Post-its: ik gebruikte ze mijn hele leven verkeerd!

Ik heb een beetje een haat-liefde-verhouding met post-its. Vooral die gekleurde exemplaren zijn mijn favoriet, of nog mooier: van die post-its met leuke vormpjes. Het leek me altijd zo geweldig om ze overal voor te gebruiken: in de (school)agenda, op de muur, of verzin iets anders. In de praktijk valt het echter altijd tegen: ze blijven niet plakken. En ik dacht altijd dat het aan de post-its lag, maar niets is minder waar. Het ligt aan de manier waarop je de blaadjes van het blokje trekt!
Plakken of niet plakken?

Post-its hebben zo’n ‘handige’ plakrand. Die is op zich best wel groot. Je zou dan ook verwachten dat er sprake is van een grote kleefkracht. En daar zit het ‘m nou juist: dat is maar gedeeltelijk waar.  Een tijdje geleden zijn we bij ons op kantoor gebruik gaan maken van de agile- en scrummethodologie (voor de ontwikkeling van software) en voordat we de administratieve afhandeling geautomatiseerd gingen vastleggen, zijn we op papier begonnen.

Ik weet niet of je bekend bent met de website/app Trello, maar die gebruikten we dus ook een tijdje. Op trello-borden kun je aangeven of iets ’to do’, ‘in progress’ of ‘done’ is. Voordat we trello gingen inzetten, hebben we dus eerst op de muur met post-its aangegeven welke werkzaamheden waar hoorden.

post-its plakken doe je zo

Post-its: hoe gebruik je ze?

Tja, nooit gedacht dat ik ooit zou gaan beschrijven hoe je post-its moet gebruiken, want je zou denken dat het heel simpel is. En dat is het ook. Alleen had ik gewild dat iemand me dit 20 jaar geleden had verteld. Als ik een post-it pakte, dan sleepte ik als het ware een post-it van beneden naar boven van het blokje. Gevolg: een gekrulde plakrand. Volgend gevolg: de post-it blijft niet fatsoenlijk plakken en valt steeds naar beneden.

De truc die ik geleerd heb, is dat je de post-it aan de onderkant moet vastpakken (waar de plakrand dus niet zit). Dan trek je ‘m naar beneden en dan schuift ‘ie zo van het blokje af. Zonder gekrulde plakrand! Bij ons op kantoor hebben de post-its dus best een tijd aan de muur gehangen. En het werkt dus gewoon zo simpel: letterlijk het blaadje naar beneden trekken.

–> Misschien vind  je dit ook leuk: Baby Yoda in Post-its!

Nog een alternatief

Ik ging eens op onderzoek uit, en er schijnt nog een manier te zijn die ook goed werkt. Om te zorgen dat de plakrand niet gaat krullen, moet je de post-its van links naar rechts van het blokje afhalen. Je snapt dat er dan inderdaad geen krul naar boven komt, waardoor de post-it beter blijft plakken. Ik heb dit ook getest, maar bij de post-its met zo’n leuk vormpje werkt dit niet zo goed. Door de krul aan de rechterkant blijft ‘ie toch nog niet goed plakken.

post-its plakken

Wist jij hoe je post-its moet gebruiken? Of heb je nog een betere tip waardoor ze blijven plakken? Laat het weten in de comments.

xx
Loes
Geen tijd om te lezen? Pin de onderstaande afbeelding, zodat je het later terug kunt lezen.

Pinterest Post-its plakken doe je zo

 

2 Reacties

 1. Natasja
  8 oktober 2019 / 16:59

  Echt nooit geweten dit .
  Ga het voortaan zo proberen!

 2. Laura
  27 april 2022 / 14:51

  Vroeger had ik de sticky notes van Post-it. Nooit problemen mee gehad, mijn ervaring is dat de namaak vaak niet goed plakt. Nadeel van Post-it is de prijs. Als iemand een goed alternatief heeft hoor ik het graag :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *