Moestuintjesupdate | Deel 5

moestuinupdate5

Jaaa!! Het werd weer eens tijd voor een kleine  update van mijn moestuintjes! Ik had afgelopen week veel planning, maar door het grootverbruik aan potgrond, kon ik niet verder met verplanten en het duurde even voordat er weer wat in huis was (iets met een knie en geen auto rijden, grrr). En toen manlief wat in huis had gehaald, hadden we wat anders te doen en kreeg ik migraine. Dus bleven de moestuintjes nog maar even in hun bakkie staan. Maar vandaag, toen ik thuis kwam van het werk, heb ik even gauw wat plantjes overgezet. Kijk mee!

moestuin (1)

Vandaag geplant: andijvie, augurk, broccoli, radijs, rucola, slamix, rode biet, komkommer (x 2 volgens mij) en doperwten geloof ik. De vensterbank binnen begint erg vol te raken, en aangezien het toch mooi weer, besloot ik de nieuwe potten maar buiten in de zon te zetten. Op het nieuwe bankje zoals je ziet, ha! Die plek is er immers voor en ik verwacht toch stiekem geen nachtvorst meer (en anders haal ik ze alsnog binnen).

moestuin (2)

Radijs en Rucola in de schaduw, omdat die niet van het zonnetje houden (schijnt). We hebben nog zo’n mooie ‘kooi’ van vorig jaar, waar de vogels er niet bij kunnen komen, dus daar heb ik ze nu maar even in gezet.

De bak

moestuin (3)

Die begint nu aardig leeg te raken, maar ik kreeg afgelopen vrijdag van mijn schoonmoeder nog weer een zak met nieuwe moestuintjes, dus die kunnen we weer planten. Dat ga ik morgen of overmorgen met de kleine meid doen.

Courgette

moestuin (4)

Deze courgette gaat echt al heel hard! De bladeren worden steeds groter. Hij staat nog even binnen tot ik vind dat het buiten lekker genoeg is 🙂

Wortel

moestuin (5)

De typische wortelblaadjes zitten er al aan, ik vind het wel heel spannend hoe dit plantje het gaat doen.

Cherrytomaatjes

moestuin (6)

Het wordt tijd om wat meer stokjes bij te prikken en met draadjes aan de slag te gaan, want ook hier gaat het flink de hoogte in!

sperziebonen

moestuin (7)

De sperziebonenplant heeft nog wel de grootste bladeren in de vensterbank. Vet he? Zo mooi om te zien hoe hard dat gaat!

Watermeloen

moestuin (8)

Yes, een nieuwe plant in de pot: de watermeloen! Deze ontkiemde als allerlaatste, en ik had er een hard hoofd in of het wel goed zou komen. Maar: hij doet het!! Het is een beetje vroeg, maar ik heb ‘m alvast in de grote pot gezet, en deze jongen blijft nog wel even in de vensterbank staan, want ik wil heeeeel graag dat hij het goed gaat doen!

Gebruiksaanwijzingen

Ik zag dat ik van een aantal plantjes nog niet had genoteerd wat er mee moe(s)t gebeuren, dus dat ga ik hier nog even aanvullen. Dan kan ik het zelf straks in elk geval weer terugvinden.

Andijvie

Verpot het plantje als het 4 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Zet het hele potje in deze grotere pot met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 4 plantjes hebt, knip dan de rest op 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek, en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Andijvie is klaar wanneer er kroppen van ongeveer 20 cm ontstaan. Dit is ongeveer 15 weken na zaaien.

Augurk

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Zet het hele potje in deze grotere pot met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 2 plantjes hebt, knip dan de rest op 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het regelmatig water. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Je kunt oogsten vanaf het moment dat de augurken ongeveer 5 cm lang zijn, tot wanneer ze donkergroen verkleuren. Dit is ongeveer 13 weken na het zaaien.

Doperwten

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Maak de steel vast aan een stokje om het plantje extra steun te geven. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest op 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Je kunt doperwten plukken als de peulen waarin ze groeien bol gaan staan. Dit is ongeveer 12 weken na het zaaien.

Radijs

Verpot als het plantje 3 cm hoog is. Je hebt een pot nodig van ongeveer 12 cm breed. Maak het potje nat, hierdoor scheurt het makkelijk. Scheur het potje voorzichtig open, probeer de wortels niet te beschadigen. Zet de plantjes in deze grotere pot met aarde. Als je meer dan 5 plantjes hebt, knip dan de rest op 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje in de schaduw en geef het af en toe water. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Veeg voorzichtig rond de radijs weg, de radijs is klaar als deze ongeveer 2 a 3 cm breed is. Dit is ongeveer 8 weken na het zaaien.

Rucola

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Zet het plantje op een koele plek en geef af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Je kunt de blaadjes van rucola plukken, zodra de plant 10 cm hoog is. Dit is ongeveer 7 weken na het zaaien.

Slamix

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Zet het plantje in de schaduw en geef het regelmatig water. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Je kunt de blaadjes van de slamix plukken, zodra de plant 10 cm hoog is. Dit is ongeveer 8 weken na het zaaien.

EN nu?

Ik moet ook even een dezer dagen een goede kalender maken, zodat ik ongeveer weet wanneer welke plantjes geoogst zouden kunnen worden. Dat moet ik deze week maar eens even op de agenda zetten.

Hoe gaat het met jouw moestuintjes?

xx
Loes

Moestuintjesupdate 4
Moestuintjesupdate 3
Moestuintjesupdate 2
Moestuintjesupdate 1

5 Reacties

 1. Annet
  21 april 2016 / 06:45

  Leuke blog!
  Bij de wortel schrijf je.. ik ben benieuwd wat het plantje gaat doen.
  Maar het lof zie je al en de wortel tja dat wordt de wortel zelf he haha.
  Vond het wel grappig om te lezen.
  Verder ziet het er goed uit!

  • Loes
   Auteur
   21 april 2016 / 21:04

   Dank je wel! Haha, ja, niet zo’n tactische tekst bij de wortels, haha, het gaat inderdaad immers om de, jawel: WORTEL! Het wordt al weer tijd voor een nieuwe update van de moestuin, het gaat allemaal zo snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *