Een speenkoord haken | DIY

[:nl]Voor onze kleine man heb ik (maandenlang…) een prachtige deken voor op z’n bedje gehaakt, in de kleuren van zijn kamer: grijs, wit en maisgeel. Ik had flink wat bolletjes katoen ingeslagen en toen de deken af was, had ik nog wel wat haakkatoen over. Ik heb toen van die schattige ‘clips’ in de vorm van een handje besteld, en ben aan een speenkoord begonnen. Vandaag laat ik je zien hoe ik dat deed.

een speenkoord haken

Wat heb je nodig?

20151208_201055

 • restjes katoen in leuke kleuren, ik heb hier bolletjes van Catania
 • clips om het speenkoord aan te zetten, met een leuke vorm of gewoon de reguliere
 • haaknaald in de bijpassende maat (ik heb maat 3 gebruikt)

En zo maak je het

20151208_201317

Maak een lus in de draad en zet vervolgens 6 steken op de clip. Dat kan je doen door de haaknaald door de onderkant van de clip te halen en zo een vaste te haken als het ware (net zoals je een magic loop zou haken).

20151208_201603

Als je 5 steken hebt gemaakt, dan haak je 3 lossen: dit is zijn je keer-lossen. Je draait je werk dan dus om.

20151208_203604

Vervolgens haak je 4 stokjes. Dan weer 3 lossen en dan draai je je werk weer om om weer 4 stokjes te haken. En zo ga je eigenlijk door totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Zoals je ziet gebruikte ik 4 kleuren, en haakte ik steeds 3 ‘regels’ per kleur, om vervolgens van kleur te wisselen. Daarvoor gebruikte ik de eerste methode uit dit filmpje.

20151208_204913

Als je speenkoord dan lang genoeg is gebruik je ongeveer 3 regels om je steken te minderen totdat je in het midden uit komt.

Dan haak je 25 lossen. Die zet je vervolgens vast om er een lus van te maken: hier maak je straks de speen aan vast. Als je de lus hebt vastgemaakt, werk je alle losse draadjes netjes weg.

Het resultaat

een speenkoord haken

Bij ons waren de speenkoorden erg in trek, haha, zoonlief sabbelde er ontzettend graag op. Dat was ook de reden dat er een aantal bij moesten komen, want de ene die ik had gemaakt, zit regelmatig in de was. En aangezien die speentjes anders weer zo kwijt zijn, vond ik dus dat er wat bij moesten komen.

Naast een grijs-wit-gele heb ik dus ook nog een blauwe gehaakt. De clip die ik daarvoor gebruikt heb, was iets breder dan de clip met het handje. Daarom heb ik daar 8 steken opgezet, en steeds na de 3 lossen 7 stokjes gehaakt. En dan dus ook weer net zo lang totdat je het speenkoord lang genoeg vindt.

Nog wel even erg belangrijk om te melden is dat een speenkoord niet zo heel lang moet worden, omdat je kindje het dan om zijn of haar nekje kan krijgen. Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat 21 centimeter de toegestane lengte was.

Dit project duurt ongeveer een uurtje, dus het is een heerlijk projectje voor ’tussendoor’.

xx
Loes

[pzzwidget id=99833 height=300 width=300]

Dit artikel verscheen al eerder op Hyggelig Mama, mijn oude blog. Ik heb het aangepast om opnieuw te kunnen publiceren.

[:en]20151211_211419

Voor onze kleine man heb ik (maandenlang…) een prachtige deken voor op z’n bedje gehaakt, in de kleuren van zijn kamer: grijs, wit en maisgeel. Ik had flink wat bolletjes katoen ingeslagen en toen de deken af was, had ik nog wel wat haakkatoen over. Ik heb toen van die schattige ‘clips’ in de vorm van een handje besteld, en ben aan een speenkoord begonnen. Vandaag laat ik je zien hoe ik dat deed.

20151208_201055

Men neme:

 • restjes katoen in leuke kleuren, ik heb hier bolletjes van Catania
 • clips om het speenkoord aan te zetten, met een leuke vorm of gewoon de reguliere
 • haaknaald 3

20151208_201317

Maak een lus in de draad en zet vervolgens 6 steken op de clip. Dat kan je doen door de haaknaald door de onderkant van de clip te halen en zo een vaste te haken als het ware (net zoals je een magic loop zou haken).

20151208_201603

Als je 5 steken hebt gemaakt, dan haak je 3 lossen: dit is zijn je keer-lossen. Je draait je werk dan dus om.

20151208_203604

Vervolgens haak je 4 stokjes. Dan weer 3 lossen en dan draai je je werk weer om om weer 4 stokjes te haken. En zo ga je eigenlijk door totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Zoals je ziet gebruikte ik 4 kleuren, en haakte ik steeds 3 ‘regels’ per kleur, om vervolgens van kleur te wisselen. Daarvoor gebruikte ik de eerste methode uit dit filmpje.

20151208_204913

Als je speenkoord dan lang genoeg is gebruik je ongeveer 3 regels om je steken te minderen totdat je in het midden uit komt.

Dan haak je 25 lossen. Die zet je vervolgens vast om er een lus van te maken: hier maak je straks de speen aan vast. Als je de lus hebt vastgemaakt, werk je alle losse draadjes netjes weg.

Zoals je op de foto kunt zien zijn de speenkoorden hier erg in trek, haha, zoonlief sabbelt er ontzettend graag op. Dat was ook de reden dat er een aantal bij moesten komen, want de ene die ik had gemaakt, zit regelmatig in de was. En aangezien die speentjes anders weer zo kwijt zijn, vond ik dus dat er wat bij moesten komen.

Ik heb ook nog een blauwe gehaakt: de clip die ik daarvoor gebruikt heb, was iets breder dan de clip met het handje. Daarom heb ik daar 8 steken opgezet, en steeds na de 3 lossen 7 stokjes gehaakt. En dan dus ook weer net zo lang totdat je het speenkoord lang genoeg vindt.

Ik vind het nog wel even belangrijk om te melden dat een speenkoord niet zo heel lang moet worden, omdat je kindje het dan om zijn of haar nekje kan krijgen. Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat 21 centimeter de toegestane lengte was.

Ik heb er ongeveer een uurtje over gedaan (over 1, welteverstaan), dus het is een heerlijk projectje voor ’tussendoor’.

xx
Loes[:]

3 Reacties

 1. 12 december 2015 / 18:43

  wat super tof dat je dit hebt gemaakt. Ziet er erg leuk uit, leuke kleuren combi’s. Ik heb er zelf het geduld niet voor..

  • 12 december 2015 / 21:32

   Thanks! Dit is wel supersnel om te maken, ik hou van dat soort projectjes. Als je weet hoe je moet haken, heb je het echt zo in elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *