Leukste workout apps voor thuis | Sport

Sinds ik kindjes heb, vind ik het veel lastiger om te sporten. Voordat ik kinderen had, deed ik groepslessen in de sportschool en met mooi weer liep ik 3 x per weer hard (ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik toch echt wel 10 km kon hardlopen!). Na dochterlief heb ik de hardloopschoenen in de wilgen kunnen hangen: mijn lichaam protesteert bij zoveel lichamelijk ‘kwaad’. Ik wilde nog wel graag sporten, maar de groepslessen in de sportschool worden vaak op tijden gegeven die mij niet zo goed uit komen, dus dat lukt allemaal niet meer. Nu is daar natuurlijk een oplossing voor, want thuis hoef je niet per se met je luie bips op de bank te zitten. Vandaag laat ik je de leukste workout apps voor thuis zien.

Zoals je in bovenstaand plaatje kunt zien, heb ik de meeste apps gedownload op mijn iPad. Sommige apps zijn alleen voor iPhone, maar die kun je dan toch voor de iPad ook gebruiken. Niet alle apps zijn geschikt voor Android toestellen, maar een aantal kun je ook wel terugvinden in de Playstore.

Nike Training

NTC

Dit is wel echt mijn favoriet: NTC of Nike Training. Deze app is beschikbaar voor iPhone en Android telefoons. Binnen deze app heb je verschrikkelijk veel mogelijkheden die je kunt doen. Workouts variëren van 12 minuten tot 45 minuten (of nog meer als je meerdere workouts achter elkaar doet).

Als eerste moet je (even) een Nike account aanmaken. Op zich niet zo erg, en je kunt ook je Nike + account later koppelen (voor hardlopen zeg maar).

In dit scherm kun je een doel kiezen, en per doel worden de oefeningen daar dan op afgestemd. Weet je niet goed wat je wilt trainen, dan kun je natuurlijk bij ‘Populair’ kijken wat de meest gebruikte oefeningen zijn.

Als je kiest voor ‘Get Focused’ krijg je allerlei workouts van (al dan niet) bekende sporters. Toevallig trof ik hier bijvoorbeeld een workout van Dafne Schippers. Leuk! Dit zijn aanvullingen op de overige (langere) workouts.

Vervolgens kun je de verschillende workouts downloaden, er eventueel muziek bij kiezen, en beginnen!

Wanneer je een van de andere opties kiest (bijvoorbeeld ‘Get Lean’), dan kun je aangeven welk niveau je wilt trainen.

En vervolgens kan je een workout kiezen. Per onderdeel zijn er dus best veel verschillende workouts. Dat maakt het zo ontzettend leuk.

Per workout kun je precies zien welke oefeningen gedaan moeten worden en je kunt per oefening zelfs een filmpje bekijken. Voor sommige dingen heb je gewichten etc. nodig, maar dat kun je ook prima oplossen met boeken of flessen water.

En tot slot kun je de workout nog aanpassen als er bepaalde oefeningen zijn die je niet fijn vindt of niet wilt doen.

Je kunt de verschillende workouts dus downloaden, en dat betekent wel dat de app gaandeweg groeit, en dus meer ruimte op je telefoon/tablet in beslag neemt. Ik vind dat zelf niet zo erg, want je kunt zo ontzettend veel verschillende dingen doen. Fijn is dat je je eigen muziek kunt gebruiken voor de workout. En het meest bijzondere is wel dat deze app gewoon gratis is.

7 minute fitness

7m fitness

Dit is een app die ontzettend handig is als je begint met sporten, of als je weinig tijd hebt.

Deze variant is (zogenaamd) speciaal voor dames. Het principe is super simpel: je kiest voor ‘workouts’ en elke keer als je een workout hebt voltooid, wordt er een puntje op de kalender gezet. Zo kun je zien hoe vaak je hebt gesport.

Als je voor ‘Workouts’ kiest, kun je zien welke oefeningen gedaan moeten worden.

Per oefeningen kun je een filmpje bekijken om te zien wat je nou precies moet doen (heel handig af en toe!!).

Deze app is niet heel afwisselend, want de oefeningen zijn elke keer hetzelfde. Wel prima om mee te beginnen, en fijn dat het ‘maar’ 7 minuten per keer is, waardoor je het ook prima kunt doen als je dus maar weinig tijd hebt.

Daily yoga

daily yoga

De vorige 2 apps hebben best wel intensieve oefeningen, en het kan zijn dat het je wat minder aanspreekt, vandaar dat ik deze app ook nog even onder aandacht wil brengen: Daily Yoga.

Voordat je deze app kunt gebruiken moet je ook eerst inloggen, en dus een account aanmaken.

Vervolgens kun je kiezen welke workout je wilt doen. Zoals je ziet zijn er een aantal gratis oefeningen en een aantal die je moet (kunt) aanschaffen.0

Ik vond deze wel grappig: Office Yoga to De-Stress. Handig voor op kantoor!

Ook dit is een mooie app qua uitleg en voorbeelden: alles wordt super duidelijk omschreven.

En ook fijn: Yoga voor beginners. Ik heb zelf nog niet zo vaak yoga gedaan en vaak zie ik allerlei oefeningen die ik maar half uit kan voeren. Dat is voor mij meestal de reden om niet aan yoga te beginnen, want dat ‘kan’ ik gewoon niet. Deze beginnersoefeningen zijn best te doen en zo kun je toch een beetje kennismaken met yoga.

Beach Body

beachbody

Deze Beach Body app is er 1 uit dezelfde categorie als de 7 Minute Fitness, alleen kost het dan nog minder tijd om de workout te doen (ha!).

Ook eenzelfde soort scherm als bij de 7 Minute Fitness.

En ook hier kun je zien welke oefeningen in de workout zitten, met een stukje uitleg erbij.

En dan…

Zoals je kunt zien, heb ik nog meer ‘workout apps’ op mijn iPad staan, die ik hier niet genoemd heb. Alle ‘7’ workouts zijn min of meer hetzelfde: je moet 7 minuten oefeningen doen en afhankelijk van je doel kies je er 1. Wat ik persoonlijk wel jammer vind, is dat ze die apps niet hebben samengevoegd in 1 app, zodat je verschillende workouts kunt kiezen en op 1 kalender kunt zien wanneer je welke workout hebt gedaan. Nu moet je de kalenders van verschillende apps naast elkaar leggen om daar inzicht in te krijgen.

Dan vind ik dus de Nike Training app het handigst, omdat je daar de meeste keuze hebt.

Heb jij last van shin splints? Of heb je na een dag werken of na het sporten last van dikke enkels of gezwollen kuiten? Misschien kun je dan eens denken aan compressiekousen. Die kunnen je klachten wellicht verminderen. Compressiekousen verbeteren de bloedcirculatie in de benen, waardoor je minder last krijgt van krampen ’s avonds en ’s nachts.

Gebruik jij ook apps op je telefoon of tablet om te sporten? Zo ja, welke?

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

5 Reacties

 1. 12 maart 2016 / 09:13

  Leuk om te zien! Ik heb ook een dergelijk artikel op de planning staan. De NTC hebben we gemeen, voor de rest gebruik ik weer hele andere apps dan jij!

  • Loes
   Auteur
   12 maart 2016 / 21:20

   Ben benieuwd naar jouw artikel, ik vind het leuk om te zien welke apps er nog meer zijn (vooral als ze gratis zijn, ha!). Het vergt alleen een beetje discipline, maar als je dat hebt, scheelt het weer een abonnement op de sportschool 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *