Paasknutsel: Een kippetje haken | DIY

Wat gaat de tijd toch verschrikkelijk snel. Voor mijn gevoel hadden we 3 weken geleden nog kerst, maar Pasen staat echt al bijna voor de deur. Vandaag laat ik een superleuke DIY zien die niet per se voor Pasen is, maar wel voor het voorjaar. En het past natuurlijk ook helemaal bij Pasen: een kippetje haken!

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

paasknutsel: een kippetje haken

Wat heb je nodig?

 • Haakkatoen in 4 kleuren: voor het lijf, voor de snavel en de hanenkam (heet dat dan een kippenkam bij kippen??), en natuurlijk zwart voor de oogjes.
 • Een haaknaald. Je kunt variëren in de maat, dan krijg je ook verschillende maten kippetjes (zoals in mijn plaatje)
 • Het patroon. Het originele patroon is in het Engels, hieronder kun je de Nederlandse variant vinden.
 • Iets voor de vulling: je kunt bijvoorbeeld een beetje rijst in een pantykousje stoppen om in de kip te stoppen en dan aanvullen met fiberfill.

Patroon

Lijfje

Het originele patroon heeft eigenlijk 2 uitwerkingen: 1 voor de ‘babykip’ en 1 voor de ‘mamakip’. De aantallen voor de ‘mamakip’ staan tussen haakjes.

Maak een ketting van 13 (17) lossen – Draai je werk om

Tour 1: Begin met een vaste in de 2e v, en de daarop volgende v’s: totaal 12 vasten (16). Draai je werk om.

Tour 2: Haak 1 losse (niet tellen, dit is je keerlosse), en begin in de 2e v met een vaste. Haak zo tot het einde 12 vasten in totaal (16 voor de mama). Draai je werk om.

Tour 3 – 28 (38): Hetzelfde als de 2e rij.

Vouw het lapje dubbel, zodat je uiteinden netjes op elkaar komen te liggen en maak dit vast aan elkaar met een halve vaste en ga de hoek om met halve vasten totdat je bij de vouw komt.

Zie hier voor mooie plaatjes hoe je dit het beste kunt doen.

Hecht af en werk de draad netjes weg.

De kop

Kam: In de 4e v vanaf de hoek begin je met rood (in mijn geval) om de hanenkam te maken. Haak 3 lossen en vervolgens 2 stokjes in dezelfde v, haak 1 vaste in de volgende v, 3 stokjes in de volgende v, 1 vaste in de volgende v, 3 halve stokjes in de volgende v, 1 vaste in de volgende v, 1 halve vaste in de volgende v, en hecht de draad vervolgens af.

Snavel: Vervolgens ga je verder met een kleur voor de snavel: haak 1 losse, haak 1 vaste in dezelfde v, haak 3 lossen, haak 1 vaste in de verste losse van de haaknaald, 1 vaste in de volgende v, h1 halve vaste in dezelfde v en hecht af.

Lel: Sla de volgende v over en ga met rood verder in de daaropvolgende v, haak 1 losse, haak 1 half stokje in dezelfde v als waar je begonnen bent, haak 1 losse, haak 1 halve vaste en hecht de draad af.

Werk de eindjes netjes weg.

Dit plaatje geeft mooi schematisch weer hoe het ‘hoofddetail’ gehaakt moet worden:

Oogjes: met zwart kun je de oogjes borduren.

De vulling

Dan kun je je kippetje gaan vullen. Het ligt er een beetje aan wat je wilt, maar om ze goed neer te zetten, is het wel handig om er een klein beetje gewicht in te stoppen (in plaats van alleen fiberfill). Je zou kunnen kiezen voor een paar steentjes, of bijvoorbeeld rijst in een panty (zoals ik al eerder zei). Zelf heb ik gekozen voor rijst. Je kunt het dan aanvullen met fiberfill als je lekkere dikke kippetjes wilt (heb ik niet gedaan).

Vervolgens haak je de laatste naad dicht, zodat alle vulling netjes in het kippetje blijf.

Dit is mijn grote kip, deze heb ik met dubbele draad gehaakt, en dus ook met een grotere haaknaald.

En dit is mijn kleine kippetje, gehaakt op haaknaald 3,5. Je ziet dat ik bij deze de rug niet helemaal goed heb: er loopt een naad overheen die je er eigenlijk niet wilt hebben. Dat was mijn eerste kippetje en eigenlijk heb ik daar de kam en snavel dus op de verkeerde plek gehaakt. Bij de grote kip is dat mooier gelukt.

Toch is het een leuk koppel samen. De kippetjes wonen bij mijn schoonmoeder, waar ze rond Pasen wat voorjaarskriebels in de keuken gooien!

Ik heb zelf niet zulke spannende kleuren gebruikt, omdat ik het leuk vond het in de wit-beige-kleurtinten te houden, maar je kunt ze natuurlijk in elke kleur maken die je maar zelf wilt!

Heb jij al iets geknutseld voor Pasen?

xx
Loes

[pzzwidget id=97110 height=300 width=300]

6 Reacties

  • Loes
   Auteur
   13 maart 2016 / 22:41

   Thanks! En dus ook nog eens suppermakkelijk om te maken!

 1. 15 maart 2016 / 08:31

  Wat een super leuk idee zeg, kippetjes haken! Ze zijn heel leuk geworden. Ik wil eigenlijk ook wel weer vaker bezig met dit soort dingetjes (of eindelijk eens écht leren naaien bijvoorbeeld).

  • Loes
   Auteur
   15 maart 2016 / 11:23

   Thanks! Ik kan me helemaal voorstellen dat je lekker wilt knutselen. Ik heb er helaas lang niet zoveel tijd voor als ik zou willen, maar vind het heerlijk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *