Een luiertasje maken | DIY

[:nl]luiertasje naaien (16)

Note: dit bericht verscheen al eerder op Hyggelig Mama, maar omdat ik het zo leuk vind, plaats ik het hier nog een keertje.

Wanneer je een (klein) kindje hebt, is een luiertas wel echte noodzaak. Je kunt zo natuurlijk luiers meenemen, extra kleertjes, de fles en speelgoed bijvoorbeeld. Toch vind ik een luiertas an sich een groot en lomp ding. Vooral als je ergens bent waar je je kindje op een toilet moet verschonen, heb ik nog wel een ruzie met zo’n ding (alles valt er uit, blijf klem zitten tussen de deur, etc.). Nu heb ik zelf 2 van dit soort kleine luiertasjes in gebruik. 1 voor de kleine meid en 1 voor zoonlief. Naast dat ze mooi zijn, kan je zo ook meenemen in je handtas (als je een keer geen zin hebt om met de luiertas te zeulen) en in een restaurant neem ik vaak alleen dit tasje mee naar de toilet (als je zeker weet dat er geen schone kleren nodig zijn, haha). Vandaag laat ik zien hoe je dit maakt.

Wat heb je nodig?

luiertasje naaien (2)

 • 60 cm x 25 cm tafelzeil
 • 60 cm x 25 cm katoen met een leuk printje
 • 2 x 27 cm biaisband
 • 2 x 36 cm biaisband (mag hetzelfde zijn als bij het vorige punt, maar mag ook afwijkend zijn).
 • een lineaal
 • een stofschaar
 • een schaar om tafelzeil mee te knippen
 • lijmspray of hobbylijm
 • paperclips
 • een pen

Luiertasje naaien

luiertasje naaien (4)

Teken een stuk van 60 x 25 cm af op het tafelzeil (met de pen) en knip dit uit. Doe dit liever niet met je stofschaar, die kan er bot van worden.

Knip een stuk van dezelfde afmeting van het katoentje.

Spray de binnenkant van het tafelzeil in met de lijmspray en leg het katoen er op. Laat dit even drogen.

Een luiertasje naaien

Nu kun je het biaisband van 27 cm op de kopse kanten doen: vouw het biaisband dubbel om de stof en het tafelzeil en zet het vast met paperclips. Ik gebruik geen spelden, omdat je dan gaatjes in het tafelzeil krijgt. Naai dit vast.

luiertasje naaien (9)

Dan kun je het tasje gaan vormen. Ik heb er zelf voor gekozen om de ‘flappen’ ongeveer 13 cm naar binnen te vonden, zoals je ziet. Dan krijg je mooie vakken in elk geval.

Ik naai nu de boven en de onderkant alvast een keer vast, zodat het goed vast blijft zitten als ik straks het biaisband er op ga zetten.

r

Ook hier zet je het biaisband dan weer vast met paperclips, zodat je geen onnodige gaten in je werk krijgt. Hier zie je trouwens nog dat de onderkant genaaid is: je ziet het naadje.

Aan de andere kant doe je precies hetzelfde. Ik vind het trouwens wel mooi om de eindjes van het biaisband naar binnen te vouwen, zodat je de zijkantjes mooi hebt afgewerkt.

Het resultaat

luiertasje naaien (15)

luiertasje naaien (12)

luiertasje naaien (1)

Leuk toch? Ik ben er in ieder geval helemaal blij mee. Je kunt natuurlijk nog variëren in kleurtjes die je gebruikt, en bijvoorbeeld echt jongensachtig zeil gebruiken. In mijn geval heb ik wel een beetje gekozen voor stof die ik zelf leuk vind, aangezien ik vaak degene ben die het tasje bij zich heeft (sorry, kleine man :)).

Pas bij luiers in maat 5 wordt het een beetje een uitdaging om ze kwijt te kunnen, maar met een beetje proppen lukt ook dat wel prima. In deze afbeelding zitten er nog new born luiers in, vanaf maat 3 kun je ze over de lengte in het vak kwijt.

xx
Loes

 

Save[:en]luiertasje naaien (16)

Note: dit bericht verscheen al eerder op Hyggelig Mama, maar omdat ik het zo leuk vind, plaats ik het hier nog een keertje.

Wanneer je een (klein) kindje hebt, is een luiertas wel echte noodzaak. Je kunt zo natuurlijk luiers meenemen, extra kleertjes, de fles en speelgoed bijvoorbeeld. Toch vind ik een luiertas an sich een groot en lomp ding. Vooral als je ergens bent waar je je kindje op een toilet moet verschonen, heb ik nog wel een ruzie met zo’n ding (alles valt er uit, blijf klem zitten tussen de deur, etc.). Nu heb ik zelf 2 van dit soort kleine luiertasjes in gebruik. 1 voor de kleine meid en 1 voor zoonlief. Naast dat ze mooi zijn, kan je zo ook meenemen in je handtas (als je een keer geen zin hebt om met de luiertas te zeulen) en in een restaurant neem ik vaak alleen dit tasje mee naar de toilet (als je zeker weet dat er geen schone kleren nodig zijn, haha). Vandaag laat ik zien hoe je dit maakt.

Wat heb je nodig?

luiertasje naaien (2)

 • 60 cm x 25 cm tafelzeil
 • 60 cm x 25 cm katoen met een leuk printje
 • 2 x 27 cm biaisband
 • 2 x 36 cm biaisband (mag hetzelfde zijn als bij het vorige punt, maar mag ook afwijkend zijn).
 • een lineaal
 • een stofschaar
 • een schaar om tafelzeil mee te knippen
 • lijmspray of hobbylijm
 • paperclips
 • een pen

Werkwijze

luiertasje naaien (4)

Teken een stuk van 60 x 25 cm af op het tafelzeil (met de pen) en knip dit uit. Doe dit liever niet met je stofschaar, die kan er bot van worden.

Knip een stuk van dezelfde afmeting van het katoentje.

Spray de binnenkant van het tafelzeil in met de lijmspray en leg het katoen er op. Laat dit even drogen.

Een luiertasje naaien

Nu kun je het biaisband van 27 cm op de kopse kanten doen: vouw het biaisband dubbel om de stof en het tafelzeil en zet het vast met paperclips. Ik gebruik geen spelden, omdat je dan gaatjes in het tafelzeil krijgt. Naai dit vast.

luiertasje naaien (9)

Dan kun je het tasje gaan vormen. Ik heb er zelf voor gekozen om de ‘flappen’ ongeveer 13 cm naar binnen te vonden, zoals je ziet. Dan krijg je mooie vakken in elk geval.

Ik naai nu de boven en de onderkant alvast een keer vast, zodat het goed vast blijft zitten als ik straks het biaisband er op ga zetten.

r

Ook hier zet je het biaisband dan weer vast met paperclips, zodat je geen onnodige gaten in je werk krijgt. Hier zie je trouwens nog dat de onderkant genaaid is: je ziet het naadje.

Aan de andere kant doe je precies hetzelfde. Ik vind het trouwens wel mooi om de eindjes van het biaisband naar binnen te vouwen, zodat je de zijkantjes mooi hebt afgewerkt.

luiertasje naaien (15)

luiertasje naaien (12)

luiertasje naaien (1)

Leuk toch? Ik ben er in ieder geval helemaal blij mee. Je kunt natuurlijk nog variëren in kleurtjes die je gebruikt, en bijvoorbeeld echt jongensachtig zeil gebruiken. In mijn geval heb ik wel een beetje gekozen voor stof die ik zelf leuk vind, aangezien ik vaak degene ben die het tasje bij zich heeft (sorry, kleine man :)).

Pas bij luiers in maat 5 wordt het een beetje een uitdaging om ze kwijt te kunnen, maar met een beetje proppen lukt ook dat wel prima. In deze afbeelding zitten er nog new born luiers in, vanaf maat 3 kun je ze over de lengte in het vak kwijt.

xx
Loes

 [:]

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *