Dagje uit: MBS – Museum BuurtSpoorweg in Haaksbergen (en Boekelo)

Afgelopen zomer werd het tijd voor iets wat we al ontzettend lang wilden doen met de kids: met de stoomtrein! In Twente hebben we namelijk Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen (MBS) waar je op de stoomtrein naar Boekelo kunt stappen. Of je begint in Boekelo, maar tussen die 2 dorpen ligt dus een spoorlijn en op zondag kun je op de trein stappen. Vandaag laat ik je zien hoe het was!

Een klein beetje historie

Ten zuiden van Hengelo en Enschede ligt de spoorlijn van de vroegere Geldersch-Overijsselsche Lokaal-Spoorwegmaatschappij (GOLS), die in 1885 het deel van Boekelo naar Enschede in gebruik nam. In Haaksbergen ligt het museum en er is een volledig functionerend Nederlands lokaalspoorwegbedrijf van eind 19e en begin 20e eeuw zien.

Locatie Boekelo

Wij begonnen in Boekelo bij het zouthuisje bij de spoorwegovergang. Daar staat een klein gebouwtje waar op zondag (of een andere dag dat er gereden wordt) een treinkaartje kan worden gekocht bij de stationschef.

Museum Buurspoortweg in Haaksbergen (2)-

Vervolgens kun je op het terrein in Boekelo wachten tot de trein vertrekt. In het museumdepot staat het grootste gedeelte van de locomotieven en wagons die nog gerestaureerd moeten worden. In de hal is voor kinderen een springkussen (in de vorm van een trein) geplaatst, en er is een grote modelspoorbaan.

Museum Buurspoortweg in Haaksbergen (1)-

En Thomas kon natuurlijk ook niet ontbreken :-).

Het is niet te missen als de trein aan komt. Die kun je van verre al horen!

Museum Buurspoortweg in Haaksbergen (3)-

Museum Buurspoortweg in Haaksbergen (5)-

En dan is het tijd om in de trein te stappen.

In de trein

In de trein zijn verschillende zitplekken: houten banken, of zachte gevoerde banken.

Tijdens de rit kun je door de hele trein lopen. Je kunt dan zelfs de locomotief van heel dichtbij bekijken!

En het is ontzettend leuk om buiten te kijken waar je allemaal langs rijdt.

We kregen een boekje mee met allerlei opdrachten voor onderweg. Zo moesten we bepaalde plaatjes zoeken en stempel halen bij de stationschef in Haaksbergen. Erg leuk gedaan.

Maar het leukst is het wel om lekker uit het raam te kijken.

Halte Stepelo

Tussen Boekelo en Haaksbergen ligt de halte Zoutindustrie, maar omdat er op dit moment aan de N18 wordt gewerkt, wordt er tijdelijk gestopt bij Stepelo. Daar kun je (voorlopig) kijken naar de aanleg van het viaduct.

–> Liever een uitje naar het bos? Ga op zoek naar kabouters!

Locatie Haaksbergen

In Haaksbergen staat het prachtige stationsgebouw en als je daar binnenstapt is het net of je terug gaat in de tijd. Ook hier kun je een treinkaartje kopen (als je hier begint). In het gebouw zelf is een souvenirwinkeltje en een restaurantgedeelte (voor koffie, thee, fris en wat lekkers).

Rond het station is veel te zien, zoals de werkplaats en goederenloods. Vooral het bijvullen van water in de trein is leuk om te zien. En als de locomotief dan weer aan de voorzijde van de trein is geplaatst, begint de terugreis naar Boekelo.

Een dagje stoomtreinen

Wij hebben ontzettend genoten van dit dagje treinen. Overal zijn de vrijwilligers ontzettend enthousiast en vriendelijk en zelfs voor Pepijn (2 jaar) was het al ontzettend leuk om mee te maken. We hadden het geluk dat we ontzettend mooi weer hadden tijdens onze dag, maar toen het toch ook even drupte, konden we gauw schuilen in het stationsgebouw in Haaksbergen. Een stoomtrein blijft gewoon iets magisch hebben en hoe leuk is het dan als je dat gewoon in je eigen regio mee kunt maken!

 

Praktische Informatie:

 • adres Boekelo: Boekelosestraat 410, Boekelo (parkeren kan achter het restaurant aan de Windmolenweg in Boekelo)
 • adres Haaksbergen: Stationsstraat 3, Haaksbergen (parkeren kan aan de overkant bij de supermarkt)
 • kosten: kinderen tot 4 jaar gratis, van 4-11 jaar € 6,50 (retour), volwassenen € 9,50 (retour). Meer info hier.
 • In Boekelo kun je alleen contant betalen (en dus niet pinnen!)
 • Ook geschikt voor mindervaliden! Perrons zijn nagenoeg drempelvrij en 1 van de voertuigen heeft een rolstoellift.
 • Kijk hier voor de rijdagen en bijzondere gelegenheden gedurende het jaar.

Ben jij al eens met de stoomtrein van Boekelo naar Haaksbergen (of andersom) gegaan? Of bij Museum BuurtSpoorweg in Haaksbergen?

xx
Loes
7 Reacties

 1. 3 september 2017 / 06:41

  Wat ontzettend leuk om dat eens te doen. Ik ben ook dol op van die leuke kneuterige dingen. En voor de kindertjes lijkt het me inderdaad ook een leuke gebeurtenis.

  • Loes
   Auteur
   3 september 2017 / 15:00

   Klopt, dat was het ook! Wij bezoeken op vakantie ook vaak treinen, maar waren hier met de kids nog nooit geweest. Stom eigenlijk, want het is zo dichtbij!

 2. 3 september 2017 / 17:58

  Wat een leuke dagtrip! Dat soort dagjes uit vinden de kinderen hier ook altijd leuk. Gezellig samen nieuwe dingen ontdekken!

  • Loes
   Auteur
   3 september 2017 / 22:15

   Precies. En als het nog in de buurt is, is het dubbel zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *