Mama-dilemma: kinderen wakker maken met oud en nieuw of niet?

Nu de laatste dag van het jaar echt dichterbij komt, discussiëren wij thuis weer over de vraag die elk jaar naar voren komt. Gaan we de kinderen wakker maken met oud en nieuw of niet? Als ik het aan Lize vraag, dan wil ze heel graag even wakker worden om 12 uur. Mijn verstand zegt: laten slapen, maar mijn gevoel zegt dat het wel gezellig is.Oudejaarsdag

Lize en Pepijn kijken er enorm naar uit, Oudejaarsdag. Ze vinden het prachtig om naar het vuurwerk te kijken en vinden het heerlijk om laat op te blijven. Dat hoort een beetje bij de laatste dag van het jaar, en omdat het vakantie is, zijn we toch al in een ander ritme qua slaap. Hoe de avond gaat verlopen, gaan we een beetje bekijken. Persoonlijk denk ik dat zowel Lize als Pepijn het gewoon nog niet vol kan houden om de hele avond wakker te blijven.

kinderen wakker maken met oud en nieuw

Kinderen wakker maken met oud en nieuw

Het advies van ouders van nu is om baby’s en peuters gewoon te laten slapen. Op die leeftijd zijn ze nog niet oud genoeg om te realiseren wat er eigenlijk aan de hand is. Dan verstoor je het slaapritme meer dan dat het wat oplevert. Als je een beetje geluk hebt, slapen ze door het vuurwerk heen en krijgen ze het helemaal niet mee. Zo ging het bij ons voorgaande jaren in elk geval wel.

Met kleuters kun je al wel de afspraak maken om ze vlak voor middernacht even wakker te maken. Doe dat dan wel op tijd, vaak slaap je rond middernacht al diep en is het lastig om wakker te worden. Als je overigens de afspraak maakt om je kind wakker te maken, moet je je ook houden aan die afspraak: belofte maakt schuld!

Ons plan

Zoals ik al zei: wij hebben nog niet echt een regel voor het slapen op oudejaarsavond. We gaan kijken hoe de avond verloopt. Pepijn gaat denk ik wel redelijk op tijd naar bed, die kan het echt niet volhouden tot 12 uur. Met Lize gaan we afspreken dat ze zelf mag bepalen wanneer ze naar bed gaat. Maar als ze er voor middernacht in ligt, gaan we haar niet wakker maken voor het vuurwerk. Mocht zezelf wakker worden, dan halen we haar natuurlijk wel even naar beneden. Ervaring leert echter dat als de kids eenmaal slapen, ze met geen kanon wakker te krijgen zijn.

Hoe je het ook doet, als ouder weet je vaak wel wat het beste is voor je kind. En dat gevoel doet het altijd goed: als je ze laat slapen, is het prima, en als je ze wakker maakt ook. Doe wat voor jou goed voelt!

Hoe doe jij dat? Ga jij je kinderen wakker maken met oud en nieuw? Of laat je ze lekker slapen? Praat mee in de comments.

xx
LoesDe afbeeldingen van gouden glitter en een meisje met vuurwerk zijn van Shutterstock.

 

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *