Rolgordijnen, plisségordijnen of jaloezieën? | Raamdecoratie

Toen wij zo’n 7 jaar geleden ons huis kochten, wist ik direct: ik wil graag van die duo-rolgordijnen voor de ramen. Dat zijn rolgordijnen met een soort streeppatroon: naast de ‘kleur’ is er ook een soort gaas verwerkt in het gordijn. En daarmee kun je dus de rolgordijnen wel dicht doen, maar komt er toch een beetje licht binnen. Een fijn systeem. Maar na zo’n kleine 7 jaar begonnen er echt scheuren in het gaas-gedeelte te komen en dus is het tijd voor iets nieuws voor de ramen.

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

Welke raamdecoratie kies je?

En dan begint het: de keuzestress… Want wil je gordijnen, in-betweens, rolgordijnen, plisségordijnen of (al dan niet houten) jaloezieën? Als ik eerlijk ben hou ik niet zo van gordijnen in de woonkamer, of in ieder geval: niet te veel gordijnen. Voor onze schuifpui hebben we bijvoorbeeld wel een gordijn, maar de rest van de ramen hou ik graag wat strakker.

Hou jij van veel licht in huis? Maak dan zelf een leuke lamp!

raamdecoratie

Ons huis heeft veel ramen, en is daardoor automatisch erg licht. Dat heeft ook als consequentie dat je vanaf de straat dwars door ons huis heen kijkt, en dat is dan ook direct het grootste nadeel. Ik vind het dus fijn als er iets voor de ramen hangt wat voorkomt dat je zo naar binnen kijkt.

raamdecoratie

Met de duo-rolgordijnen hadden we dat best goed voor elkaar: zelfs als de rolgordijnen dicht waren, kwam er genoeg licht binnen, maar kon je toch niet naar binnen kijken. Omdat we niet nog een keer precies hetzelfde willen, zijn we gaan kijken naar dupli gordijnen. Dat leek me wel mooi, want die kun je namelijk op 2 manieren verstellen: van onder naar boven, maar ook van boven naar onder (top-down en bottom-up). Zo heb je als het ware een paneel wat je over het raam naar boven of beneden kunt verplaatsen, zodat je maximaal licht binnenkrijgt. Overigens kun je het gordijn ook helemaal dicht doen.

Isolatie en demping van geluid

raamdecoratie 2

Qua isolatie werken dupli gordijnen ook heel fijn: omdat er een soort honingraat-structuur in de stof zit, heb je dus een extra stukje isolatie voor de ramen. Daardoor wordt het in de zomer binnen niet zo warm! En het absorbeert geluid ook goed. Met dit soort raamdecoratie vind ik het dus niet noodzakelijk om er nog gordijnen naast te hangen. Als je nog meer tegen geluid (echo) in huis wilt doen, is dat natuurlijk nog wel een optie.

Voor ons huis ben ik er wel uit: wij gaan voor dupli gordijnen. Weer eens wat anders dan rolgordijnen. Ook in een andere kleur dan wat we hadden, en dat vind ik stiekem wel heel spannend!

Wat heb jij voor de ramen hangen? En ben je daar nog steeds blij mee of zou je inmiddels ook wat anders kiezen? (Zo ja, wat zou jij nu voor raamdecoratie kopen?)

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *