Kerstboom er uit, kamerplant er in!

kamerpalnt

Wij hebben de kerstboom al een paar dagen geleden opgeruimd, maar eigenlijk bestaat er een soort etiquette rondom de kerstboom: volgens de traditie wordt de kerstboom op 6 januari (Driekoningen) opgeruimd. De kerstboom laat dan zo’n lege plek achter, wat doe je met er mee? Ik moet eerlijk zeggen dat we bij ons wat dingen hebben moeten verschuiven voor de kerstboom, dus bij ons valt de lege plek wel mee, maar het is natuurlijk wel een leuk moment om eens na te denken over nieuwe (andere) kamerplanten!

Ik vind het altijd lastig, om leuke kamerplanten uit te zoeken. Ik ben niet zo goed in het water geven er van, dus ik wil altijd graag ‘onderhoudsarme’ planten zeg maar.Verder vind ik het niet noodzakelijk dat er bloemen in zitten, want die zijn toch vaak maar tijdelijk. Ik hou wel van groene planten, met mooi blad zeg maar. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een bonsai ficus staan, en die doet het wonderbaarlijk goed.

ficus bonsao

Ik vind vooral die stammetjes erg grappig. Van die mooie kronkeldingen. Wij hebben ze zelf in een wat hogere pot op de vensterbank staan, en ik ben er tevreden mee :).

Als we bij een tuincentrum zijn om nieuwe kamerplanten te kopen, heb ik het idee dat we altijd op dezelfde planten uit komen.. Lastig hoor. Vandaag dus een aantal makkelijke en sterke kamerplanten die de lege ruimte van de kerstboom op kunnen vullen (of een prima vervanger zijn van bestaande planten die ‘op’ zijn).

Op 1: de Sanseveria! Een plant die weinig water nodig heeft, heel sterk is en die het prima op donkere en lichte plaatsen doet. Bij Intratuin was één van de sanseveria-soorten zelfs ‘studentenplan van het jaar’, haha, en dat wil wat zeggen.

sanseveria

Zoals je op dit plaatje kunt zien, heb je sanseveria’s in verschillende soorten en maten. Zelf hebben we er 2 met vrij smalle stengels in de vensterbank staan, en die doet het als de brandweer. Weinig mee van doen, en lekker groen. Ik hou er van!

Op 2: de Yucca, of ook wel palmlelie genoemd.

yucca

Ook hier zijn verschillende varianten van: wat hoger op de stam, of een kleinere plant. Ik vind deze wel heel geschikt om de kerstboom te vervangen: zoek een mooie grote in een mooie pot uit en zo breng je toch weer een beetje groen in je huis.

En op 3: de Dracaena, of ook wel drakenbloedboom.

draecana

Ook een kamerplant op stam. Ziet er ook erg leuk uit. Dit is een plant die liever te weinig water krijgt, dan te veel. Doet het ook goed op kantoor. Je kunt deze ook in verschillende maten krijgen: een kleintje voor de vensterbank, of een grote(re) pot als vervanging van de kerstboom.

Wat is jouw favoriete kamerplant?

xx
Loes

1 Reactie

  1. Ageeth Mooij
    10 januari 2016 / 17:11

    De Sanseveria!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *