Hoogglans of zijdeglans: wat kies je voor in huis?

Al eerder gaf ik in een blog aan dat we de keuze hebben gemaakt om in ons bestaande huis te blijven wonen en dat we de boel gaan opknappen. Inmiddels zijn de verschillende data voor het plaatsen van de badkamer gemaakt. Op zolder zijn we ondertussen al echt aan de slag. Alle spullen zijn tijdelijk verhuisd, de vloer is verwijderd en nu alles kaal is, kunnen we beginnen met schuren en al een gedeelte schilderen. En bij dat schilderen komt altijd weer de vraag: kiezen we voor hoogglans of zijdeglans voor binnen?

Hoogglans of Zijdeglans wat kies je voor in huis (1)

Wat is het verschil tussen hoogglans en zijdeglans?

Laten we daar eerst eens mee beginnen: wat is eigenlijk het verschil tussen hoogglans en zijdeglans? Die naam zegt iets over de manier waarop de verf glanst, ook wel de glansgraad genoemd. Die glansgraad wordt gemeten met een glansmeter die die de weerkaatsing van het licht onder verschillende hoeken meet en uitgedrukt in percentages. Zijdeglans heeft een wat lagere glansgraad,  meestal zo’n 30% en is daarmee een rustige basis.

Hoogglans heeft een glansgraad van meer dan 85% en weerkaatst dus veel meer licht dan zijdeglans. Hierdoor wordt de ondergrond extra sterk benadrukt. Daarom is het handig om hoogglansverf alleen te gebruiken als je ondergrond superglad is. Kleine oneffenheden worden anders enorm uitvergroot. Hoogglans zorgt wel voor een superstrak eindresultaat. Verder is hoogglans het makkelijkst schoon te maken en blijft vuil hier het minst goed aan plakken.

Daarnaast zie je trouwens dat er voor buiten vaak gebruik wordt gemaakt van hoogglans lak (omdat je het dus makkelijker kunt schoonmaken) en binnen van zijdeglans lak. (Ik gebruik de woorden verf en lak trouwens door elkaar, want eigenlijk is dat hetzelfde. De vakschilder praat meestal van ‘lak’). Een Nederlands merk wat zowel hoog- als zijdeglanslak verkoopt is bijvoorbeeld  Wijzonol. En naast lakverf heeft Wijzonol ook grondverven, primers, muurverven en meer in het assortiment.

zijdeglans of hoogglans

Wat kiezen we voor in huis?

Het antwoord blijft lastig, zelfs al je goed voorgelicht bent. 2 jaar geleden is ons huis aan de buitenkant door een vakschilder gedaan en die vertelde dat het enorm glanzende van hoogglans met de jaren wel verdwijnt, dat je er dus net zo goed mee kunt beginnen. Of dat echt zo is, weet ik niet. Maar volgens hem was het dus zonde van je tijd om met zijdeglans te gaan schilderen.

Zelf hou ik wel erg van de rust die zijdeglans heeft. Op de een of andere manier vind ik hoogglans een beetje overdreven. Alsof je op een glimmend zeiljacht terecht komt dat net in de boenwas is gezet. Het kan dus maar zo zijn dat we voor binnen kiezen voor Wijzonol Aqua Zijdeglans, die je heel fijn in een eigen kleur kunt laten mengen. Hij is op waterbasis en ook nog een krasvast, wat in een huishouden met (kleine) kinderen echt fijn is. Daarnaast is deze lak supersnel overschilderbaar: al na 5 uur kun je aan het tweede laagje beginnen.

Wat is jouw favoriet? Ga jij voor hoogglans of zijdeglans? Laat het weten in de comments!

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *