De leukste prentenboeken voor kinderen

Nog niet zo lang geleden eindigden de Nationale Voorleesdagen (van 24 januari tot 3 februari). Tijdens deze dagen werd de Top 10 prentenboeken van het jaar gepresenteerd. Bij de VVE thuis werd het prentenboek van het jaar voorgelezen en we kregen ook een exemplaar mee naar huis (jeej!). Omdat Lize en Pepijn zo enthousiast waren en ik vond dat we wel een nieuw boek in de ‘huisbieb’ konden gebruiken bestelden we nog 2 boeken uit de top 10. Vandaag vertel ik je meer over de leukste prentenboeken.
De leukste prentenboeken voor kinderen

Al van heel jongs af aan kun je je kinderen voorlezen. Prentenboeken zijn geweldig om mee te beginnen, vooral als de platen eigenlijk het verhaal al vertellen. Het is zo leuk om te zien wat kinderen allemaal in een bepaalde tekening zien! Dat een boek niet eens altijd tekst nodig heeft, bewijst ‘Waar is Wally’ wel, je weet wel, dat boek waar je ‘Wally’ moet zoeken op elke pagina. Nu Lize wat ouder is (bijna 5!) merk ik dat plaatjes steeds minder belangrijk worden in een boek. Voor haar is het ook leuk om een verhaal te lezen. Maar een prentenboek blijft leuk, en dat vind ik zelf stiekem ook.

Ssst! De tijger slaapt

Ssst! De tijger slaapt

Het boek Ssst! De tijger slaapt is prentenboek van het jaar geworden, en onze kinderen zijn er echt helemaal weg van! Bij de VVE thuis werd het boek voorgelezen met knuffels erbij, en mochten de kinderen tijdens het voorlezen het tafereel naspelen. Dat werd een groot succes natuurlijk en thuis doen we het hele schouwspel bijna dagelijks over. Tip: bij Ikea kun je hele leuke vingerpoppetjes kopen die je voor het ‘rollenspel’ kunt gebruiken.

En ook leuk om te weten: bij dit boek is een gratis app (voor Android en Apple). In de app wordt het boek voorgelezen door Ruben Nicolai (interactief, je moet dus ook nog echt wat doen), er zit een liedje in en ook kun je 2 spelletjes spelen. Echt zo ontzettend leuk! Lize en Pepijn spelen het allebei erg graag (meer info over de app kun je hier vinden).

Ssst! De tijger slaapt is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 13,99

Slaap maar fijn, bouwterrein

Slaap maar fijn, bouwterrein

Toen ik zag dat dit boek in de top 10 stond dacht ik: die moet ik hebben! Pepijn is helemaal fan van grote bouwmachines en dit is echt een perfect verhaaltje voor het slapen gaan. Want na het harde werken, leggen de bouwmachines één voor één het werk neer. Zelfs Lize vindt dit een leuk verhaal, er zit ook een bepaalde schattigheidsfactor in zeg maar. Ik kocht het omdat ik het vooral een jongensboek vond, en het ligt standaard naast Pepijn zijn bedje tegenwoordig :-). Het boek is op rijm geschreven en dat leest heel prettig (vooral heel rustig, en dat vind ik dan voor het slapen gaan wel weer fijn).

Slaap maar fijn, bouwterrein is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 7,50

>> Misschien vind je dit ook leuk: Voorlezen voor de allerkleinsten

Mijn potje

Mijn potje

Tja, Pepijn is nu 2,5 en zit nog vol in de luiers (helaas). Voor de wc heeft hij totaal geen oog, en ook een potje kan hem niet bekoren. Toen ik dit boekje zag dacht ik: dat kan ik mooi inzetten bij de strijd om zindelijkheid (ha, dat rijmt). Toen ik Pepijn vroeg of we dan ook een nieuw potje moesten kopen, zei hij dat hij wel een zwarte wilde (hahahahahah). Het werd een groene met een olifant (want natuurlijk nergens een zwart potje te koop, duhuh). Maar zitten doet hij er niet op. Het boekje is heel grappig, met prachtige tekeningen, maar ik mis een beetje het ‘nut’ van het potje, en een aansporing om er op te gaan.

Pepijn kan inmiddels braaf vertellen dat een potje voor poep en plas is, maar hij wil er alleen maar met zijn broek aan op zitten. Als ik zeg dat hij het wel met blote billen mag proberen, zegt hij: ‘Ben ik te klein voor’… Tja, het begin is er, zullen we maar zeggen.

Mijn potje is o.a. te koop bij Bol.com en kost € 13,95

De rest van de top 10

voorleesdagen

Dit zijn alle boeken uit de top 10 en stiekem zie ik er nog wel een paar die ik in de kast zou kunnen zetten, maar ik hield het (gelukkig) bij de bovenste 3. Binnenkort maar eens even kijken bij de bibliotheek of één van deze boeken te leen is.

Welk boek uit de top 10 spreekt jou het meeste aan? En zijn jouw kinderen ook helemaal in de ban van de tijger?

xx
LoesDit artikel bevat een affiliate link, wat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als jij iets koopt via die link. Dit heeft geen invloed op mijn mening. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *