Een blogplanner maken | DIY

Zo op de laatste dag van deze maand gooi ik er nog maar even een leuk DIY-project tegenaan. Ik maakte namelijk zelf een blogplanner. En vandaag laat ik je zien hoe je dat doet! Overigens ook leuk als je niet blogt hoor, je kunt hem natuurlijk ook gewoon als  planner/agenda gebruiken.

zelf een blogplanner maken

Als je sommige bloggers bekijkt, dan zie je de prachtigste planners voorbij komen. Cynthia gebruikt de Passion Planner en Mascha lanceerde onlangs haar eigen planner die binnen no-time op bol.com uitverkocht was. Zelf kocht ik begin dit jaar de blogplanner van Blogaholic, en het leuke van die laatste planner is dat je die zelf kunt printen. Of alleen bepaalde pagina’s, wat je wilt. Ik heb hem helemaal geprint en in een map gestopt, maar na een paar maanden gebruiken kan ik melden dat ik het toch niet zo fijn vind om het in een (dikke) map te hebben.

Met de vakantie in het vooruitzicht wilde ik graag een planner meenemen, en die map is echt veeeel te groot. Nu kun je natuurlijk kleiner gaan printen en dat dan meenemen, maar dat zag ik niet zo zitten. En dus ging ik zelf aan de slag om te knutselen (want geen tijd om te wachten op limited uitverkochte edities of bestellingen uit Amerika).

Wat heb je nodig

blogplanner maken (1)-

Dat is natuurlijk een lastige vraag, want wat heb je nu echt nodig voor het maken van een blogplanner? Als creatieve geest kan ik het niet laten om ontzettend uit te pakken met dit soort dingen, maar laten we even reëel blijven. Je hebt echt nodig:

 • een ‘schrift’ met een harde kaf: ik vind het het fijnst als er een ringband in zit en als er ook een elastiek omheen zit. Dat is natuurlijk persoonlijk: je kunt ook een schoolschriftje gebruiken. Mijn boek komt van Action en kostte amper € 1,50
 • een liniaal
 • potlood
 • minstens 1 stift (ha, daar ga ik weer, ik heb een heel etui vol, en meer).
 • washi tape of ander leuk plakband (saai plakband mag ook, maar dat ga ik natuurlijk niet gebruiken)
 • een pen in een leuke kleur

Niet per se nodig, maar wel erg leuk:

 • kleurpotloden
 • veeeel gekleurde pennen en stiften
 • leuke envelopjes om belangrijke papieren in te bewaren (die zakjes me sterren komen ook van Action)
 • pritt stift
 • nog meer washi-tape
 • mini plaknotities in leuke kleuren (die van mij komen van Action en Hema).
 • leuke stickers van Flow Magazine (nooit weggooien, die mooie pagina’s met stickers enzo, lekker uitscheuren en bewaren).

Zoals je ziet kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

En zo maak je het

Voorkant

blogplanner maken (3)-

Ik begon met de voorkant. Die was op zich prima, maar nou niet echt heel erg spannend ofzo. In mijn knutsella lagen nog wat leuke stickers van de Flow die ik kon gebruiken en die plakte ik erop. Met een zwarte stift schreef ik ‘blogplanner’ en nog meer wat ik op de voorkant wilde hebben.

binnenin

blogplanner maken (4)-

Ik begon met het algemene gedeelte: ik maakte een pagina voor de kleur- en logogegevens (als je die hebt). Zo heb je altijd de juiste kleuren bij elkaar.

blogplanner maken (5)-

Vervolgens gebruikte ik allemaal leuke post-its voor het vastleggen van belangrijke gegevens.

blogplanner maken (6)-

En als je via de site van Passionplanner je e-mailadres achterlaat, dan krijg je toegang tot allerlei leuke printables. Zo maakte ik een overzicht van de jaren 2016 tot 2019, gewoon omdat ik dat handig vind.

zelf een blogplanner maken

Helemaal achterin plakte ik 2 envelopjes: om losse papieren in te bewaren. Soms krijg ik van die dingen die ik echt even ergens moet opslaan, en daar heb ik nu een plekje voor.

indeling per maand

Uit de blogplanner van Blogaholic knipte ik de mooie platen van de maanden, en die kleurde ik ook even in (want als je toch bezig bent…). Dit schrift heeft 4 tabbladen, dus ik kan per 4 maanden een tab-indeling maken .

En op de eerste pagina achter de maand schrijf ik de ‘blogdoelen’ voor het aantal bezoekers en social media op.

Vervolgens maakte ik een maandoverzicht, verdeeld over 2 pagina’s: zo plan ik mijn blogs in voor de hele  maand. En door de vakantie heb ik mooi ver vooruit gewerkt. Als ik iets af heb, zet ik er een vinkje bij in en kleur ik het vak je in.

Vervolgens gebruikte ik de weekoverzichten uit de Passionplanner. Het was me namelijk net iets teveel werk om die ook helemaal uit te tekenen en ik vind de indeling van deze pagina’s prima: ik print er elke maand gewoon een paar uit en die plak ik met pritt-stift in mijn blogplanner.

Tussendoor in de maand laat ik nog wat pagina’s leeg, als ik dan nog losse hersenspinsels heb ik die ik op wil schrijven, dan heb ik daar plek voor. En elke maand knutsel ik een stukje verder op deze manier. Ik denk dat dit boek mee gaat tot december, voor een heel jaar is ‘ie net te klein.

Hoe het bevalt?

Heel goed! Ik ben super blij met het formaat: hij gaat prima mee in de tas, zonder dat ‘ie ontzettend veel ruimte in neemt (en nee, ik sleep ‘m niet elke dag mee). En door het maandoverzicht dwing ik mezelf een beetje om goed vooruit te werken (dat heb ik soms nodig, die schop onder mijn kont). In WordPress heb ik de WordPress Editorial Calendar, die ik dan ook direct invul en zo heb ik heel goed online overzicht.

Ik blijf dit dus zeker zo gebruiken en ga in december eens nadenken over wat ik wil voor volgend jaar. Dat knutselen is natuurlijk hartstikke leuk, maar stiekem droom ik ook wel van zo’n Passionplanner. Of van zo’n planner van Lauren Condren. Oh en sorry, niet op googlen, al die planners. Daar word je ontzettend hebberig van!

Gebruik jij ook een planner voor je werkzaamheden? Of uberhaupt een papieren agenda? Welke is jouw favoriet? Ik ben benieuwd! Of lijkt het jouw ook leuk, een blogplanner maken?

xx
Loes4 Reacties

 1. 30 juni 2017 / 10:32

  Wat een mooie blogplanner. En gaaf dat je hem helemaal zelf hebt ontworpen. Ik gebruik gewoon een agenda maar die kan ook wel een beetje gepimpt worden. Met jou idee lukt dat zeker.

  • Loes
   Auteur
   6 juli 2017 / 21:23

   Thanks! Ik ben er ook helemaal blij mee. Hoewel het natuurlijk best wat werk is om zo te doen. Maar dat vind ik als knutselaar helemaal niet erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *