Mug Cake zelf maken | Recept

mugcake

Een tijdje terug kwam ik in de supermarkt de Mug Cake van Dr. Oetker tegen. Dat vond ik toen niet echt een succes. Het was wel lekker, maar ik had niet zoiets van: dat moet ik nog een keer proberen. Ik had het er op skivakantie over met mijn schoonzusje en die zei toen: ‘Dat kan je veel beter zelf maken!’. En ze stuurde het recept. Vandaag was het tijd om dat te proberen, en ik kan je vast verklappen dat ik dit heel lekker vond! Lees mee!

Benodigdheden

mug cake (1)

Wat heb je nodig?

 • 1 ei
 • 1 rijpe banaan
 • 4 eetlepels havermout of haverzemelen
 • 1 theelepel cacaopoeder (het kan overigens ook zonder!)
 • gesneden cranberry’s of gojibessen
 • voor de zoetekauwen een beetje golden syrup of agave siroop
 • een magnetronbestendig bakje of een mok
 • magnetron

Ik maakte het cakeje in een bakje, want dat leek me makkelijker. Daarmee werd het natuurlijk niet echt een ‘mug cake’, maar dat mocht de pret niet drukken.

Werkwijze

mug cake (2)

Prak de banaan met een vork en kluts hier het ei doorheen.

mug cake (3)

Voeg de haverzemelen/havermout, cacaopoeder en cranberry’s toe  en roer het verder door elkaar.

Zoals je ziet krijg je een beste hoeveelheid beslag. Ik besloot om het deeg in 2 bakjes te verdelen. Ook om te voorkomen dat alles direct zou mislukken (onze magnetron doet niet altijd wat ik wil, dus ik was een beetje bang voor het resultaat). Ik heb de bakjes 1 voor 1 in de magnetron gezet, want als de 1e dan zou mislukken, zou ik het met de 2e anders kunnen doen.

mug cake (4)

2 bakjes dus, met fijne bruine drap. Het ziet er zo niet heel smakelijk uit he.

mug cake (5)

Ik heb het cakeje 3 minuten op 900W in de magnetron gezet. Het bakje werd ontzettend heet, dus oppassen bij het uit de magnetron halen. Toen ik het bakje op de kop zette, viel het cakeje er zo uit, maar wel even aanpakken met ovenhandschoenen dus.

mug cake (6)

Mijn oven- en magnetronbestendige schaaltje had er wat moeite mee: barstjes in het glazuur! Hij was ook wel echt loeiheet.. Bij bakje 2 gebeurde dit overigens niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, laten we maar zeggen.

Het enige nadeel wat ik kon bedenken is dat je ‘m niet direct op kunt eten, omdat ‘ie echt wel heel erg heet is geworden. Verder qua smaak en textuur echt heel goed! Niet echt zoals normale cake overigens, maar heel lekker. En het vult ook ontzettend. Ik had de 2 bakjes nu als lunch genomen en dat was prima zo. Ik heb nog carobepoeder staan, daar ga ik het de volgende keer mee proberen. En iets minder gezond, maar als je nog ergens wat oploskoffie/oploscappuccino hebt staan, dan zou je dat er ook prima doorheen kunnen gooien!

Heb jij ook een eigen recept voor mug cakes?

xx
Loes

P.s. Leontien, bedankt voor het delen van dit recept!

3 Reacties

 1. 13 december 2017 / 21:57

  We hebben hem gemaakt heerlijk! Thanks voor de uitleg.

  • Loes
   Auteur
   16 december 2017 / 22:04

   Leuk om te horen! Fijn dat het heeft gesmaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *