Een leuke lunch | Wat geef jij je kind mee naar school?

Als het aan mijn dochter ligt, eet ze altijd een boterham met hagelslag. Haar variatie zit ‘m in de funny’s: minions of k3, zeg maar. Nu ze naar school gaat, vind ik het belangrijk dat ze goed eet, en het liefst gevarieerd natuurlijk. Op Instagram zag ik de leukste lunches voorbij komen en ik dacht: dat kan ik ook!

Een leuke lunch

Want zeg nou zelf, als je eten er leuk uit ziet, dan smaakt het vanzelf ook een beetje lekkerder. Dat is een stukje psychologie wat in restaurants ook goed werkt. Zelfs de supermarkten doen er aan mee met voorgesneden kaas en boterhamworst met leuke vormen.

Op Instagram kun je, als je zoekt op ‘bento lunch’, de prachtigste creaties vinden van mensen die gevulde lunchboxen maken. Bento komt oorspronkelijk uit Japan en je zult dan ook veel lunchboxen met rijst tegenkomen. Ik geloof dat er een aantal regels zijn om een lunch echt ‘bento’ te noemen, en dat zal ik dus ook niet doen. Mijn doel is gewoon om de lunch zo leuk mogelijk te maken.

Wat heb je nodig om een leuke lunch te maken?

Tja, die leuke lunch, die kun je zo simpel of zo moeilijk maken als je zelf wilt. Mijn schoonmoeder vertelt altijd dat ze voor mijn schoonzusje een ‘lekker bordje’ maakte: ze sneed dan een huisje van een boterham, een plakje kaas was een deur en een stukje gesneden worst een schoorsteen. En zo simpel kun je het dus al maken: in een lunchbox kun je dat ook zo klaarspelen.

Maaaaaaaar…. Tegenwoordig kun je de leukste dingen kopen om je lunch op te leuken en ik kon de verleiding niet weerstaan en ging aan het shoppen. Er zijn verschillende webshops waar je terecht kunt voor leuke spullen en geloof dat de Flying Tiger ook vanalles heeft, maar ik besloot mijn eerste bestelling bij AliExpress te doen.

bento lunch (6)-

Ik kocht vormpjes om een gekookt ei in te doen.

bento lunch (1)-

Dat werkt echt briljant trouwens. Je kookt een ei, doet het heel even in koud water zodat je de schil van het ei kunt halen en als het ei warm is, druk je ‘m in de houder. Het werkt het best met maat M qua eieren. Dan leg je de hele unit in koud water, voor ten minste 10 minuten  en dan kun je je ei uit de vorm halen. Eventueel wat restjes wegsnijden en klaar is je vorm! (Op mijn foto was het L / XL ei, dus die is niet zo mooi geworden :-)).

bento lunch (7)-

Brooduitsnijders, of hoe je het ook maar wilt noemen. Je kunt de grote vormen precies voor een sneetje brood gebruiken, die beer is uiteindelijk toch een beetje klein.

bento lunch (8)-

En lastig te zien op internet, haha, deze vormpjes bleken een beetje klein. Je kunt er precies 2 gebruiken voor een plakje ontbijtkoek. En uit een boterham krijg je er 6. En het leuke is, dat deze dingen eigenlijk uit 2 delen bestaan: een ‘cutter’ en een ‘stamp’. Je snijdt dus eerst je vorm uit, en dan stempel je er een gezichtje (of bloem) op. Zo leuk!

Nog meer leuks

bento lunch (4)-

Wat je ook kunt gebruiken voor je lunch zijn de cutters die je ook gebruikt voor marsepein of fondant. In het verleden maakte ik taarten als hobby (…), dus die dingen heb ik ook nog genoeg liggen.

bento lunch (5)-

Deze cupcakevormpjes kun je gebruiken als je in de lunchbox iets kleins mee wilt geven. Je kunt er bijvoorbeeld tomaatjes in doen, of kleine stukjes kaas. Wat je maar wilt.

bento lunch (9)-

En het allerleukste (nou ja, bijna dan): van die leuke prikkers! Die kun je overal in prikken. Wel duidelijke instructies geven op school dat ze niet weggegooid mogen worden… Bij dochterlief in de klas zit een jochie wat van weggooien houdt en ik ben de helft dus al kwijt inmiddels. Bummer.

Die lunch dus

bento lunch (2)-

De eerste avond maakte ik dit: Hello Kitty boterhammen (nog wel met hageslag, haha), berenontbijtkoek en konijnenkaas. En een vissenei.

bento lunch (3)-

Ik probeerde ook een keer wat anders: ik maakte een soort kaassandwich van kaas en komkommer (in de vorm van de bloem).

bento lunch (10)-

En om te variëren, gebruikte ik ook een keer een overgebleven wrap (die vulde ik met mayonaise, geraspte kaas, geraspte komkommer en fijngesneden tomaat).

Hoe gaat het met de lunch?

Tja, dat is nog best lastig.. Mijn dochter gaat nog niet zo lang naar school en werd in haar eerste week ook nog eens ziek. Heel veel ging er dus niet op in de eerste week. En daarna moest ze nog even wennen aan hoe het allemaal gaat met de lunch. Maar het maakt niet uit, ik moet ook nog even zoeken wat ze qua hoeveelheid kan hebben op een dag, en ik ga dus vrolijk door. Zoonlief is wel helemaal enthousiast overigens, en als we thuis eten, heeft hij ook het liefst een Hello Kitty- of dinosaurusbroodje.

Wat ik doe met de restjes? Goede vraag, want er blijft best wel wat over van alles wat je in een vormpje snijdt. Ik verzamel alles, en doe dat in mijn eigen broodtrommel, en dat gebruik ik de volgende dag zelf als ontbijt of lunch. Het zijn vaak de korstjes, maar die vind ik stiekem het lekkerst van het brood, dus helemaal geen straf om op te eten!

Is jouw kind een goede eter? Wat geef jij je kind mee naar school?

xx
Loes6 Reacties

  1. 29 maart 2017 / 08:15

    Ooh wat leuk zeg! Bedankt voor de tip ik ga ook eens kijken op aliexpress!!

  2. 30 maart 2017 / 07:03

    Mijn kinderen hadden jou echt als moeder gewild. Wat een creativiteit! Mijn kinderen kregen gewoon dubbele bammetjes mee. Mijn zoon nog steeds. Hij is 19 inmiddels maar we smeren zijn brood nog steeds. Nu ik het typ, klinkt dat best wel zorgelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *