Coronapaniek: extra boodschappen in huis

Tja, je kunt er niet echt meer omheen: het coronavirus verspreidt zich over de wereld en ik vraag me serieus af wanneer het naar Nederland komt. In Noord-Italië ligt het sociale leven in sommige dorpen helemaal plat en terwijl ik dit schrijf is er ook in Duitsland een uitbraak, waardoor openbare gebouwen in Heinsberg dicht blijven. Op Instagram plaatste ik gisteren een leuke pol. Ik ging namelijk naar de supermarkt om extra veel houdbare artikelen in te slaan, voor als het coronavirus bij ons ook het sociale leven plat zou leggen. Mijn inbox stroomde vol met wisselende reacties. Mensen die vonden dat ik me aanstelde, maar ook mensen die er eigenlijk helemaal (nog) niet mee bezig waren. Hoe zit het met mijn coronapaniek?

Coronapaniek

Het coronavirus zorgt voor een “leuke” stroom aan nieuws via verschillende kanalen. De een vindt het paniek zaaien, de ander denkt dat de farmaceutische industrie baat heeft bij dit soort nieuwsberichten en weer iemand anders vindt het allemaal ontzettend overdreven. Maar laten we wel wezen. Het virus verspreidt snel en ik dan ook niet dat het de vraag is OF het naar Nederland komt, maar WANNEER?

En moet je daar dan bang van zijn? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik ben niet echt bang voor het virus. Ieder jaar komen er verschillende (al dan niet gemuteerde) griepvirussen op de ‘markt’ en ook hoor je ieder jaar dat mensen aan de griep overlijden. Hoe vervelend dat ook is, het is geen wereldschokkend nieuws. Rondom dat hele coronavirus (ook wel COVID-19, SARS of MERS genoemd) hangt een beetje een gek gevoel: iedereen is er mee bezig. Maar als je de feiten bekijkt (mits die juist zijn natuurlijk), verschilt deze griep niet zoveel van andere griepvirussen (behalve dan dat het de voorpagina van de kranten haalt). Klachten die bij dit virus voorkomen zijn hoesten, kortademigheid of longontsteking. Ook spierpijn en keelpijn behoren tot de symptomen.

Aan die paniek wil ik dus enerzijds niet mee doen. Het is niet zo, dat wanneer je dit griepvirus krijgt, je de garantie hebt om er aan dood te gaan. Desondanks zijn er toch wel een aantal maatregelen die ik graag neem, om te voorkomen dat het virus verder verspreid wordt.

Maatregelen?

Toen de Mexicaanse griep ons land bereikte, kan ik me nog herinneren dat er bij ons op kantoor zo’n fles met desinfecteer-spul stond. Zo kon je altijd je handen desinfecteren. Inmiddels hoor ik daar ook weer wisselende verhalen over, dus laten we het lekker makkelijk houden met de maatregelen:

  • was je handen regelmatig (met zeep!)
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na eenmalig gebruik weg

Vooral dat niezen in de elleboog vind ik een beetje gek. Je doet je trui toch niet na elke nies in de was. Dus dan loop je de hele dag met die bacillen in je trui rond.. Ik probeer dat dus maar ook gewoon in een papieren tissue te doen. Tissues genoeg hier in huis met 2 schoolgaande kids!

Mondkapjes

Of ik mondkapjes in huis heb? Zeker niet! De meeste mensen die een mondkapje gebruiken, lopen de hele dag met zo’n ding. Dat zorgt er juist weer voor dat er aan de binnenkant van het mondkapje allerlei bacillen zitten die weer hun eigen leven kunnen gaan leiden. Het rode kruis plaatste een mooi artikel over de mondkapjes. Een kapje heeft dus eigenlijk alleen zin als je mensen moet verzorgen die het virus hebben, en dan moet je het mondkapje ook nog eens na elk gebruik weggooien.

Belangrijker is het om gewoon goed je handen te wassen (minstens 20 seconden!) en om zo min mogelijk met je handen aan je neus en mond te zitten. Dat laatste vind ik overigens nog best lastig.

Volle voorraadkast

extra voorraad voor coronavirus

Tja, een klein beetje coronapaniek was er wel. Hoewel je het misschien niet echt paniek kunt noemen. Een voorzorgsmaatregel die ik gisteren nam, is dat ik de supermarkt redelijk heb leeggekocht. Ik ging voor heel veel lang houdbare spullen. Mocht het virus in Nederland dan zo vervelend worden dat we 2 weken in quarantaine moeten, dan hebben we in elk geval genoeg te eten.

Op Instagram plaatste ik een poll: slechts 17% van de stemmers heeft al een voorraadje in huis voor ‘noodgevallen’. En in de volgende poll gaf 83% van de stemmers aan dat ze het overdreven vonden om extra boodschappen in huis te hebben. Die mening deel ik wel gedeeltelijk. Want massa-hysterie werkt soms een beetje aanstekelijk. Zoals ik al zei wil ik eigenlijk niet mee doen in die coronapaniek. Maar het voelt wel heel lekker om een goed gevulde voorraadkast te hebben voor stel.

Wat ik dan kocht?

coronapaniek en boodschappen

In de supermarkt heb ik vooral gelet op dingen die langer dan een half jaar houdbaar zijn. Anders heb je uiteraard nog niets aan je voorraad. Ik ging voor groenten in blik en pot, rijst, pasta, pastasaus, vlees voor in vriezer (ok, misschien geen half jaar houdbaar, maar wel een paar weken), blikken soep, aardappels uit de vriezer (rösti), noodlesoepjes, crackers, beschuiten, extra hagelslag, jam, houdbare melk, plantaardige melk, ranja, ragout, fruit uit de vriezer, pakjes sateh ajam uit de vriezer en ook pakken water. Verder broodmix waar alleen water aan toegevoegd moet worden, pannenkoekenmeel waar alleen melk aan toegevoegd moet worden en dat is het wel zo’n beetje.

Het lastige met mij is dat ik geen ui eet. Dus kant en klare pakketten met groenten voor in de vriezer kunnen vaak niet, omdat er dus ui in zit. En dus ging ik voor gewoon verse paprika en worteltjes. Die heb ik gesneden en in zakjes verdeeld in de vriezer. Misschien geen half jaar houdbaar, maar net als vlees wel een paar weken.

De ijsblokjes zijn uit de vriezer verdwenen, die hebben net als de limoncello en jägermeister plaats moeten maken voor mijn voorraadje vlees, groente en fruit.

Ben ik nou helemaal gek geworden?

Haha, goeie vraag, die vraag kreeg ik (iets anders geformuleerd) via Instagram ook. Maar ik denk niet dat ik gek ben geworden. Ik heb eigenlijk alleen maar dingen gekocht die we anders ook wel zouden eten (al dan niet vers) en het is dus niet zo dat ik straks voor € 160,- aan boodschappen weg moet gooien. Mocht het allemaal enorm overdreven zijn, dan hebben we de komende tijd gewoon alvast wat boodschappen op voorraad. Het geeft in elk geval wel een fijn gevoel om voorbereid te zijn, coronapaniek of niet.

Hoe zit het bij jou? Heb jij ook al een voorraadje aangelegd? En denk jij dat ik niet goed wijs ben, of deel je mijn gemengde gevoel? Ik ben serieus benieuwd hoe het level van jouw coronapaniek is.

xx
Loes

P.s. Dit artikel geeft grotendeels mijn gevoel weer, ik ben geen arts en geen wetenschapper en wil dan ook niemand tegen de borst stuiten. Meer informatie over het coronavirus vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *