Help, mijn kind gaat naar de basisschool!

[:nl]Help! Mijn kind gaat naar de basisschool. Zoals je wellicht in mijn fotodagboek hebt gezien, is onze kleine meid afgelopen maandag voor het eerst wezen wennen in haar nieuw klas. Ze vond het helemaal geweldig, en toen manlief haar om 12 uur op kwam halen, zei ze letterlijk ‘papa, wat doe jij nou al hier?’. Dat geeft volgens mij wel aan dat ze er echt aan toe is.

Mijn kind gaat naar de basisschool

Het leek altijd zo ver weg: ‘als ze straks naar school gaan’… En ineens was het dan zover. Na de voorjaarsvakantie maakten we kennis met de juf en door de vakantie mocht het proefdraaien direct de maandag er op al. Onze kleine meid moet nog 4 jaar worden, dus het proefdraaien gaat nog maar halve dagen (tot 12 uur). Ze is al wel gewend aan de peuteropvang, die (net als school) tot 14:00 is, dus de wen-dagen zijn eigenlijk maar korte dagen voor haar.

Voorbereiden op school

We wilden niet teveel spanning hangen aan het ‘naar school gaan’, maar toch ontkom je daar niet helemaal aan. Gelukkig was niet alles helemaal nieuw, want de peuteropvang zit bij ons in het gebouw naast de school. Dus daar lopen we elke week al langs. Ook is manlief onlangs nog voor een rondleiding geweest en daar mocht de kleine meid ook bij mee.

Wat voor ons hele gezin anders gaat worden, is het ritme wat er ineens moet komen. Er is in ieder geval 1 iemand die 5 dagen in de week op dezelfde dag op dezelfde plek moet komen. En dat vraagt even wat aanpassingsvermogen.

mijn kind gaat naar de basisschool 2

Wij hebben gekozen voor Daltononderwijs, en op school hebben alle dagen een kleur. Afgelopen week heb ik maar even een foto gemaakt van de weekindeling, want ook dat is nieuw voor ons. En om onze kleine meid te helpen bij het leren van de dagen en bijbehorende kleuren heb ik zelf (natuurlijk) ook wat geknutseld.mijn kind gaat naar de basisschool (2)

Al een hele tijd geleden kwam in de conceptstore in Borne deze leuke weekkalenders tegen. Op A4 en verder helemaal blanco. Met genoeg ruimte om op te schrijven uiteraard. Op Instagram en Twitter zie ik genoeg spannende verhalen voorbij komen van ouders die de studiedag (o.a.) van school vergeten en dus voelde ik met ‘genoodzaakt’ om een kalender te maken.

Maar zonder gekheid: dat was wel min of meer de aanleiding. Verder leek het me handig om voor de kleine meid ook een beetje duidelijk te hebben wanneer wat is. (En stiekem is het voor manlief ook heel handig, want die vergeet ook nog wel eens wat, kalendertechnisch). Dus ik pakte de kleurpotloden erbij en zo heb ik de eerste weken ‘ingekleurd’ en ingevuld.

planning

mijn kind gaat naar de basisschool (3)

Ik heb alvast 2 weken op de deur in de keuken gehangen (waar eerst de foto’s hingen, zie hier). Er staat nog niet zo heel veel op, maar dat gaat nog komen. Naast de reguliere week-planning heb ik ook nog een soort aftel-kalender gemaakt voor de verjaardag. Elke dag kan er nu een sticker geplakt worden tot de kleine meid jarig is. Met nog minder dan 2 weken op de klok vond ik dat dat wel kon!

Vakliteratuur

mijn kind gaat naar de basisschool (4)

Een tijdje terug kwam ik bij de supermarkt dit tijdschrift tegen: ‘Naar school’ van de makers van ‘Ouders van nu’. Erg leuk om te lezen en er staan ook een heleboel leuke dingen meer in die niet per se schoolgerelateerd zijn. Ik vind het heel lastig om te bepalen wat ik allemaal moet ‘weten’ voordat ze naar school gaat, dus we gaan het wel zien. Ik hoop me helemaal uit te kunnen leven op de leukste lunches straks (want dat hoeft met proefdraaien nog niet) en verheug me al op alle leuke verhalen die komen gaan.

De kleine meid vindt haar nieuwe juf in elk geval al erg lief (dat wist ze al na de kennismaking, haha) en ze ziet er heel erg naar uit om naar school te gaan.

Heb jij nog tips voor deze moeder van een kind wat naar de basisschool gaat? Ik hoor ze graag!

xx
Loes

p.s. Nog even leuk om dit filmpje te delen, zo leren kinderen ’tegenwoordig’ zelf hun jas aan doen:

[:]

8 Reacties

 1. 8 maart 2017 / 07:02

  Klopt het lijkt zo ver weg, maar dan opeens zover! Handig die planners! Ik heb geen tips hier duurt het nog wel even….

  • Loes
   Auteur
   26 maart 2017 / 14:16

   Haha ja, dat dacht ik hier ook (dat het zo ver weg was), en ineens was het zover!

 2. Lynn
  8 maart 2017 / 19:37

  Zo grappig, in België ga je pas vanaf 6 jaar naar de basisschool (en vanaf 3 jaar naar de kleuterschool!). Veel succes!

  • Loes
   Auteur
   26 maart 2017 / 14:15

   Dank je wel! Grappig, dat verschil inderdaad. Hier kun je vanaf 2 jaar naar de peuterspeelzaal, een soort pre-school, tot 4 jaar. En dan begint de basisschool, terwijl je eigenlijk pas vanaf 5 jaar leerplichtig bent.

 3. 9 maart 2017 / 16:58

  Die truc van het jas aan trekken is voor mij al zo bekend. Hahaha, zo doen we het in de kinderopvang ook. Ik mis alleen nog dat de juf uitlegt hoe ze de jas moeten neerleggen. 😉 Dan kunnen ze het namelijk helemaal zelf doen. Maar goed, dat kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn bij dit filmpje.
  Heel slim trouwens met die roosters/planners aangepast op hoe ze het op school doen. Sommige kids kunnen het prima zonder, maar voor sommige is het zo fijn om één duidelijke manier te hebben.

  • Loes
   Auteur
   26 maart 2017 / 14:14

   Zo handig, zo de jas aan doen, je kunt als leerkracht ook niet 20 of nog keer kinderen de jas aan doen. Dan is je speelkwartier zo voorbij! Die planner is nu ook erg handig voor mezelf, haha, zo hou ik ook overzicht. En de kleine meid kan mooi zien welke dag het is.

 4. 9 maart 2017 / 20:31

  Haha, zo trekken mijn kinderen ook de jas aan 🙂 Over het naar school gaan en tips… kijk gewoon hoe het per dag gaat. Soms gaat mijn kleuter op zijn stoel zitten, en soms heeft hij het er moeilijk mee om afscheid te nemen. Oh, enneh, huilen mag… jij dan. Ik ging bijna brullend de klas uit, de eerste keer 😉

  • Loes
   Auteur
   26 maart 2017 / 14:12

   Leuk hè, dat ze dan zo zelf die jas aan kunnen trekken. Mijn zoontje is nog lang geen 2 en kan het ook al bijna zelf, zo schattig! Ik heb geen tranen gehad gelukkig, ik zie dat ze veel plezier heeft en vind het zelf stiekem ook wel lekker om een ochtend met zoonlief alleen te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *