Een bijtje haken | Gastblog

Waar mijn zusje Margot de tijd vandaan blijft halen weet ik eerlijk gezegd niet, maar bijna wekelijks krijg ik nieuwe haakprojecten van haar doorgestuurd. En dit is er 1 die echt wel bij deze tijd van het jaar past. Ik zou er eigenlijk 2 moeten maken: voor Lize en Pepijn, zodat ze kunnen zien dat bijen helemaal niet eng zijn. En dus vandaag: een bijtje haken!

Wat heb je nodig?

  • haaknaald in de maat die past bij je garen (in dit geval maat 4)
  • geel garen
  • wit garen
  • zwart garen
  • pandavulling
  • een (dikke) naald om de draad weg te werken
  • schaar

En zo maak je het

Je begint bij de kop.

Ronde 1: Je begint met geel. Haak 6 vasten in een magische cirkel.
Ronde 2: Haak 1 losse. Meerder in elke steek door 2 steken in 1 vaste te haken, herhaal tot je rond bent, en maak de ronde vast met een halve vaste (12).
Ronde 3: Haak 1 losse, meerder in de volgende steek door 2 steken in 1 vaste te haken, *haak 1 vaste in de volgende steek, meerder door 2 vasten in de volgende steek te haken*, herhaal tussen ** tot je rond bent. Maak de ronde vast met een halve vaste (18).
Ronde 4-6: Haak 1 losse, haak een vaste alle steken rondom en maak de ronde vast met een halve vaste in de eerste steek met zwart (18).

Dit is een goed moment om de oogjes te maken met een Frans knoopje. Plaats de oogjes ongeveer tussen ronde 3 en vier, en laat ongeveer 4 steken tussen de ogen.

Ronde 7: Haak 1 losse, haak een vaste alle steken rondom en maak de ronde vast met een halve vaste in de eerste steek (18).
Ronde 8: Haak 1 losse, haak een vaste in de volgende steek, meerder door 2 vasten te haken in de volgende steek, *haak 1 vaste in de volgende 2 steken, meerder door 2 vasten te haken in de volgende steek*, herhaal tussen de sterren totdat je rond bent. Maak de ronde vast met een halve vaste in de eerste steek (24).
Ronde 9: Haak 1 losse, haak een vaste in elke steek rondom en met geel maak je de ronde vast met een halve vaste (24).
Ronde 10: Haak 1 losse, haak een vaste elke steek rondom, maak de ronde vast met een halve vaste in de eerste steek (24).
Ronde 11: Haak 1 losse, haak een vaste in de volgende steek, minder door de volgende 2 steken samen te haken, * haak 1 vaste in de volgende 2 steken, minder door de volgende 2 steken samen te haken*, herhaal tussen sterretjes tot je rond bent. Eindig je ronde met een halve vaste in de eerste steek (18).
Ronde 12: Haak 1 losse, minder door de volgende 2 steken samen te haken, * haak 1 vaste, minder door de volgende 2 steken samen te haken*, herhaal tussen sterretjes tot je rond bent. Eindig je ronde door met zwart een halve vaste in de eerste steek te maken (12).

Begin het bijtje met pandavulling op te vullen. Er mag best wat vulling in, zo krijg je een stevig bijtje.

Ronde 13: Haak 1 losse, haak 1 vaste in elke steek rondom en eindig je ronde met een halve vaste in de eerste steek (12).
Ronde 14: Haak 1 losse, *minder door de volgende 2 steken samen te haken, haak 1 vaste in de volgende steek*, herhaal tussen de sterren tot je rond bent. Eindig je ronde door een halve vaste in de eerste steek te maken (6).

Zorg dat je het bijtje blijft vullen met pandavulling. Als het lastig gaat, kun je de achterkant van je haaknaald gebruiken om de pandavulling er in te drukken.

Ronde 15: Haak 1 losse, *minder door de volgende 2 steken samen te haken, haak 1 vaste*, herhaal tussen de sterretjes tot je rond bent. Eindig je ronde door een halve vaste in de eerste steek te maken (3).

Hecht je werk af en laat een lange draad over. Met de naald maak je het laatste gat dicht. Als het gat goed dicht is, werk je de draad netjes weg.

De vleugels

De vleugels maak je met wit en je hebt uiteraard 2 exemplaren nodig.

Ronde 1: Maak een magische ring en haak hierin 6 vasten (6).
Ronde 2: Zorg dat je tijdens het haken het begindraadje meehaakt (zo werk je dat netjes weg). Haak 1 losse, haak 1 vaste in dezelfde steek waar de losse uit komt, *meerder door in de volgende steek 2 vasten te haken* en herhaal tussen de sterren tot je rond bent. Maak je ronde af door een halve vaste in de eerste steek te maken (12).

Hecht de draad af en laat een draadje over om de vleugels vast te zetten. Je bevestigt ze tussen ronde 7 en 8 (ongeveer).

een bijtje haken (1)-

een bijtje haken (1)-

een bijtje haken (1)-

En klaar is je bijtje! Dit is echt zo’n project dat je wel even tussendoor kunt doen, want het duurt helemaal niet lang. En dan kun je ze op vele plekken kwijt, puur ter decoratie (of gewenning, ha).

een bijtje haken (1)-

een bijtje haken (1)-

een bijtje haken (1)-

een bijtje haken (1)-

Geen bloemetjes in de tuin? Het bijtje past ook helemaal prima bij de bloemen die Margot al eerder haakte!

Voor wie zou jij zo’n schattig bijtje willen haken?

xx
Loes
1 Reactie

  1. 15 mei 2018 / 10:50

    Wat een dotje zeg! Maar die bloemen vind ik ook helemaal geweldig. Ik houd van kunstbloemen omdat gewone altijd dood gaan bij mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *