Recept | Irish Soda Bread

Via Silke’s blog kwam ik een prachtig plaatje tegen van een Irish Soda Bread. Dat is een brood met maar 4 ingrediënten: bloem, karnemelk, baking soda (bicarbonaat) en zout.

Door het zuur in de karnemelk wordt de baking soda ‘geactiveerd’ en zo krijgt het brood zijn luchtigheid.
Vandaag laat ik zien hoe ik dat gedaan heb.

Irish Soda Bread (1)

Voor je begint: verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).

Zoals gezegd zijn er maar 4 ingrediënten:

 • 4 cups bloem (zie hier voor een omrekentabel)
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel zout
 • 400 ml karnemelk

Zoals je ziet heb ik iets minder zout gebruikt, maar denk dat ik de volgende keer iets meer toevoeg. Komt de smaak zeker ten goede!

Je doet alle droge ingrediënten in een mengkom en dan meng je beetje bij beetje de karnemelk er door. Je kneedt dan tot je een ‘egaal’ deeg krijgt. Glad wordt het niet echt, je hoeft niet lang te kneden (dan houdt het brood het ‘rustieke’ zeg maar). Ik heb uiteindelijk nog wel wat bloem toegevoegd, omdat ik het veel te nat vond.

Op Silke’s blog kun je lezen dat het brood afgedekt moet worden in de oven: dan door het bijvoorbeeld in een cakeblik te bakken en er een cakevorm op de kop bovenop te zetten. Ik heb maar 1 cakeblik dus ik heb het in een vuurvaste schaal gedaan, met een glazen schaal er bovenop (en ja, het is goed gegaan in de oven!! :)).

Zoals dit dus. Na 30 minuten haal je het deksel er af, en dan zet je het nog 15 minuten in de oven.

Het gaat al snel bollen in de oven, en na 30 minuten werd het zo’n bleekscheet.

Nog 15 minuten in de oven en dan is het zo’n beauty geworden. Ziet er toch heerlijk uit?

Irish Soda Bread (9)

Zo, even van de voorkant :). Mijn pot had niet echt een platte onderkant, dus het is een beetje een bol brood geworden. Zo kon hij nog wel liggen, maar als hij eenmaal gesneden is, gaat hij rollen. Niet dat het uit maakt, overigens.

Laat je brood wel even afkoelen voor je het snijdt. Dat is hier niet gelukt (afkoelen), iets met kids die moesten eten en kinderbedtijd.. Warm snijden lukte niet helemaal.

Ik heb er lekker boter en zelfgemaakte pruimenjam op gesmeerd (weliswaar door oma gemaakt, maar daardoor des te lekkerder!). En het smaakte heerlijk! De kleine meid wilde het helaas niet proeven, dus toen het brood goed was afgekoeld, heb ik het direct in een luchtdichte bak gestopt. Morgenvroeg maar eens even proeven of het nog net zo lekker smaakt!

Ik ben ook benieuwd of dit met speltmeel gemaakt kan worden. Dat ga ik de volgende keer proberen.

xx
Loes

[:en]

Via Silke’s blog kwam ik een prachtig plaatje tegen van een Irish Soda Bread. Dat is een brood met maar 4 ingrediënten: bloem, karnemelk, baking soda (bicarbonaat) en zout.

Door het zuur in de karnemelk wordt de baking soda ‘geactiveerd’ en zo krijgt het brood zijn luchtigheid.
Vandaag laat ik zien hoe ik dat gedaan heb.

Irish Soda Bread (1)

Voor je begint: verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).

Zoals gezegd zijn er maar 4 ingrediënten:

 • 4 cups bloem (zie hier voor een omrekentabel)
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel zout
 • 400 ml karnemelk

Zoals je ziet heb ik iets minder zout gebruikt, maar denk dat ik de volgende keer iets meer toevoeg. Komt de smaak zeker ten goede!

Je doet alle droge ingrediënten in een mengkom en dan meng je beetje bij beetje de karnemelk er door. Je kneedt dan tot je een ‘egaal’ deeg krijgt. Glad wordt het niet echt, je hoeft niet lang te kneden (dan houdt het brood het ‘rustieke’ zeg maar). Ik heb uiteindelijk nog wel wat bloem toegevoegd, omdat ik het veel te nat vond.

Op Silke’s blog kun je lezen dat het brood afgedekt moet worden in de oven: dan door het bijvoorbeeld in een cakeblik te bakken en er een cakevorm op de kop bovenop te zetten. Ik heb maar 1 cakeblik dus ik heb het in een vuurvaste schaal gedaan, met een glazen schaal er bovenop (en ja, het is goed gegaan in de oven!! :)).

Zoals dit dus. Na 30 minuten haal je het deksel er af, en dan zet je het nog 15 minuten in de oven.

Het gaat al snel bollen in de oven, en na 30 minuten werd het zo’n bleekscheet.

Nog 15 minuten in de oven en dan is het zo’n beauty geworden. Ziet er toch heerlijk uit?

Irish Soda Bread (9)

Zo, even van de voorkant :). Mijn pot had niet echt een platte onderkant, dus het is een beetje een bol brood geworden. Zo kon hij nog wel liggen, maar als hij eenmaal gesneden is, gaat hij rollen. Niet dat het uit maakt, overigens.

Laat je brood wel even afkoelen voor je het snijdt. Dat is hier niet gelukt (afkoelen), iets met kids die moesten eten en kinderbedtijd.. Warm snijden lukte niet helemaal.

Ik heb er lekker boter en zelfgemaakte pruimenjam op gesmeerd (weliswaar door oma gemaakt, maar daardoor des te lekkerder!). En het smaakte heerlijk! De kleine meid wilde het helaas niet proeven, dus toen het brood goed was afgekoeld, heb ik het direct in een luchtdichte bak gestopt. Morgenvroeg maar eens even proeven of het nog net zo lekker smaakt!

Ik ben ook benieuwd of dit met speltmeel gemaakt kan worden. Dat ga ik de volgende keer proberen.

xx
Loes

 

5 Reacties

 1. Silke
  28 december 2015 / 11:26

  Wat tof dat je het recept uitgeprobeerd hebt! Het ziet er een heel mooi en lekker brood uit, ik krijg al direct zin om het nog eens te maken. 🙂

  • 28 december 2015 / 20:50

   Het was ook heel erg lekker! En zo verschrikkelijk makkelijk. En nu heb ik ook iets voor op m’n verlanglijstje: een ovenvaste pan met deksel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *