Een dagje Maastricht met kinderen

Deze zomervakantie lijkt er weer een heleboel te kunnen, ondanks dat Corona nog steeds niet helemaal verdwenen is. De cijfers blijven dalen, meer mensen zijn gevaccineerd en de risico’s worden steeds meer ingeperkt. Eigenlijk wilde ik helemaal niet zoveel zeggen over het C-woord, maar goed. Wat zijn jouw plannen voor deze vakantie? Blijf je in Nederland of durf je ook op het buitenland te gokken? Vorig jaar in de zomervakantie besloten we (vanwege dat C-woord) om niet naar het buitenland op vakantie te gaan, maar om een paar dagen in eigen land te blijven. Zuid-Limburg werd het. En we deden een dagje Maastricht met kinderen. Dat was ontzettend leuk en vandaag laat ik je zien wat je er allemaal kunt doen.
een dagje maastricht met kinderen

Maastricht

Vanuit Almelo is Maastricht best een eindje rijden: zo’n 250 kilometer, dus 2,5 uur met de auto. Vroeger ben ik met tienertoer eens in Maastricht geweest, met de trein. Er was net tijd om een ijsje te eten en toen moesten we de trein alweer terug nemen, om voor het eten ’s avonds thuis te zijn, ha. Niet echt een succes dus. Toen mijn man en ik net bij elkaar waren, hebben we eens overnacht in de buurt van Maastricht. Toen hebben we er ’s avonds gegeten. Daar heb ik wel mooie herinneringen aan. En toen we dus besloten om naar Zuid-Limburg op vakantie te gaan, wist ik: we gaan met naar Maastricht met onze kinderen!

Een stad bezoeken met kinderen is toch anders dan dat je dat alleen of alleen met je partner zou doen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om door een stad te slenteren en gewoon neer te strijken waar het leuk lijkt. Niet alleen qua winkels, maar ook qua horeca en eventuele bezienswaardigheden. Omdat de kids steeds groter worden, is het afleggen van grotere afstanden te voet ook steeds makkelijker. Maar hou ze maar eens tevreden, gewoon wandelen is al gauw saai. Omdat wij maar 1 dag in Maastricht waren en rekening hebben gehouden met de spanningsboog van onze kinderen, hebben we min of meer 3 dingen gedaan. Zijn je kinderen ouder of ga je meer dagen, dan is er natuurlijk ook meer mogelijk.

Speurtocht met kinderen

Maastricht met kinderen (5)

Het prachtige gebouw van de VVV in Maastricht

Via de VVV kun je een speurtocht voor kinderen vanaf een jaar of 6 kopen (€ 2,75). Deze speurtocht heet Maoke en de Maastrichtse Speurneuzen. Pieke woont in de Stokstraat in Maastricht, samen met zijn hond Maoke. Maoke is trouw, braaf en soms een beetje ondeugend, maar vooral heel nieuwsgierig. Elke dag luistert hij naar de verhalen over Maastricht, en zo loopt hij speurend en snuffelend door de stad. Hij ontdekt ook vaak nieuwe plekken, maar kan best wat hulp van een speurneus gebruiken. En daar kunnen de kinderen bij helpen!

Wij vonden het heel leuk om op deze manier de stad te leren kennen. Voor mezelf kan ik wel bedenken waar ik naartoe wil, maar de kinderen vinden toch andere dingen leuk. En door de speurtocht kom je langs plekken waar je anders niet zo snel zou komen.

Maastricht met kinderen (1)

Op de foto met Pieke en Maoke

 

Een dagje Maastricht met kids

Meer mooie beelden in Maastricht

Onderweg kun je natuurlijk stoppen waar je wilt en wij haalden in elk geval een ijsje onderweg (het was heerlijk weer toen wij gingen). De speurtocht is precies lang genoeg voor onze kinderen (die op dat moment 5 en 7 waren). De afstand die je moet lopen is niet te groot en het is heel goed te volgen.

Geocachen in Maastricht

Ben je het zat om de route van de speurtocht te volgen? Dan kun je ook op zoek naar geocaches in de stad. Geocachen kun je eigenlijk overal doen en meestal kijk ik voordat we op pad gaan al wel een beetje waar geocaches beschikbaar zijn. Voor sommige caches moet je namelijk opdrachten uitvoeren en dat lukt niet altijd onvoorbereid.

Maastricht met kinderen (2)

Bij de Bisschopsmolen is een leuke geocache te vinden. En als je er toch bent, kun je direct even lunch halen bij de winkel aan de voorkant.

Doordat je eigenlijk opnieuw een soort speurtocht door de stad pakt, kom je op plekken waar je anders (misschien) niet was geweest.

Bezoek Maastricht met je kinderen

Mooie (verborgen) straatjes in Maastricht

Boek een rondvaart

Na de speurtocht en het geocachen vonden wij het tijd om even iets te doen, waarbij we ook een tijdje konden zitten. Om de kleine beentjes rust te geven, zeg maar. Wij gingen voor de rondvaart op de Maas, een tocht die zo’n 50 minuten duurt.

Rondvaart in Maastricht

Vanwege de vorig jaar geldende Coronamaatregelen was het buiten al snel vol. Wij kozen binnen voor een fijne plek waar we allemaal goed naar buiten konden kijken. Het blijft toch leuk om vanaf het water weer heel anders tegen een stad aan te kijken.

De bekende brug in Maastricht

De Sint Servaasbrug in Maastricht

De boottocht vaart tot de Sint Pietersberg en gaat daarna (direct) weer terug. Wij vonden het heerlijk om zo ontspannen allerlei mooie dingen in de omgeving te zien en de tocht was precies lang genoeg voor onze kids.

Maastricht met kinderen

Leuk voor kinderen in Maastricht

Natuurlijk even een foto maken met de bekende ster in Maastricht

Yes, Maastricht is prima te bezoeken met kinderen! Voor alle leeftijden is er wel wat te doen. En je kunt het zo gek (lees: duur) maken als je zelf wilt. Voor ons was de dag vol genoeg zo, maar ga je langer, dan heb je nog genoeg leuke dingen die je kunt doen. Ook als je kinderen al wat ouder zijn, heeft Maastricht genoeg te bieden. Denk aan een tour door de grotten van de Sint Pietersberg, een bezoek aan het natuurhistorisch museum of wandelen op de Sint Pietersberg. Op de website van Bezoek Maastricht kun je meer informatie vinden, naast ook een agenda.

Ben jij wel eens met (kleine) kinderen in Maastricht geweest? En wat vond jij het leukst?

xx
Loes
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *