Een kerstbal haken doe je zo | DIY

Ik weet het, Sinterklaas is het land nog niet uit. Maar deze DIY van Margot wil ik je niet onthouden. Het duurt namelijk nog wel heel even voor het kerst is, maar het maken van een kerstbal kost ook nog wel even tijd. Als je dus NU begint, dan heb je tegen de tijd dat het kerst is wel een mooi boom vol. Margot laat jullie vandaag namelijk zien hoe je een kerstbal kunt haken.

Een kerstbal haken doe je zo

Het toppunt van DIY is toch wel een kerstboom vol gehaakte ballen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf de tijd niet voor heb om het te maken. Maar ik vind het wel leuk! In het plaatje van Margot kun je zien dat je heus niet een hele boom vol hoeft te maken, je kunt ze ook ter decoratie neerleggen: op een schaal of plank, wat je wilt. Margot heeft 2 soorten ballen gehaakt: een ‘gewone’ dichte bal met een ster er op en zo’n mooie holle kerstbal. Ik heb voor beide ballen een patroon gekregen.

Wat je nodig hebt voor beide ballen:

  • garen in 2 kleuren die je leuk vindt (in ons geval is geel en wit gebruikt)
  • een haaknaald die past bij je garen
  • schaar om de draad af te knippen
  • een (dikke) naald om de draden weg te werken
  • pandavulling om de ballen te vullen

Een holle kerstbal haken

kerstbal haken (1)-

De holle vorm

We beginnen met het holle gedeelte van de kerstbal. Kies de kleur die je hiervoor wilt gebruiken: in ons geval is dat wit. Maak als eerste een magische ring met 4 vasten.

Ronde 2: haak 1 vaste, en vervolgens 2 vasten in de volgende steek en herhaal, je krijgt dan 6 steken in totaal.
Ronde 3: haak 2 vasten in elke steek (meerderen dus), je krijgt dan 12 steken in totaal.
Ronde 4: haak 12 vasten.
Ronde 5: haak 1 vaste, en vervolgens 2 vasten in de volgende steek en herhaal tot je rond bent. Je hebt dan 18 steken in totaal.
Ronde 6: haak 18 vasten.
Ronde 7: haak 1 vaste, 1 vaste, 2 vaste in de volgende steek en herhaal tot je rond bent. Je hebt dan 24 steken in totaal.
Ronde 8: haak 24 vasten.
Ronde 9: haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in elke 4 steek en herhaal tot je rond bent. Je hebt dan 30 steken in totaal.

Hecht de draad af en keer je haakwerk binnenstebuiten. Haal je begindraadje van de binnenkant naar buiten door de magische ring. Je hebt nu een kegelvorm.

kerstbal haken (1)-

De buitenkant van de bal

Pak je andere kleur erbij en begin met een magische ring waar je 6 vasten in haakt.
Ronde 2: haak 2 vasten in elke v. Je hebt dan 12 steken in totaal.
Ronde 3: haak 1 vaste, meerder in de 2e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 18 steken in totaal.
Ronde 4: haak 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 3e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 24 steken in totaal.
Ronde 5: haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 4e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 30 steken in totaal.
Ronde 6: haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 5e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 36 steken in totaal.
Ronde 7-14: haak 36 vasten.
Ronde 15: Haak een ronde met vasten waarin je de 5e en 6e steek samen haakt (minderen). Je houdt dan 30 steken in totaal over.

kerstbal haken (1)-

Stop een beetje pandavulling in de bal en schuif vervolgens het ‘holle’ gedeelte in de bol. Haak met de kleur van de buitenkant beide onderdelen met vasten aan elkaar. Terwijl je alles vast zet, blijft je de bal vullen: zorg dat je de pandavulling goed verdeelt! Het is belangrijk om niet teveel vulling in de bal te doen, anders gaat het holle bol staan. Als je rond bent, hecht je de draad af en werk je alle draden netjes weg.

kerstbal haken (1)-

kerstbal haken (1)-

kerstbal haken (1)-

kerstbal haken (1)-

Het haakje haken (haha)

Voor het haakje gebruik je dezelfde kleur als de binnenkant (of nog een andere kleur, als je dat leuk vindt).

Je begint met een ketting van 12 lossen. Het moet een rondje worden: haak in de eerste losse van de ketting een vaste. Zo maak je de kring rond.
Toer 1 – 3: haak 12 vasten.
Toer 4: minder door de 1e en 2e steek steeks samen te haken (in alleen de voorste lussen). Je houdt dan 6 steken over.
Toer 5: haak 18 lossen, haak 1 halve vaste in de 3e steek van toer 4.

Vervolgens kun je je draad afhechten. Naai het haakje aan de kerstbal vast.

kerstbal haken (1)-

Zo haak je de ronde bal met ster

Je begint met de basis: de kerstbal zelf. Haak 6 vasten in een magische ring. In ronde 2 ga je meerderen in elke steek: je krijgt dan 12 steken.
Ronde 3: haak 1 vaste, meerder in de 2e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 18 steken in totaal.
Ronde 4: haak 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 3e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 24 steken in totaal.
Ronde 5: haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 4e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 30 steken in totaal.
Ronde 6: haak 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, meerder in de 5e steek, herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 36 steken in totaal.
Ronde 7-12: haak 36 vasten.
Ronde 13: haak 1 vaste, haak 1 vaste, haak 1 vaste, haak 1 vaste, minder door de volgende 2 steken samen te haken en herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 30 steken in totaal.
Ronde 14: haak 1 vaste, haak 1 vaste, haak 1 vaste,  minder door de volgende 2 steken samen te haken en herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 24 steken in totaal.
Ronde 15: haak 1 vaste, haak 1 vaste, minder door de volgende 2 steken samen te haken en herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 18 steken in totaal.

Begin met het vullen van de bal.

Ronde 16: haak 1 vaste, haak de volgende steken samen (minderen) en herhaal dit tot je rond bent. Je hebt dan 12 steken in totaal.
Ronde 17: minder alle steken door steeds 2 steken samen te haken. Je houdt dan 6 steken in totaal over.

Vul de bal verder op. Als de opening te smal wordt, kun je een pen of haaknaald gebruiken om te vullen. Hecht je draad af en knip een lange draad af (ongeveer 25 cm). Sluit de bal door de draad door alle 6 de steken te ‘weven’ (voorste lussen) en trek dit dan voorzichtig aan. Werk de draad vervolgens weg.

kerstbal haken (1)-

Het haakje

Voor het haken van het ophanghaakje kun je de stappen van de vorige kerstbal gebruiken (zie boven).

De ster haken

Voor de ster gebruik je een contrasterende kleur. Je begint met 10 halve stokjes in een magische ring. Vervolgens sluit je de ring met een halve vaste.
In ronde 2 begin je met het haken van een halve vaste, een vaste, een half stokje, een stokje in dezelfde steek, haak vervolgens 2 lossen, haak daarna in de volgende steek een stokje, een half stokje, een vaste, en een halve vaste. * In de volgende steek haak je een halve vaste, een vaste, een half stokje en een stokje, haak dan 2 lossen. Haak in de volgende steek vervolgens een stokje, een half stokje, een vaste en een halve vaste*. Herhaal tussen ** nog 3 keer tot je helemaal rond bent.

kerstbal haken (1)-

Hecht je draad af door een draad door de eerste vaste te halen van ronde 2. Werk je draden weg.

kerstbal haken (1)-

Vervolgens zet je de ster op de bal. Dit kun je met een lijmpistool doen (of knutsellijm), maar je kunt ‘m ook vast naaien.

kerstbal haken (1)-

kerstbal haken (1)-

kerstbal haken (1)-

Het resultaat

kerstbal haken (1)-

En als je je dan even een paar uurtjes kwaad maakt, heb je een paar prachtige gehaakte kerstballen op tafel (of in de boom)! Ik blijf er bij: het leuke van dingen zelf maken is dat je ze in elke willekeurige kleur kunt maken. Je kunt het dus zo bont (of saai) maken als je zelf wilt.

Ga jij kerstballen haken voor kerst? Ik hoop zelf nog ergens een verdwaald uurtje te vinden, want ik vind ze wel erg schattig eerlijk gezegd!

xx
LoesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *