Koffie maken met een cafetière

Thuis hebben we een nespresso-machine, maar op vakantie dronken we filterkoffie. Dat vind ik heerlijk, ik hou van goeie koffie. Er bleef wat losse koffie over, en thuis konden we er eigenlijk niets mee. Toen we bij Ikea een cafetière tegenkwamen wist ik: die wil ik hebben! Maar hoe maak je nou eigenlijk koffie met een cafetière?

Koffie maken met een cafetière

Op vakantie in Italië hadden we al eens zo’n ding in de kast staan: een cafetiëre. Dat is een glazen kannetje met een soort filter er in. Zag er leuk uit, maar het was me altijd een beetje onduidelijk wat je er nou mee moest. En de belangrijkste vraag die ik had: krijg je er wel lekkere koffie uit?

Toen we dus bij Ikea deze cafetiëre zagen dacht ik: voor € 5.99 wil ik wel eens proberen hoe dat gaat: koffie maken met een cafetière. En vandaag laat ik je zien hoe je dat doet (of kunt doen).

Hoe werkt het?

De cafetière die ik kocht, is ongeveer 400 ml groot, dat betekent dat er ongeveer 2 kopjes koffie uit komen. Het blijkt dus echt heel makkelijk te werken: losse koffie in de kan, heet water erop, en dan het filter naar beneden drukken:

 • kook water in de waterkoker. Het best is om het water daarna heel even te laten staan (net van de kook af).
 • haal het filter uit de cafetière.
  koffie maken met een cafetiere (1)-
 • doe de koffie onder in de glazen kan. Het mooist is om grot gemalen koffie te gebruiken. In mijn geval lukte dat niet, omdat ik filtermaling had. Lukt ook, maar dan moet je de laatste slok koffie even laten staan (i.v.m. bezinksel :-). In mijn potje doe ik twee (maat)scheppen koffie: net zoveel als ik zou gebruiken voor 2 koppen koffie uit een filter apparaat. Ik geloof dat het een kleine 20 gram is.
 • Giet een klein laagje water in de kan en roer met een lepel zodat de koffie helemaal onder water staat.
  koffie maken met een cafetiere (2)-
 • Giet dan water in de kan tot de kan vol is en zet de deksel er op. Het is de bedoeling om de koffie dan 4 minuten te laten trekken. Ik gebruik er een kookwekker voor 🙂
  koffie maken met een cafetiere (3)-
 • Druk het filter dan voorzichtig naar beneden, zodat de koffieprut helemaal onder in de kan komt te zitten.

Klaar! Tijd om je koffie in te schenken!

En, is het wat, koffie uit een cafetière?

koffie maken met een cafetiere (4)-

Jazeker! Sinds ik hem heb, drink ik elke dag koffie uit de cafetière. Het werkt super snel en handig: alleen water koken en dan heb je zo koffie. De koffie is wel wat sterker dan gewone filterkoffie, door de melk verkleurt de koffie ook bijna niet bijvoorbeeld (grappig om te zien). Maar hij smaakt erg goed! En ik vind het gewoon zo ontzettend gezellig staan, zo’n potje met koffie. Oh, en heb je die geweldige gouden koffielepel gespot? Mijn souvenir uit Zweden. En die prachtige mok komt van Anthropologie.

Heb jij wel eens koffie gedronken uit een cafetière? Of hoe drink jij je koffie het liefst?

xx
LoesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *