Doelen voor januari | Persoonlijk

doelen-stellen

(bron foto)

Ok, ik ben niet zo van de goede voornemens enzo, die klinken toch al vaak als onhaalbaar, en gedoemd om te mislukken. Ik vind het altijd een beetje een stomme verplichting, net alsof je alleen aan het begin van het jaar nieuwe dingen kunt proberen. Wel vind ik het nieuwe jaar een moment om na te denken over het jaar wat gaat komen. Ik wilde dan ook een paar doelen stellen, maar wil dat wel realistisch doen. Een jaardoel vind ik lastig te meten zonder tussen’controles’ zeg maar, dus ik bedacht het anders te doen: ik ga per maand een paar doelen stellen. In eerste instantie wilde ik ze niet publiceren, maar als je dat niet doet, kun je het ook niet echt meten (dan klinkt het zo leuk als je gaat zeggen dat je je doelen behaald hebt, want wie zegt dat je ze niet 5 minuten geleden bedacht hebt zeg maar). En het zorgt ook een beetje voor een stok achter de deur.

Goed, ik probeer het dus wat realistischer maken door per maand de doelen op te stellen.

Voor januari wil ik graag de volgende doelen behalen:

 • 1 boek lezen: hier is wel een jaardoel aan gekoppeld: ik heb sinds afgelopen week een account aangemaakt bij Goodreads. Ik zag op verschillende blogs lijstjes voorbij komen van Goodreads en toen dacht ik: dat is leuk! Ik wil wel wat meer lezen, maar weet vaak niet wat, en nu heb ik van verschillende mensen lijstjes gezien die ik even heb onthouden. Mijn e-reader staat inmiddels vol met een aantal (voor mij) nieuwe boeken en ik ben er ook al aan 1 begonnen, jawel. Nu nog even tijd vinden om hem uit te lezen.
 • We gaan straks weer op wintersport, en ik ben na de zwangerschap nog niet weer echt in vorm gekomen (ik hield heel erg van hardlopen, maar er zit iets niet goed in mijn bekken waardoor dat nog even niet kan), en ik wil wel goed voorbereid op skivakantie. Ik heb op de iPad een app ‘7 minute workout for women‘. In eerste instantie leek het me leuk om dit elke dag te gaan doen, want wat is nou 7 minuten per dag. Maar in de praktijk blijkt dat het toch lastiger is dan gedacht, elke dag 7 minuten. Daarom een wat realistischer doel: in ieder geval 3 keer per week 7 minuten die oefeningen doen. Gisteren ben ik begonnen, en ik heb spierpijn! Het klinkt heel weinig, 7 minuten, maar het was best pittig. Doel voor januari is dus om dit (minstens) 3 keer per week te doen. Moet lukken! Ik heb de afspraken al in de agenda gezet (ook weer een stok achter de deur).
 • Ik wil meer water drinken. Ik heb afgelopen week voor de 2e keer in hele korte tijd blaasontsteking gehad.. Niet fijn, en dat kun je (soms) voorkomen door veel te drinken. Aangezien dat hoe dan ook goed voor je is, wil ik daar dus een doel aan koppelen. Toen ik laatst bij Ikea was, kwam ik deze mooie waterfles tegen.
  waterfles ikeaEr kan 600 ml in, en hij is makkelijk schoon te houden door de grote opening. Mijn doel voor januari is dus om elke dag (minstens) 2 flessen water te drinken. Tot nu toe gaat dat al goed: deze week heb ik dat al wel gehaald.
 • Ik wil een nieuw item op mijn blog introduceren: Mijn week in foto’s. Ik vind het altijd leuk om bij andere bloggers dat soort berichten te lezen. Deze week ben ik dan ook begonnen met het bijhouden van allerlei foto’s. Het feit dat mijn telefoon in puin ligt, werkt daar even niet aan mee, maar het vergt wat creativiteit om dat op te lossen. Binnenkort dus de eerste post daarvan online. Ik zoek nog even naar een leuke naam voor dit terugkerende item, maar dat komt misschien later nog.
 • Een doel wat lastig specifiek te maken is, omdat ik nog niet precies weet hoe ik het wil inkleden, maar ik wil graag wat meer vooruit werken voor mijn blog. Ik zit nu nog vaak ’s avonds laat de post voor de volgende dag te editten, en dat werkt niet heel prettig. Ik zou graag wat meer structuur krijgen, en wat schematische werken, zonder dat het teveel tijd kost zeg maar. Ik hoop dat ik eind januari kan vertellen hoe ik  het heb gedaan :).
 • Oh ja, nog zo’n doel wat in eerste instantie niet echt meetbaar lijkt: ik wil me graag wat beter gaan verdiepen in fotografie. De foto’s op mijn blog laten soms (…) nog wel wat te wensen over qua kwaliteit. Dat komt omdat ik niet altijd foto’s kan maken op de momenten met het beste natuurlijke licht, en ik ben ook geen top-bewerker. Ik heb ondertussen het boek ‘Shoot‘ van Zilverblauw aangeschaft en dat vind ik al erg leuk. Ik wil de tips die hier in staan dan ook meer gaan toepassen en hoop een eigen stijl qua fotografie te ontwikkelen. Het doel voor de maand januari (wat meetbaar is) is dan ook: 1 fotografie magazine lezen, en kijken of ik de tips die daarin staan kan toepassen.

Genoeg te doen dus voor mij, deze maand. Maar het zijn dingen die ik graag wil doen, en hopelijk is het publiceren er van een beetje als stok achter de deur. Moet mezelf toch verantwoorden aan het einde van de maand :).

Heb jij doelen voor 2016? Of voor de komende maand?

xx
Loes

Dit artikel bevat affiliate links. Wil je weten wat dat betekent? Lees dan mijn disclaimer.

4 Reacties

 1. 8 januari 2016 / 14:03

  Boeken lezen, stom eigenlijk dat dat op een gegeven moment minder wordt. Ik was altijd een grote lezer, en ik lees nog wel. Maar bij lange na niet zoveel als vroeger.
  Hoe vaker ik me iets voorneem of als doel sta, hoe minder ik doe 😛 Dus ik neem me niet zo veel voor. Wel heb ik een aantal boeken van schrijvers op mijn bestellijst staan, die ik nog niet ken. Het is lastig om leuke nieuwe schrijvers te vinden, en vaak is wat andere leuk vinden voor mij geen garantie dat ik het ook leuk vind.
  Vooruit werken op je blog is een goed idee. Ik doe dat altijd door op zondagochtend artikelen af te schrijven en alvast nieuwe te bedenken. Blijft lastig om tijd te vinden.

  • 8 januari 2016 / 14:10

   Ha, ja, herkenbaar. Als kind verslond ik boeken! Dan moesten mijn ouders ’s avonds voor ze naar bed gingen echt tegen me zeggen dat het licht uit moest. Dat is mis gegaan op de middelbare school, toen we voor Nederlands ineens boeken ‘moesten’ lezen. Toen ben ik de lol een beetje verloren. Daarna is het wel weer beter geworden, maar altijd met vlagen. Toen ik net begon met werken, ging ik met de trein, en las ik veel in de trein. Inmiddels heb ik al 10 jaar een auto, dus dat lukt niet meer 🙂 Door het als doel te stellen, klinkt het voor mij minder dwingend, en ik hou mezelf maar voor: wat is nou 1 boek per maand. Ha, we zullen zien.
   Ik wil proberen om op dagen dat ik thuis ben dingen te fotograferen, in verband met het beperkte licht op 1 dag zeg maar, en dan schrijven op tijden dat het donker is. Zo moet het dan een goede combi worden. Tijd is er altijd te kort inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *