Wat je kunt maken met Foam Clay en Silk Clay | Knutselen

foam clay

Toen ik laatst met de kids bij Heutink in Rijssen was voor wat teken- en knutselspullen, viel ons oog op de prachtige stelling met Foam Clay en Silk Clay. Ik kende het al van eerder, maar had er eigenlijk nooit echt aandacht aan besteed. Dochterlief bleef maar verliefd naar de cupcakes staren en toen dacht ik: dat kan ik wel eens testen voor mijn blog. En zo namen we een lading foam clay en silk clay mee!

foam clay en SIlk clay?

Wat is het nou eigenlijk, Silk Clay en Foam Clay?

foam clay 1

Er zijn dus 2 soorten van deze klei, als eerste de Foam Clay. Dit zegt de website van Heutink erover (hier):

Foam Clay is een zelfhardend, mengbaar modelleermateriaal dat kleine kralen bevat en ideaal is voor het creëren van vele vormen en figuren. Foam Clay is klaar voor gebruik en kan met vele andere materialen gecombineerd worden.
Het behoudt kleur en afmeting na droging. Droogtijd 1 – 3 dagen, afhankelijk van de dikte.

foam clay silk clay

Voor Silk Clay zegt de website van Heutink dit (hier):

Zelfhardende, buigzame, zachte en lichtgewicht klei, dat een zachte en rubberachtige textuur behoudt als het droog is.

foam clay

Het verschil is dus eigenlijk heel makkelijk: de Silk Clay heeft niet van die bolletjes die wel in de Foam Clay zitten. Het voel trouwens als ontzettend lichte en zachte klei aan, echt ontzettend fijn om mee te werken. Je blijft er mee kneden, haha.

En wat kun je er dan mee?

Nou, dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt! Bij Heutink verkopen ze allemaal van die leuke piepschuim of papieren figuren die je er mee kunt ‘beplakken’ maar je kunt het ook als ‘gewone’ klei gebruiken. Aangezien de klei vanzelf droogt, kun je er dus echt wat permanents van maken, maar hoe dikker je laag klei, des te langer het duurt voor het goed uitgehard is natuurlijk.

foam clay

Dochterlief werd helemaal verliefd op de cupcakes en dus kochten we een zak met 6 van die prachtige piepschuim cupcakes.

Je kunt dan de klei in laagjes op het piepschuim aanbrengen. Je kneedt de klei eerst goed zodat hij wat warm wordt, en dan kun je je ‘m heel makkelijk verdelen over de cupcake.

Ik maakte de volledige bovenkant dus rood.

De kleine meid vond het prachtig, de klei is makkelijk te kneden, ook voor kleine handjes.

Zij koos voor een iets kleurrijkere bovenkant :-).

Hier kun je het verschil met de Silk Clay heel goed zien: ik maakte de onderkant van de cupcake met Silk Clay. Dit is echt een matte klei, die ook zo mat opdroogt. Ik had ‘gezichtskleuren’ meegenomen, maar vond het ook erg passen bij cupcakes.

Ondertussen vindt de kleine meid het tijd om wat meer dan alleen cupcakes te bekleden.

En dan het resultaat: prachtige cupcakes!

Zoals je ziet, kun je met verschillende laagjes werken: je kunt een basislaag aanbrengen, en daar bovenop nog extra klei aanbrengen: stipjes of wat je maar wilt. Let wel: als je eenmaal begint met ‘plakken’, dan krijg je het er (bijna) niet meer af!

Als je de Silk Clay er overheen gebruikt, lijkt het net een sausje!

Wat wij er van vonden?

Je ziet het resultaat: prachtige cupcakes: 3 door dochterlief gemaakt en 3 door mij (ongeveer dan). Het was ontzettend leuk om te doen, en ook de kleine meid kon dit al prima doen! We zijn er best wel even druk mee geweest, want je moet natuurlijk goed nadenken over hoe je je cupcake wilt maken. Er is nog best wat klei over en dus kunnen we een volgende keer weer heerlijk creatief knutselen.

Ik vond dit echt een superleuk knutselproject! Het resultaat prijkt nu in het Ikea-keukentje, en de cupcakes worden wekelijks enkele keren ‘gebakken’. Het droogt best snel op deze manier, en daarna kun je er dus prima mee spelen. Wel vind ik het jammer dat ik niet nog meer piepschuimvormen mee heb genomen om te bekleden, want het lijkt me lastig om van de Foam Clay zelf wat te ‘kleien’ zeg maar. Dat moet ook kunnen, dus misschien maar eens even op Pinterest speuren!

Heb jij al eens met Foam Clay of Silk Clay gewerkt? En wat heb jij er van gemaakt? Ik ben heel benieuwd!

xx
Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *