Steeds vaker hoor je spookverhalen over blauw licht. Dat wordt uitgestraald door elektrische apparaten als smartphones, tablets en laptops en het zou zowel een negatief effectief op ons zicht als ons slaapritme hebben. Ik zit natuurlijk veel achter de computer om jullie van leuke artikelen te voorzien. Bovendien heb ik mijn smartphone ook iets vaker in mijn handen dan me lief is. Maar ja, wie niet? Het is dus iets wat ons allemaal aangaat. Ik ben maar eens op onderzoek uitgegaan om uit te vinden wat blauw licht precies is, of we ons zorgen moeten maken en wat we kunnen doen.
Wat is blauw licht?
Blauw licht is de meer gangbare term voor HEV-licht. HEV staat voor ‘high energy visible’, het gaat met andere woorden om een sterk energetisch blauw licht. Het probleem is dat onze netvliezen en ooglenzen deze kleur licht – in tegenstelling tot andere kleuren – niet kunnen filteren. Daarbij zorgt het mogelijk voor een versnelde maculadegeneratie. Dit is een ouderdomsproces dat bij iedereen optreedt. Daarbij sterven de fotoreceptoren op het netvlies langzaam af, met – en nu wordt het wel een beetje eng – blindheid als eindstadium.
Wel of niet schadelijk?
Dat is natuurlijk wel iets om serieus te nemen. Wat wordt er eigenlijk allemaal over gezegd en geschreven? Over eventuele schadelijke gevolgen van het blauwe licht dat apparaten uitstralen, lopen de meningen nogal uiteen. Aan de ene kant is er een groep, waaronder het oogfonds, die zegt dat het weinig kwaad kan. Het belangrijkste argument dat zij aanvoeren, is dat zonlicht alleen al 30 keer meer blauw licht uitstraalt dan een beeldscherm.
Aan de andere kant is er de groep die zegt dat het blauwe licht van je smartphone of computer zeer schadelijk voor je ogen is en wijst op de maculadegeneratie. Bovendien geven zij aan dat blauw licht voor een slechter slaappatroon zorgt. Dit komt doordat het slaaphormoon melatonine niet vrijkomt dankzij dit licht. Je valt dus minder snel in slaap, nadat je ‘s avonds naar je schermpje hebt zitten turen.
Wat kun je doen?
Er zijn meer en minder rigoureuze maatregelen om je ogen te beschermen. Gelukkig zijn er een paar die je vrij eenvoudig kunt uitvoeren. Zo kun je beginnen met het aanzetten van het blauwlichtfilter op je smartphone. Bij de meeste telefoons ga je hiervoor naar instellingen en vink je onder ‘display‘ de optie ‘filter blauw licht’ aan. Bij laptops en tablets kun je ook wat aan de instellingen doen. Besturingssysteem Windows 10 heeft bijvoorbeeld een blauwlichtfilter. Microsoft noemt dit de nachtlamp, maar je kunt deze optie ook overdag gebruiken. Hier kun je precies lezen hoe je deze functie instelt.
Een computerbril
Als je geen zin hebt in al deze filters en het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ook een bril aanschaffen die blauw licht filtert. De glazen zijn dan voorzien van een extra coating waar de blauwe stralen niet doorheen kunnen dringen. De online opticien Mister Spex raadt iedereen die urenlang onafgebroken en intensief achter de computer werkt aan om een dergelijke bril met blauwfilter-technologie te dragen.
Ik heb eerst maar eens het blauwlichtfilter op m’n smartphone aangezet – is echt een stuk aangenamer voor je ogen! – en ga zo ook kijken of dat bij m’n laptop lukt. Verder ga ik proberen om mijn ‘schermtijd’ te verkorten. Dat was ik eigenlijk al een tijdje van plan. Als ik een nieuwe bril nodig heb, kies ik meteen voor een bril met glazen met een blauwlichtfilter. Baat het niet, dan schaadt het niet!
xx
Loes
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.