Zelf stempels maken | DIY

[:nl]DIY Stempel (9)

Note: dit bericht verscheen al eerder op Hyggelig Mama, maar omdat ik het zo leuk vind, plaats ik het hier nog een keertje.

Al een flinke tijd geleden heb ik van die leuke lino-guts-mesjes gekocht, om stempels mee te maken. Pinterest staat vol leuke zelfgemaakte stempels, dus ik dacht: dat kan ik ook.

Vandaag laat ik zien hoe ik de stempel gemaakt heb.

[pzzwidget id=97121 height=300 width=300]

Benodigdheden

 • een papiertje om een voorbeeld op te maken, bijvoorbeeld van die kleine memobriefjes
 • een zacht potlood, ik gebruikte 2B
 • een gum die groot genoeg is voor je plaatje, die van mij komen van Action en kosten geen drol
  DIY Stempel (10)
 • gutsmesjes, te koop via bijvoorbeeld Heutink
  DIY Stempel (4)
 • inspiratie!!

Werkwijze

Het idee is echt super makkelijk. Je begint eerst met een ontwerp op papier. Het makkelijkst is het om het ontwerp te tekenen met een zacht potlood (ik heb 2B gebruikt), want zo kun je het makkelijker overnemen op de gum straks. Het enige waar je op moet letten is dat je getekende afbeelding niet groter is dan je gum (wat ik dus in eerste instantie had, hihi). En om te beginnen zou ik niet zo’n ingewikkelde afbeelding maken.

DIY Stempel (1)

Ik wilde graag een stempel van een naaimachine, en die heb ik dus geprobeerd te tekenen. Je moet het plaatje tekenen zoals je de stempel ook wilt hebben. Je gutst dan straks in spiegelbeeld en je stempelt daar weer een spiegelbeeld van (snap je het nog?).

Zorg dat de lijnen goed ‘vet’ zijn, zodat je het kunt kopiëren naar de gum. Leg het plaatje dan met de afbeelding naar beneden op de gum.

DIY Stempel (2)

Wrijf goed over het plaatjes, zodat het op de gum gekopieerd wordt. Dit kun je bijvoorbeeld met je nagel of met de achterkant van je potlood doen (als dit mooi rond is).

DIY Stempel (3)

Dan is dit het resultaat op de gum.

DIY Stempel (5)

Dan kun je beginnen met gutsen. Let op: dit kun je niet ongedaan maken. Als het de eerste keer is dat je met een gutsmesje werkt, zou ik beginnen met de grote stukken waar je geen ‘kwaad’ kunt zeg maar. Zo kun je even voelen hoeveel kracht je moet zetten om de afbeelding te gutsen.

Resultaat: een stempelgum!

DIY Stempel (6)

Dan guts je net zo lang totdat je het plaatje nog ‘over’ hebt, en alle ruimte er om heen hebt weggehaald. No worries, als straks bij het stempelen blijkt dat je nog niet genoeg hebt weggehaald, kun je dat later nog doen.

DIY Stempel (7)

Dan is het een kwestie van insmeren met stempelinkt, en dan… STEMPELEN!

DIY Stempel (8)

Te schattig toch? En zo supersnel gemaakt. Ik vind m’n naaimachine helemaal mooi gelukt, en ga nog veel meer plaatjes maken. En misschien moet ik ook eens zoeken naar een grotere gum, om grotere afbeeldingen te maken.

DIY Stempel (9)

Heb jij al eens met een gutsmesje gewerkt? En wat heb je er toen mee gemaakt?

xx
Loes

[pzzwidget id=99833 height=300 width=300]

 

 [:en]DIY Stempel (9)

Note: dit bericht verscheen al eerder op Hyggelig Mama, maar omdat ik het zo leuk vind, plaats ik het hier nog een keertje.

Al een flinke tijd geleden heb ik van die leuke lino-guts-mesjes gekocht, om stempels mee te maken. Pinterest staat vol leuke zelfgemaakte stempels, dus ik dacht: dat kan ik ook.

Vandaag laat ik zien hoe ik de stempel gemaakt heb.

Benodigdheden

 • een papiertje om een voorbeeld op te maken, bijvoorbeeld van die kleine memobriefjes
 • een zacht potlood, ik gebruikte 2B
 • een gum die groot genoeg is voor je plaatje, die van mij komen van Action en kosten geen drol
  DIY Stempel (10)
 • gutsmesjes, te koop via bijvoorbeeld Heutink
  DIY Stempel (4)
 • inspiratie!!

Werkwijze

Het idee is echt super makkelijk. Je begint eerst met een ontwerp op papier. Het makkelijkst is het om het ontwerp te tekenen met een zacht potlood (ik heb 2B gebruikt), want zo kun je het makkelijker overnemen op de gum straks. Het enige waar je op moet letten is dat je getekende afbeelding niet groter is dan je gum (wat ik dus in eerste instantie had, hihi). En om te beginnen zou ik niet zo’n ingewikkelde afbeelding maken.

DIY Stempel (1)

Ik wilde graag een stempel van een naaimachine, en die heb ik dus geprobeerd te tekenen. Je moet het plaatje tekenen zoals je de stempel ook wilt hebben. Je gutst dan straks in spiegelbeeld en je stempelt daar weer een spiegelbeeld van (snap je het nog?).

Zorg dat de lijnen goed ‘vet’ zijn, zodat je het kunt kopiëren naar de gum. Leg het plaatje dan met de afbeelding naar beneden op de gum.

DIY Stempel (2)

Wrijf goed over het plaatjes, zodat het op de gum gekopieerd wordt. Dit kun je bijvoorbeeld met je nagel of met de achterkant van je potlood doen (als dit mooi rond is).

DIY Stempel (3)

Wrijf goed over het plaatjes, zodat het op de gum gekopieerd wordt. Dit kun je bijvoorbeeld met je nagel of met de achterkant van je potlood doen (als dit mooi rond is).

DIY Stempel (5)

Dan kun je beginnen met gutsen. Let op: dit kun je niet ongedaan maken. Als het de eerste keer is dat je met een gutsmesje werkt, zou ik beginnen met de grote stukken waar je geen ‘kwaad’ kunt zeg maar. Zo kun je even voelen hoeveel kracht je moet zetten om de afbeelding te gutsen.

DIY Stempel (6)

Dan guts je net zo lang totdat je het plaatje nog ‘over’ hebt, en alle ruimte er om heen hebt weggehaald. No worries, als straks bij het stempelen blijkt dat je nog niet genoeg hebt weggehaald, kun je dat later nog doen.

DIY Stempel (7)

Dan is het een kwestie van insmeren met stempelinkt, en dan… STEMPELEN!

DIY Stempel (8)

Te schattig toch? En zo supersnel gemaakt. Ik vind m’n naaimachine helemaal mooi gelukt, en ga nog veel meer plaatjes maken. En misschien moet ik ook eens zoeken naar een grotere gum, om grotere afbeeldingen te maken.

DIY Stempel (9)

Heb jij al eens met een gutsmesje gewerkt? En wat heb je er toen mee gemaakt?

xx
Loes

 

 

 [:]

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *