Poppenhuis | DIY

WP_001433

Toen onze kleine meid 2 jaar werd, wist ik wat haar cadeau moest worden: een poppenhuis. Avonden lang heb ik het internet afgespeurd op zoek naar het perfecte poppenhuis voor haar. Het ene nog mooier dan het andere. Ik was zelf ook weer even helemaal een klein kind. Ik zag mezelf er al helemaal mee spelen in elk geval.

Ik weet niet meer precies hoe ik er bij kwam, maar ik kwam het boek Eline’s Poppenhuis tegen, van Eline Pellinkhof. Toen wist ik: dat poppenhuis, dat maken we lekker zelf!

eline's poppenhuis

Dit boek dus. Die voorkant alleen al.. Dan wil je toch aan de slag? Ik ben hier ook echt fanatiek mee aan het lezen geweest. Na het lezen van dit boek zit je zo vol inspiratie om het interieur van een poppenhuis zelf te maken. Er staan zo veel leuke dingen in! Wist je bijvoorbeeld dat je een roestvrijstalen theetipje kunt gebruiken als wasbakje in je poppenhuis? En een dop van een wasmiddelfles kun je gebruiken als lampenkap. Op dat niveau moet je gaan denken.

Na het lezen van dit boek ben ik overal op zoek geweest naar allerlei leuke dingen die ik zou kunnen gebruiken voor het poppenhuis. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog lang niet klaar ben (en dochterlief wordt dit jaar al weer 3…). Ik had hele leuke bloempjes in potten gemaakt, maar die waren nog niet geschikt voor een 2-jarige: de kleine meid heeft alle bloempjes ‘geplukt’.. En de lampjes die ik gemaakt had vielen ook goed in de smaak: die zijn inmiddels ook al weer gedemonteerd, helaas. ik heb het knutselen dus een klein beetje voor me uitgeschoven, maar ik ga nog veel meer dingen maken!

Eline s Poppenhuis 2

Zo ziet het boek er vanbinnen uit: dit is Eline’s Poppenhuis. Aan de hand van detailpagina’s wordt helemaal uitgelegd hoe je alles kunt maken, en ook wat je er voor nodig hebt. Superhandig uitgelegd, helemaal niet moeilijk en met superveel informatie. Zo heb ik bijvoorbeeld de website www.opitec.com ontdekt: hier kun je allerlei knutselspullen vinden die je kunt gebruiken in je poppenhuis.

Ik wil je wel waarschuwen: als je hier aan begint, is er geen weg meer terug! Je zult zien dat je zooooo veel leuke spullen tegenkomt! Met mijn man grap ik wel eens over mijn toekomstige deelname aan het programma ‘Help, mijn vrouw heeft een hobby’, haha!

Als je dan vervolgens op Pinterest nog gaat zoeken naar dingen voor het poppenhuis, is je hobby helemaal compleet, zo veel leuke dingen! Zo kwam ik nog heel toepasselijk dit plaatje tegen:

gratis eline's poppenhuis

Zo is het hele boek eigenlijk opgebouwd: je ziet wat je nodig hebt, en vervolgens hoe je het kunt maken. Voor houten meubeltjes etc. is er vaak ook nog een werktekeningetje opgenomen. Handig om te zien.

Toen ik dus eenmaal wist hoe ik de inrichting wilde gaan doen, moest er natuurlijk ook nog een poppenhuis komen. Ik vond het wel leuk om een ruim poppenhuis te hebben, maar vond die vaak ontzettend duur.

Wij hebben het dus als volgt opgelost: een combinatie van een Ikea Kallax Kast en een MDF-plaat. We hebben de MDF-plaat bij de bouwmarkt op maat laten zagen, zodat hij net zo breed is geworden als de Kallax Kast. Thuis hebben we er een dak op gezaagd en via Marktplaats heb ik allerlei stukjes Pip-behang gekocht. Ik vond het leuk dat iedere kamer een ander behangetje zou krijgen, dus het werden 4 varianten. Een avondje zagen, behangen en de plaat met L-profielen aan de kast bevestigen en toen was het ineens een poppenhuis!

WP_001420

Bij Ikea kwamen we meubeltjes voor het poppenhuis tegen, en omdat ik die ook echt helemaal super vond, heb ik die ook meegenomen.

De indeling van de kamers dan:

WP_001422

Het wisselt qua inrichting nog wel eens, maar hier is een slaapkamer. Het bed is zelfgemaakt van piepschuim, houten blokjes en knutselrubber. In de hoek staat ook nog een mini-bedje gemaakt van houten blokjes, waar de prinses op slaapt die we afgelopen vakantie meenamen uit de Elzas. De tulp is een souvenir van toen we bij de Molens van Kinderdijk waren.

WP_001424

Dan de babykamer: toen ik bevallen was van onze zoon kreeg ik van een creatieve collega dit schattige gehaakte weigje (er zit een boterbakje onder!!). Hello Kitty ligt er momenteel in te slapen, hoe schattig is dit? Ergens bij de kraamcadeautjes kregen we die baby in blauwe kinderstoel en die mochten er ook staan. Het hondje komt van McDonalds geloof ik (jaaaaaaaaren geleden), maar die woont dus ook in het poppenhuis.

WP_001426

Dan hebben we de kleedkamer van Hello Kitty. In de vakkenkast liggen alle kleertjes van Hello Kitty, het lijstje in de hoek is door mijn zusje geborduurd en het tafeltje op de voorgrond is een pizza-plastic-bescherm-dingetje wat ze bij bezorgpizza’s in de doos doen, zodat de doos niet aan de pizza gaat plakken (snap je het nog), met een stukje vilt er op. Zoals je ziet, ga je na het lezen van Eline’s boek overal mogelijkheden in zien.

WP_001430

Dan de woonkamer: Die is nu weer een beetje kaal, nu er geen bloemetjes en lampen meer in staan. Hier is het interieur van Ikea wel terug te vinden. De poppetjes zijn trouwens van Goki, die heb ik ergens online besteld (kan zo snel niet meer vinden waar), maar ik heb een koninklijke familie besteld (mijn dochter wilde een prinses haha).

Ik zag overigens vorige week bij Ikea dat er een nieuw interieur voor het poppenhuis beschikbaar komt:

huset

Ook helemaal schattig toch? Hij stond nog niet in het vak, anders had ik ‘m meegenomen.

Mijn dochter is echt helemaal dol op haar poppenhuis, en de ‘dingen’ die er in wonen variëren steeds: de My Little Pony’s komen er n bijvoorbeeld bij in, maar haar knuffels mogen er ook wel eens in wonen. We hebben dit met opzet op haar slaapkamer gezet, omdat we nu met 2 kids best wel wat tijd boven doorbrengen, kan ze nu op haar kamer lekker spelen en heeft ze echt haar eigen speeldingen.

WP_001433

Zo gedetailleerd als Eline het in haar boek heeft gemaakt, is het bij mij totaal niet. Dat zal voorlopig ook nog wel niet gebeuren, omdat het ook speelbaar moet blijven. En een bijna 3-jarige maakt nog steeds graag dingen kapot (ons meiske is soms zo lomp, hihi). Dat maakt het plezier niet minder: mijn creativiteit is geprikkeld en het levert voor dochterlief iets ontzettend leuks op om mee te spelen.

En ik vind het wel zo ontzettend leuk wat ze antwoord als iemand vraagt wie het poppenhuis gemaakt heeft: ‘Papa en mama’! Stoer toch?

xx
Loes

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wil je weten wat dat betekent? Lees dan mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *