DIY | Kersentaart haken – Gastblog

kersentaart haken

Mijn zusje Margot is al een tijdje bezig met allerlei leuke haakprojecten voor op de koffietafel (of voor bij de high tea, wat je maar wilt). Vandaag heeft zij nog een item om daaraan toe te voegen, namelijk deze leuke kersentaart.

Kersentaart haken

Het deeg

Rij 1:  Haak 2 lossen
Rij 2:  Haak 2 vasten in de eerste steek (2 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 3:  Haak 2 vasten in elke steek (4 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 4:  Haak in elke steek een vaste (4 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 5:  Haak 2 vasten in de eerste steek, een vaste in de volgende 2 steken, haak 2 vasten in de laatste steek (6 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 6:  Haak in elke steek een vaste (6 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 7:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (8 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 8:  Haak in elke steek een vaste (8 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 9:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (10 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 10:  Haak in elke steek een vaste (10 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 11:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (12 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 12:  Haak in elke steek een vaste (12 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 13:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (14 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 14:  Haak in elke steek een vaste (14 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 15:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (16 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 16:  Haak in elke steek een vaste (16 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 17:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (18 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 18:  Haak in elke steek een vaste (18 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 19:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (20 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 20:  Haak in elke steek een vaste (20 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 21:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (22 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 22:  Haak in elke steek een vaste (22 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 23:  Haak 2 vasten in de eerste steek, haak in elke steek een vaste tot de laatste steek, haak 2 vasten in de laatste steek (24 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 24:  Haak in elke steek een vaste (24 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 25:  Haak in elke steek een vaste, maar alleen in de achterste lus (24 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 26-29:  Haak in elke steek een vaste (nu weer in beide lussen) (24 vasten totaal).  Haak 1 keerlosse.
Rij 30:  *Haak 3 stokjes in 1 steek, dan 1 vaste in de volgende 2 steken*.  Herhaal tussen de * * en knip de draad vervolgens af.

Waar de groene streep is, is de ribbel van rij 25 te zien.

Herhaal rij 1 tot en met 25 om de bovenkant van het deeg te maken.

De vulling

Je hebt 2 vullingen nodig.

Rij 1: haak 25 lossen.
Rij 2-5: haak 24 vasten (in elke steek dus een vaste). Eens in de zoveel steken maak je in plaats van een vaste een ‘bobble stitch’, door 5 stokjes in 1 steek te maken, maar steeds het laatste lusje van het stokje op de haaknaald te bewaren, en op het eind haal je dan de draad door al die 5 de lusjes. (Kijk anders nog even hier). De bobbles mogen random zijn, ze moeten lijken op kersen die uit de taart steken. Druk de bobbles die naar binnen vallen weer naar buiten.

In elkaar zetten

Als je de instructies goed hebt gevolgd, heb je deze 4 onderdelen :).

Je kunt dan de taart in elkaar gaan zetten. Zoals je ziet hield Margot wat stukjes vulling over, maar die kun je prima in het deeg in de achterrand wegwerken.

En dan is je taart klaar! Het is stiekem wel een beetje een heel groot stuk geworden, maar hij staat prachtig met alle andere taartjes op tafel <3.

kersentaart haken

Lekker he? Ik ga toch stiekem nog steeds voor de tompouce. Of toch voor de donut? Of doe ze maar gewoon allemaal! Welke is jouw favoriet?

xx
Loes

2 Reacties

  1. 20 januari 2017 / 11:33

    Ik vind ‘m erg leuk! Dit is nou eens een taart die je prima in huis kunt hebben zonder er dik van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *