Restyle: van jurk naar rok | DIY

restyle-van-jurk-naar-rok

Al een aantal jaren geleden kocht ik in Brighton (in The Lanes <3) een super leuk gebreid jurkje met uiltjes er op. Manlief spotte het in de etalage, en mijn naam stond er gewoon op. Sterker nog: hij riep me gewoon. Dus binnen gepast en ja hoor: een nieuwe jurk in de garderobe. Hij was wel wat kort en had korte mouwen, maar dat kon ik toen nog wel oplossen met een dikke maillot en een longsleeve eronder.

Ondertussen hangt het jurkje zo’n 3 jaar in mijn kast, en denk ik elke keer als ik het weer aan trek: het is toch wel echt HEEL kort (ik kan er echt niet in bukken). Maar de stof is zo leuk, dat ik het nooit durfde weg te gooien. En afgelopen week besloot ik dat ik er best iets anders van kon maken, en ging aan de slag om het jurkje om te toveren tot rok! Kijk je mee?

Van een jurk naar een rok

Als je mijn blog al langer volgt, dat weet je dat ik het ontzettend leuk vind om ‘oude’ kleding voor iets anders te gebruiken. Zo maakte ik al eens een overhemd van mijn man voor mezelf op maat (hier) en verknipte ik een t-shirt van dochterlief voor een leuk project. Maar vandaag dus mijn jurk. Ik ging als volgt te werk:

Wat heb je nodig?

restyle-van-jurk-naar-rok-1

 • een jurk die je niet meer draagt
 • boordelastiek zo breed als je nodig hebt (even meten bij jezelf op bij een andere rok die goed past).
 • garen in een bijpassende kleur
 • naaimachine
 • stofschaar
 • spelden
 • lockmachine

En zo ga je te werk

restyle-van-jurk-naar-rok-2

Meet hoe lang je rok moet worden. Denk er aan dat je er boordelastiek op gaat zetten en dat dat dus ook nog voor ‘extra’ lengte zorgt. Knip de jurk op de gewenste lengte af.
restyle-van-jurk-naar-rok-3
Omdat de stof na het knippen kan gaan rafelen, lock ik de rand, zodat dat niet gebeurt.

restyle-van-jurk-naar-rok-5

Speld het boordelastiek vast zodat je dit kunt gaan naaien. Naai met een stretch-steek, zodat de draad niet direct knapt als je aan het elastiek trekt.

restyle-van-jurk-naar-rok-6

Leg vervolgens de ‘afgeknipte kanten’ plat en naai die met een zigzagsteek vast (zie de blauwe pijlen). Zo zit je elastiek goed vast!

Het elastiek is een stukje smaller dan de rok. Dat is niet erg, omdat het elastiek meer rekt dan de stof van de rok. De rok komt als het ware een beetje gerimpeld aan de stof te zitten. Om te zorgen dat het naaien makkelijker gaat, deel je zowel de rok als het elastiek op in 8 gelijke stukken. Dat doe je door telkens het midden van een ‘stuk’ te bepalen. Ik zal proberen het uit te leggen.

restyle-van-jurk-naar-rok-7

Nadat ik de boord heb genaaid, zet ik precies aan de andere kant van het stiksel een speld rechtop in de boord (zoals je bij mijn vinger ziet). Zo heb je een ‘merkteken’ aan 2 zijkanten. Vervolgens leg je die speld op de gestikte naad.

restyle-van-jurk-naar-rok-8

En dan speld je op de vouw van de boord weer nieuwe spelden. Zo heb je de boord in 4 delen verdeeld.

restyle-van-jurk-naar-rok-9

Vervolgens ga je weer het midden bepalen, door de spelden weer op elkaar te leggen (zoals de middelste pijlen). Dan zet je dus weer op de vouwen een speld rechtop.

restyle-van-jurk-naar-rok-10

En tot slot bepaal je de laatste 2 ‘middens’ door de 3 spelden aan de ene kant op de 3 spelden aan de andere kant te leggen (zoals de 3 blauwe pijlen in het midden) en dan zet je de laatste 2 spelden op de vouw aan de zijkanten.

restyle-van-jurk-naar-rok-11

Zo dus. Je hebt het boordelastiek dan opgedeeld in 8 gelijke stukken.

Datzelfde trucje doe je vervolgens ook met de rok, zodat je de bovenkant van de rok ook hebt opgedeeld in 8 gelijke stukken.

restyle-van-jurk-naar-rok-12

Je zet dan de spelden uit de boord op de plek van de spelden op de rok. Je zult zien dat de rok dan iets gaat rimpelen, omdat die wijder is. Maar omdat je beide ‘onderdelen’ dus hebt opgedeeld in 8 gelijke stukken, krijg je dus 8 keer een klein beetje rimpels (in plaats van 1 keer heel veel).

restyle-van-jurk-naar-rok-13

Het naaien vergt enige oefening, maar is best makkelijk (hoewel lastig te doen met 1 hand om een foto te maken, haha). Op de plek van de speld zet je de naald van de naaimachine in de stof. Dan trek je aan de boord, zodat die plat valt met de stof van de rok en dan naai je dit vast (tot de volgende speld). Ik deed dat met de tricot-steek. Als je dan bij de volgende speld bent, zet je de naald van de naaimachine weer in de stof, dan trek je het boordelastiek weer zo strak dat de lengte overeenkomt met de stof en dat naai je weer vast. En zo ga je rond tot je helemaal rond bent (als je het goed is, moet je 8 keer stoppen).

restyle-van-jurk-naar-rok-14

En dan is de  rok klaar!

Nog een rokje!

restyle-van-jurk-naar-rok-4

Ik zie ineens dat deze jurk een col heeft, die ik heeeeel goed kan gebruiken voor een rokje voor dochterlief! Hoe leuk: hebben we straks dezelfde rok! De werkwijze is hier ook heel makkelijk: lock de bovenkant en de onderkant van de rok, zodat de stof niet meer kan rafelen.

restyle-van-jurk-naar-rok-15

Doe dan hetzelfde trucje met het boordelastiek en het rokje (overigens hoeft dit smalle dingetje niet per se in 8 delen verdeeld te worden, 4 is ook prima). Zet de spelden rechtop, en naai vervolgens de boord op het rokje vast.

restyle-van-jurk-naar-rok-16

Dan moet de onderkant nog afgewerkt worden.

restyle-van-jurk-naar-rok-17

Speld de zoom vast en naai dit met een zigzag-steek vast.

restyle-van-jurk-naar-rok-19

En dan is dit het uiteindelijke resultaat: leuk geworden he? Ik vond het alleen jammer dat ik geen roze boordelastiek voor de kleine meid had, want dat had zij ook geweldig gevonden. Overigens was madame helemaal in haar nopjes met haar nieuwe jurkje (ik quote: ‘Ik HOUOUOUOUOU van uiltjes!!’ <3).

Heb jij ook nog kleding liggen die je niet draagt? Wat zou jij er van kunnen/willen maken?

xx
Loes
Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

2 Reacties

 1. Sabrina
  2 december 2016 / 23:22

  Leuk gedaan! Ik kan me voorstellen dat je deze jurk gewoon moest hebben! Geweldig patroon! Ik heb ook 2x een jurk Tot rook vermaakt, zo komt het toch nog van pas 🙂

  • Loes
   Auteur
   2 december 2016 / 23:58

   Dank je wel! Ja, haha, ze hadden ‘m in 3 kleuren, ik ben eigenlijk nog steeds verbaasd dat ik maar 1 jurk heb gekocht, haha. Goed zeg, dat je 2 gerestylde rokken hebt. Weggooien kan altijd nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *