlijk je biologische klok al helemaal om zeep hebt geholpen? Probeer dus, om dit te voorkomen, ook in het weekend op je gebruikelijke tijd naar bed te gaan. Je zult zien dat je bij een regelmatig ritme eigenlijk helemaal geen wekker meer nodig hebt: je lichaam is gewend om op dezelfde tijd wakker te worden!

Wat is jouw tip om na een slechte nacht de dag toch goed door te komen?

xx
LoesDe afbeeldingen in dit artikel komen van Shutterstock

 

1 Reactie

  1. 1 mei 2018 / 10:43

    Ik ben geneigd om dan naar koffie te grijpen. Dat geef me echt het gevoel dat ik er wakkerder van word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *