Een cameratas naaien voor je spiegelreflexcamera | DIY

Yes! Vandaag deel ik een project met jullie waar ik zelf ontzettend trots op ben. Mijn spiegelreflexcamera zit standaard in deze cameratas of hoes en ik gebruik ‘m dus ontzettend vaak. Het is een echte eyecatcher geworden, en ik ben erg blij met het ontwerp. Want: handig in gebruik en toch goede bescherming voor je camera. En dat is waar het me allemaal om ging natuurlijk: zorgvuldig omgaan met mijn camera! Het project viel uiteindelijk ook nog heel erg mee qua moeilijkheid, de bottleneck zat ‘m vooral in de tijd (die ik niet had). Maar goed. Vandaag laat ik je dus zien hoe je zo’n cameratas in elkaar zet.

cameratas naaienEen cameratas

Even bij het begin beginnen. Ik heb zelf een compactcamera van Nikon waar ik heel blij mee ben. Echter kan ik daar niet altijd de productfoto’s mee maken die ik graag wil. Toen ik mijn vader vroeg of ik zijn spiegelreflexcamera eens mocht lenen, mocht dat direct! En aangezien mijn vader een nieuwe(re) spiegelreflexcamera heeft, mag ik deze in bruikleen houden. Hoe fijn is dat! Toen het fotograferen met de spiegelreflex ook nog eens prima leek te gaan werd ik natuurlijk enthousiast, en ik wilde de camera dus graag meenemen op vakantie. Aangezien een camera best kwetsbaar is, wilde ik hem dus goed beschermen. En toen gingen mijn DIY-radertjes flink draaien: ik wilde zelf een cameratas maken!

En zo maak je het

Bereid je maar vast voor, ik heb veeeeeeeel foto’s gemaakt. Dat is puur omdat ik hoop dat het proces zo duidelijk is. Ik heb namelijk zonder patroon gewerkt, omdat ik zelf een patroon getekend heb. En gaandeweg heb ik nog wel wat wijzigingen aangebracht om het model te verbeteren, maar dat zal ik je allemaal uitleggen. Let’s go!

Benodigdheden

cameratas-naaien-dslr-diy-1

Het begint eigenlijk met: wat heb je nodig?

 • leuke stof voor de buitenkant
 • fiberfill als tussenlaag
 • ik heb nog een gewatteerde voering gebruikt voor de binnenkant/voering
 • in eerste instantie heb ik de cameratas gemaakt met klittenband, maar uiteindelijk heb ik toch kam snaps toegevoegd (duurzamer)
 • patroonpapier
 • potlood
 • meetlint of tekenliniaal
 • uiteraard je naaimachine, garen, schaar en spelden

Werkwijze cameratas

tekenen

cameratas-naaien-dslr-diy-2

Dan begin je met je patroonpapier.

cameratas-naaien-dslr-diy-3

Om de ‘achterkant’ van je cameratas te bepalen, leg je je camera zo op het papier. Je trekt hem dan over (als het ware), en je neemt vast een beetje naadtoeslag er bij.

cameratas-naaien-dslr-diy-4

Ik heb er uiteindelijk een rechthoek van 16,5 cm x 13 cm van gemaakt.

cameratas-naaien-dslr-diy-5

Omdat ik graag wil dat de flap ook een sluiting is, moet er dus een stukje overlap zijn. De flap sluit op de bovenkant van de cameratas. Ik heb er dus nog een gedeelte van 10 cm x 16,5 cm bij aan getekend, en van de bovenkant heb ik de hoekjes afgerond.

cameratas-naaien-dslr-diy-6

Vervolgens heb ik de camera rechtop op het papier gezet (zoals op de eerste foto), en die heb ik ook overgetrokken (met weer een cm naadtoeslag erbij). Zoals je ziet, moet de onderkant van dit deel overeenkomen met de breedte van de flap: in mijn geval dus 16,5 cm.

cameratas-naaien-dslr-diy-7

Vanaf een cm of 8 in de diepte kun je de bocht om. Dit kan natuurlijk anders zijn bij een andere camera, maar dit is even om een beeld te geven. In de praktijk bleek overigens dat die 8 cm wel heel veel was, en ik heb na het naaien nog een hele centimeter van de omtrek afgeknipt, zodat de tas iets minder diep werd.

Je meet overigens zo rondom te lens om te bepalen hoe lang dat stuk moet worden. Ik zie dat ik geen foto heb gemaakt van de totale afstand, maar het zal een centimeter of 46 zijn geweest (gok ik?).

Met de liniaal

cameratas-naaien-dslr-diy-8

Je tekent dan eerst een rechthoek van de lengte (dus ongeveer): 46 cm x 13 cm (dit is de hoogte van je flap die je als eerste hebt getekend zo’n beetje). Omdat de camera aan de voorkant natuurlijk minder hoog is dan aan de achterkant (de lens is niet zo hoog als de body van je camera) kun je er dus voor kiezen om deze flap wat bij te tekenen, zodat het uiterste puntje vooraan wat minder hoog is (en je lens dus niet al teveel speling heeft).

cameratas-naaien-dslr-diy-9

Ik vond het mooi om het puntje 9 cm hoog te laten zijn en heb ook nog even een lijn op 11 cm hoogte gezet, op zo’n 5 cm uit het midden (zie foto).  Dan kun je met een vloeiende lijn de afronding maken.

stof knippen

cameratas-naaien-dslr-diy-10

Dan leg je de delen op de stof. Dit deel heb je 2 keer nodig van de buitenstof: voor de boven- en de onderkant.

cameratas-naaien-dslr-diy-11

Dit deel hoef je maar 1 keer te knippen, je kunt ‘m dubbel leggen op de stofvouw.

cameratas-naaien-dslr-diy-12

De achterflap moet in principe enkel geknipt worden, maar tijdens het maken besloot ik dat het leuk zou zijn om er een vakje met rits in te maken (voor de extra batterij en het polarisatiefilter).

Ik knipte dus een deel van de achterflap af, knipte een extra deel van 16,5 cm x 13 cm (voor de binnenkant, het vakje hoeft van mij niet de hele flap te worden, sec de achterkant) en knipte nog 2 delen voor achter de rits: ik denk 5 x 16,5 cm en 8 x 16,5 cm ongeveer.

cameratas-naaien-dslr-diy-13

In totaal moet je dus zoveel als dit hebben:

6 keer boven en onderkant (2 x buitenste stof, 2 x fiberfill en 2 x voering).
3 keer voorkant (1 x buitenste stof, 1 x fiberfill en 1 x voering)achterflap in onderdelen van buitenstof, 1 x voering en 1 x fiberfill.

cameratas naaien

cameratas-naaien-dslr-diy-14

Vervolgens zet je de rits er in.

cameratas-naaien-dslr-diy-15

En dan zet je de kleine stukjes aan de binnenkant van de rits vast: je zet het met de verkeerde kanten op elkaar vast: zo krijgt je zakje aan de binnenkant toch leuke stof.

cameratas-naaien-dslr-diy-16

En tot slot zet je de ‘achterkant’ van de binnenkant er aan vast. Op de foto kun je zien dat ik voor de onderkant in elk geval vast rondom hebt genaaid, zodat dit vakje goed vast zit!

cameratas-naaien-dslr-diy-17

Kijk! Met mooie binnenkant!

cameratas-naaien-dslr-diy-18

Dan kun je de flap verder in elkaar zetten. Je legt de goede kant van de voering op de goede kant van de buitenste stof, en vervolgens de fiberfill er overheen.

cameratas-naaien-dslr-diy-19

Dat speld je vast. En dat naai je vast.

cameratas-naaien-dslr-diy-20

En vervolgens ga je dat naaien. Het wordt een heel wollig geheel onder de naaimachine, dus goed opletten!

cameratas-naaien-dslr-diy-21

Vervolgens ga je de boven en onderkant in elkaar zetten met de fiberfill er vast tegenaan.

cameratas-naaien-dslr-diy-22

Dat wordt al een mooi donker gat :-).

cameratas-naaien-dslr-diy-23

En voor de buitenste stof doe je hetzelfde: eerst vast spelden, en dan naaien.

cameratas-naaien-dslr-diy-24

Naaien dus. Dit naait een stuk fijner dan met die fiberfill er bij.

cameratas-naaien-dslr-diy-25

Het klittenband op de flap genaaid.

alles in elkaar zetten (lastig!)

cameratas-naaien-dslr-diy-27

Om de hoes in elkaar te zetten, draai je de buitenste stof binnenste buiten en die zet je dus met de goede kant tegen de goede kant van de voering. En dit hele gevaarte moet zo onder de naaimachine. Vergeet overigens niet om de onderkant voor het grootste gedeelte open te laten, want hierdoor moet je de hoes keren, en daar moet ook de flap nog komen.

cameratas-naaien-dslr-diy-28

Dan kan je je hoes dus buitenste binnen keren.

cameratas-naaien-dslr-diy-29

Op de bovenkant zet je ook nog even een stuk klittenband, om de flap te laten aansluiten, en tot slot zet je je flap in de onderkant (heel rustig naaien, want 6 lagen stof (of stiekem nog meer…).

Het resultaat!

cameratas-naaien-dslr-diy-30

En dan is je hoes klaar! Ik vond het trouwens nog leuk om in een van de bovenste hoekjes een extra flapje te naaien, zodat je de camera kunt vastklikken aan je hengsel: zo raak je de hoes nooit kwijt.

cameratas-naaien-dslr-diy-31

Echt helemaal goedgekeurd!

Toch kamsnaps gebruikt

cameratas-naaien-dslr-diy-32

Helaas bleek na de vakantie dat het klittenband niet bedoeld was voor langdurig gebruik en het begon helemaal los te laten.

cameratas-naaien-dslr-diy-33

Ik heb het klittenband er dus helemaal afgehaald.

cameratas-naaien-dslr-diy-34

Ook van de flap (trust me, de gaatjes verdwijnen vanzelf).

cameratas-naaien-dslr-diy-35

Ik heb er even over nagedacht, maar besloot het toen met kamsnaps te proberen, en zocht leuke kleurtjes bij elkaar uit.

cameratas-naaien-dslr-diy-36

En op de plek waar eerst het klittenband zat, zitten nu de kamsnaps.

cameratas-naaien-dslr-diy-37

In willekeurige volgorde er aan gezet (lekker artistiek he).

cameratas-naaien-dslr-diy-38

En dit werkt echt briljant! Dit werkt mooier dan het klittenband moet ik zeggen. En zelfs als ik maar 1 snap vast maak, gaat het goed hoor, dus no worries!

Ik ben dus echt helemaal tevreden met deze cameratas en hoop dat ik je heb kunnen inspireren om er ook zelf 1 te maken. Het is de moeite zeker waard!

xx
Loes
Save

Save

 

10 Reacties

 1. 23 september 2016 / 06:53

  Ontzettend goed gelukt en duidelijk omschreven.

 2. 23 september 2016 / 09:37

  Ik vind het superknap! Ik zou het echt niet kunnen. Maar goed dat ik geen spiegelreflexcamera heb ; )

 3. 23 september 2016 / 09:45

  Wat een handige tutorial. Ik ben al een tijdje op zoek naar een tas voor mijn camera. Ik ga je blogbericht snel saven in bloglovin’. Ik heb een opmerking: de lens steekt nu recht naar voren, als je het tasje om hebt. Is het niet handiger vanwege stootgevaar om de lens naar beneden gericht te houden (en dus de hengsels anders te bevestigen) ?

  • Loes
   Auteur
   23 september 2016 / 09:47

   Dat vind ik ook een goed idee inderdaad! Ik heb het nu zo gedaan, omdat ik de hengsels van de camera zelf gebruik en die gemonteerd zijn op deze manier. Ik moet zeggen dat ik er zelf eigenlijk geen ‘last’ van heb, ik draag de camera vaak schuin (zoals op de foto) en dan een beetje op mijn rug. Als ik nog een keer een nieuw exemplaar ga maken dan is het misschien een goed idee om hengsels aan de tas zelf te maken en dan de lens naar beneden te richten. Thanks voor de tip!

 4. 23 september 2016 / 20:01

  Superknap gedaan, daar mag je terecht trots op zijn! En wat een vrolijk stofje ook!

  • Loes
   Auteur
   23 september 2016 / 22:24

   Thanks! En leuk he, die stof. Jaren geleden al eens bij de Ikea geshopt. En vond ‘m steeds te mooi om te verknippen (vond ik dan jammer). Maar nu ben ik blij dat ik er toch in geknipt heb, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *