Mama met een talenknobbel

[:nl]Ik vind het altijd erg leuk om op vakantie zo’n talen-boekje mee te nemen. Helemaal als je op vakantie gaat naar een land waarvan je de taal niet beheerst. Ik heb dan ook best wel een aantal van dat soort boekjes in de kast staan (ook van talen die ik wel een beetje beheers overigens). Vandaag laat ik zien wat ik nog meer doe om een taal te leren.

een talenknobbel?

Al best wel een tijdje geleden viel mijn oog op de website van Duolingo. Zij bieden een soort lesprogramma aan om Engels te leren, vanuit het Nederlands. Nu heb ik dat voor het Engels niet echt nodig, en ik ging dus kijken welke talen je er nog meer kon leren. Vanuit het Engels zijn er vele talen beschikbaar, en inmiddels heb ik dus wat lesjes Frans en Duits opgefrist, ben ik met Spaans eens begonnen, maar wat ik het allerleukste vind: Noors!

Het Noors is een taal die me fascineert, mede vanwege het prachtige land. En omdat je via Duolingo ontzettend laagdrempelig met de taal bezig kunt zijn, ben ik dus met Noors begonnen. In eerste instantie was het nog een beta-uitvoering, en was de taal alleen online beschikbaar (en niet via de app). Maar ondertussen is de taal ook via de app beschikbaar, geweldig!

Ik gebruik momenteel het meest de app op de iPad, vanwege het grote scherm, maar je kunt Duolingo dus ook op je telefoon of via je laptop/pc gebruiken.

mama met een talenknobbel 3

Hier zie je mijn profiel: zoals je ziet ben ik niet meer zo consequent met het volgen van de dagelijkse lesjes. Tijdens mijn zwangerschapsverlof bijvoorbeeld heb ik echt elke dag woordjes geoefend. Nu ik gewoon weer werk, schiet het er vaker bij in, en lukt het me niet om elke dag te oefenen.

mama met een talenknobbel 5
Elke taal is opgedeeld in onderdelen, zoals je in bovenstaande foto kunt zien. Zo kun je per onderwerp woorden leren. Ieder onderdeel is weer opgedeeld in een aantal lessen. In de loop van de tijd moet je de lessen ‘verversen’, zodat je kennis van die woorden up-to-date blijft. Leuk systeem!

mama met een talenknobbel 4

 

Per les zie je een soort ‘samenvatting’ van de woorden die je gaat leren. En hier zie je dat het onderdeel ‘Clothes’ in het Noors 3 lessen bevat.

Offline 🙂

mama met een talenknobbel 1

Ondanks dat het een online leeromgeving is, vind ik het altijd fijn om dingen op te schrijven. Ik heb dan ook een prachtig boek gemaakt waar ik alle oefeningen in opschrijf. Op die manier kan ik altijd nalezen wat er behandeld is en heb ik ook een beetje een naslagwerk. Dit is trouwens een boekje van de Albert Heijn. Hij lijkt wel een beetje op een Moleskine boekje, ik hou er van! Ik heb ‘m wel een beetje opgefleurd met washi-tape, dat vond ik wat gezelliger :).

mama met een talenknobbel 6

Ik schrijf eigenlijk alleen op de rechterpagina, dat vind ik het meest overzichtelijk. Ook zet ik soms een datum bovenin, zodat ik weet wanneer ik de les initieel gevolgd heb. Overigens heb ik wel ervaren dat de zinnetjes niet elke keer dat je de oefening doet precies hetzelfde zijn. Op zich geen slechte ontwikkeling, want zo leer je niet alleen statisch zinnetjes. Omdat ik de oefeningen best wel vaak herhaal (iets met leeftijd en onthouden), schrijf ik soms later nog wat zinnetjes bij (die ik leuk vind om te onthouden).

mama met een talenknobbel 2

Aan het begin van elk hoofdstuk wordt in het Engels nog een stukje uitleg gegeven over de grammatica van de gekozen taal. Dat vind ik erg leuk om te lezen, hoewel ik het soms moeilijk vind om de precieze Nederlandse termen erbij te zetten. Dan neem ik de grammatica maar in het Engels over, omdat ik het dan beter begrijp. Ik vind dit echt een aanvulling op het programma, omdat je niet alleen maar domweg woordjes leert, maar zo ook begrijpt hoe de taal in elkaar steekt. Ik ben nog lang niet uitgeleerd met m’n Noors. Al flink wat levels doorlopen inmiddels, maar kan dus nog lekker een tijdje vooruit!

Het meest grappige aan dit alles vind ik wel dat het helemaal NIKS kost om dit te volgen. Echt een petje af dat het zo kan. Ik vind het super!

Heb jij een talenknobbel? En zou zo’n programma iets voor jou zijn?

xx
Loes

[pzzwidget id=81791 height=300 width=300]

Dit artikel verscheen al eerder op Hyggelig Mama, mijn oude blog. Ik heb het aangepast om opnieuw te kunnen publiceren.

[:en]DSCN3570

Ik vind het altijd erg leuk om op vakantie zo’n talen-boekje mee te nemen. Helemaal als je op vakantie gaat naar een land waarvan je de taal niet beheerst. Ik heb dan ook best wel een aantal van dat soort boekjes in de kast staan (ook van talen die ik wel een beetje beheers overigens). Maar vandaag wil ik jullie laten zien wat ik nog meer doe om een taal te leren. Lees mee!

Al best wel een tijdje geleden viel mijn oog op de website van Duolingo. Zij bieden een soort lesprogramma voor Engels, vanuit het Nederlands. Nu heb ik dat voor het Engels niet echt nodig, en ik ging dus kijken welke talen je er nog meer kon leren. Vanuit het Engels zijn er vele talen beschikbaar, en inmiddels heb ik dus wat lesjes Frans en Duits opgefrist, ben ik met Spaans eens begonnen, maar wat ik het allerleukste vind: Noors!

Het Noors is een taal die me fascineert, mede vanwege het prachtige land. En omdat je via Duolingo ontzettend laagdrempelig met de taal bezig kunt zijn, ben ik dus met Noors begonnen. In eerste instantie was het nog een beta-uitvoering, en was de taal alleen online beschikbaar (en niet via de app). Maar ondertussen is de taal ook via de app beschikbaar, geweldig!

Ik gebruik momenteel het meest de app op de iPad, vanwege het grote scherm, maar je kunt Duolingo dus ook op je telefoon of via je laptop/pc gebruiken.

DSCN3573

Hier zie je mijn profiel: zoals je ziet ben ik niet meer zo consequent met het volgen van de dagelijkse lesjes. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik echt elke dag woordjes geoefend. Nu ik weer werk, schiet het er vaker bij in, en lukt het me niet om elke dag te oefenen.

DSCN3575
Elke taal is opgedeeld in onderdelen, zoals je in bovenstaande foto kunt zien. Zo kun je per onderwerp woorden leren. Ieder onderdeel is weer opgedeeld in een aantal lessen. In de loop van de tijd moet je de lessen ‘verversen’, zodat je kennis van die woorden up-to-date blijft. Leuk systeem!

DSCN3574

Per les zie je een soort ‘samenvatting’ van de woorden die je gaat leren. En hier zie je dat het onderdeel ‘Clothes’ in het Noors 3 lessen bevat.

DSCN3570

Ondanks dat het een online leeromgeving is, vind ik het altijd fijn om dingen op te schrijven. Ik heb dan ook een prachtig boek gemaakt waar ik alle oefeningen in opschrijf. Op die manier kan ik altijd nalezen wat er behandeld is en heb ik ook een beetje een naslagwerk. Dit is trouwens een boekje van de Albert Heijn. Hij lijkt wel een beetje op een Moleskine boekje, ik hou er van! Ik heb ‘m wel een beetje opgefleurd met washi-tape, dat vond ik wat gezelliger :).

DSCN3572

Ik schrijf eigenlijk alleen op de rechterpagina, dat vind ik het meest overzichtelijk. Ook zet ik soms een datum bovenin, zodat ik weet wanneer ik de les initieel gevolgd heb. Overigens heb ik wel ervaren dat de zinnetjes niet elke keer dat je de oefening doet precies hetzelfde zijn. Op zich geen slechte ontwikkeling, want zo leer je niet alleen statisch zinnetjes. Omdat ik de oefeningen best wel vaak herhaal (iets met leeftijd en onthouden), schrijf ik soms later nog wat zinnetjes bij (die ik leuk vind om te onthouden).

DSCN3571

Aan het begin van elk hoofdstuk wordt in het Engels ook nog een stukje uitleg gegeven over de grammatica van de gekozen taal. Dat vind ik erg leuk om te lezen, hoewel ik het soms moeilijk vind om de precieze Nederlandse termen erbij te zetten. Soms neem ik de grammatica dan ook in het Engels over, omdat ik het dan beter begrijp. Ik vind dit echt een aanvulling op het programma, omdat je niet alleen maar domweg woordjes leert, maar zo ook begrijpt hoe de taal in elkaar steekt. Ik ben nog lang niet uitgeleerd met m’n Noors, nu bij Level 9, en ik kan dus nog lekker een tijdje vooruit!

Het meest grappige aan dit alles vind ik wel dat het helemaal NIKS kost om dit te volgen. Echt een petje af dat het zo kan. Ik vind het super!

xx
Loes[:]

2 Reacties

  1. 25 april 2017 / 07:36

    Hey leuk zeg! En Noors, toe maar! Ik houd vooral van Frans vind ik zo’n mooie taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *