Een eenhoornkerstbal maken | XMAS

Oh jongens, vandaag heb ik toch een leuk DIY-project voor je! Ik moet eerlijk bekennen: het is niet iets wat ik zelf heb bedacht. Afgelopen woensdag hadden we weer een bijeenkomst van de-VVE thuis en daar liet Inge ons een eenhoornkerstbal maken. Ja, een unicorn kerstbal!!! En het is helemaal niet moeilijk om te doen. Succes gegarandeerd!Een eenhoornkerstbal?

Waar ik het over heb? Als je ze op Pinterest nog niet bent tegengekomen, dan zal ik je even laten zien wat ik bedoel:

eenhoornkerstbal (10)-

Deze is door Inge gemaakt, en diende afgelopen woensdag al voorbeeld. Ik was op slag verliefd.

unicorn kerstbal maken

Deze beauty is door Debora gemaakt en ik vind de ogen van deze zo prachtig!

Tja, je snapt: ik was ENTHOUSIAST over dit project.

Wat heb je nodig?

Laten we beginnen met het belangrijkste, want voor dit knutselproject kun je eigenlijk je hele knutselhoek wel leeghalen (of niet natuurlijk, het is ook een goede reden om knutselspullen te gaan shoppen natuurlijk ;-)).

 unicorn kerstbal

 • het belangrijkst: een kerstbal dit exemplaar komt van Wibra (en kostte geloof ik ongeveer € 2,- per 4). Je kunt natuurlijk ook een andere bal kiezen, maar het is wel makkelijk als het een kunststof exemplaar is :-).
 • klei die aan de lucht droogt (van Action bijvoorbeeld)
 • allerlei leuke versieringen, denk aan roosjes, kleine glitterdingen die je op de bal kunt plakken, laat je fantasie op de vrije loop. (Zo kun je bijvoorbeeld ook restjes stof gebruiken om leuke bloempjes van te maken).
 • glitterlijm (van Action bijvoorbeeld)
 • goede lijm of een lijmpistool
 • vilt in 1 of meerdere kleuren
 • nietmachine
 • schaar
 • nagellak (in een leuke kleur of met glitters, om de hoorn te kleuren)
 • watervaste stift

Zo maak je een eenhoornkerstbal

De hoorn

eenhoorn kerstbal (5)-

Je begint met de hoorn. Je neemt luchtdrogende klei en maakt daar 2 strengen van (aan de onderkant wat dikker en aan de bovenkant dun). Die wikkel je vervolgens in elkaar tot een hoorn. Ik heb het met witte luchtdrogende klei gedaan, maar dat mag uiteraard ook met gekleurde klei (of nog leuker: met 2 kleuren klei!).

Deze moet vervolgens drogen. Dat kan best een tijdje duren en daarom is het dus handig om hier mee te beginnen. Zet ‘m vervolgens aan de kant als je met de rest van de kerstbal bezig gaat.

De oren

eenhoorn kerstbal (4)-

Dan kun je de oren gaan maken. Hier knip je 2 mijter-vormige onderdelen voor uit: per oor een grote en een kleine, het kleine deel komt aan de binnenkant van het oor. Je legt de binnenkantjes op deze manier op de buitenkantjes, zodat je straks een plakrandje overhoudt.

unicorn kerstbal maken

Vervolgens vouw je de oren dubbel (met het roze gedeelte dus binnenin). In de achterkant zet je over de lengte een nietje. Zo krijg je wat vorm in het oor. Zet het nietje niet direct aan de onderrand: zoals je bij het achterste oortje (vaag) kunt zien, kun je zo een plakrandje maken (omvouwen).

eenhoorn kerstbal (8)-

Lijm de oren vervolgens op de kerstbal. Zoals je ziet is het handig om de kerstbal ergens op te leggen: een (plastic) bekertje bijvoorbeeld helpt al :-).

Het versieren

eenhoorn kerstbal (9)-

Hier zijn niet echt regels voor. Er is slechts 1 ding waar je even goed rekening mee moet houden: die hoorn moet er nog op! Je kunt de hoorn (ongeveer) vlak voor dat ding van de ophanging plaatsen. En omdat mijn hoorn nog niet droog is, laat ik dat plekje (zoveel mogelijk) vrij en ga ik eerst verder met de rest. Met lijm (of een lijmpistool) lijm je alles wat je leuk vindt op zijn plek.

eenhoorn kerstbal (10)-

Laat je fantasie op de vrije loop: het kan niet gek genoeg! Knip leuke bloempjes van (oude) haarelastiekjes om meer reliëf bovenop te creëren of plak er lekker op los met allerlei gekleurde glitterdingen. Een blije unicorn wordt het toch wel ;-).

eenhoorn kerstbal (10)-

Met een watervaste stift teken je de ogen er op. Dat kan op deze manier, maar als je naar de foto van Debora kijkt (in het begin), dan kan het ook nog een beetje anders.

eenhoorn kerstbal (10)-

En met roze glitterlijm maak je de wangetjes. Let op: het drogen van de lijm duurt even.. Ik pakte mijn kerstbal steeds vast bij die wangetjes, en werd zo langzaamaan zelf een blije unicorn (wel zonder hoorn…).

–> Misschien vind je dit ook leuk: kerstballen haken

Het vervolg van de hoorn

eenhoorn kerstbal (19)-

Als de hoorn goed droog is, kun je ‘m kleuren met nagellak. Ik heb 2 lagen gebruikt: eerst een mooie knalroze kleur en toen die droog was, heb ik er een glitterlakje overheen gedaan.

Wanneer de hoorn dan helemaal is gedroogd, kun je ‘m met lijm of een lijmpistool op de kerstbal lijmen. Even wachten tot alles goed is opgedroogd en klaar is kees!

Het resultaat

eenhoorn kerstbal (19)-

Zie hier alle half-fabrikaten op een rij. Omdat we het niet voor elkaar kregen afgelopen woensdag om de hoorn te laten drogen, zit die er bij de meesten nog niet op, maar kijk dan hoe leuk dit stel is bij elkaar!

eenhoorn kerstbal (19)-

En zo grappig om te zien hoe iedereen zijn eigen stijl qua versieren heeft.

eenhoorn kerstbal (19)-

Ben jij ook zo verliefd op deze eenhoorn kerstbal? En ga je er nu zelf ook een maken? Ik ben benieuwd!

xx
Loes
6 Reacties

 1. 15 december 2017 / 13:09

  Ik heb twee jongens en ben dus niet echt ondergedompeld in de eenhoorn hype. Maar, ik vind dit wel hartstikke leuk!! Het brengt mij wel op het idee om plastic kerstballen te kopen en ze te gaan versieren met de jongens! Dank voor de inspiratie! !

  • Loes
   Auteur
   16 december 2017 / 22:02

   Haha, ja, Pepijn vindt het nog wel leuk, zo’n eenhoorn, maar die ik nog maar 2 (en heeft een grote zus). Dat je jongens er niet van houden, snap ik helemaal! Wel leuk dat je geinspireerd bent, ben benieuwd wat je gaat knutselen!

 2. 15 december 2017 / 14:20

  Wat zijn ze leuk! Zou echt iets voor onze kleindochter zijn! Helaas gaan ze naar Londen shoppen dit weekend. En of er daarna nog een keer gelegenheid is…..

  Fijn weekend.

  • Loes
   Auteur
   16 december 2017 / 22:00

   Ik hoop het! Anders onthouden voor volgend jaar?

 3. 17 december 2017 / 10:01

  Hahahaha, wat een geniale vondst weer! Ik vind ze echt heel erg vrolijk en leuk. Hoe verzin je het toch steeds?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *