Een auto haken | Gastblog

Ook voor het nieuwe jaar heeft mijn zusje Margot al weer een aantal leuke haakprojecten aangeleverd. Het eerste project van dit jaar is een gehaakte speelgoedauto. Overigens hoef je ‘m niet aan je zoon/dochter/neefje/nichtje (doorhalen wat niet van toepassing is) te geven hoor, hij staat ook prachtig in huis! Daarom vandaag: een auto haken!Wat heb je nodig?

 • garen in 4 verschillende kleuren (een kleur voor de auto zelf, een kleur voor de ramen, voor de banden en voor de ‘velgen’).
 • haaknaald in de maat van je garen
 • 4 knopen (2 ‘koplampen’ en 2 ‘achterlichten’)
 • schaar
 • naald om de draden weg te werken
 • pandavulling om de auto op te vullen

En zo maak je het

De zijkant van de auto

Hiervan maak je 2 exemplaren.

een auto haken (11)-

Haak een ketting van 28 lossen.

Rij 1: haak een vaste in elke losse van de ketting. Haak een keerlosse en keer je werk (28 st).
Rij 2: haak 2 vasten in de eerste steek (meerderen), haak 26 vasten in de volgende steek, haak 2 vasten in de laatste steek (meerderen). Haak 1 losse en keer je werk (30 st).
Rij 3-8: haak 1 vaste in elke steek, haak een keerlosse en keer je werk (30 st).
Rij 9: haak 1 vaste in de eerste 28 steken, haak de laatste 2 steken samen (minderen), draai je werk om (29 st).
Rij 10: haak een halve vaste in de eerste steek, haak in de volgende 28 steken een vaste, haak 1 keerlosse en draai je werk om (28 st).
Rij 11: haak een vaste in de eerste 26 steken, haak de laatste 2 steken samen (minderen) en draai je werk (27 st).
Rij 12: haak een halve vaste in de eerste 2 steken, haak in de volgende 25 steken een vaste, haak 1 keerlosse en draai je werk (25 st).
Rij 13: haak een vaste in de eerste 23 steken, haak 2 steken samen in de laatste steek (minderen) en draai je werk (23 st).
Rij 14: haak een halve vaste in de eerste steek, haak in de volgende 22 steken een vaste, haak 1 keerlosse en draai je werk om (22st).
Rij 15-16: haak 1 vaste in elke steek, haak een keerlosse en keer je werk (22 st).
Rij 17:  haak 1 vaste in elke steek, keer je werk (22 st).
Rij 18: haak een halve vaste in de eerste steek, en haak een vaste in de overige steken. Draai je werk om (21 st).
Rij 19: haak een halve vaste in de eerste steek, haak 18 vasten in de volgende steken, haak 2 steken samen (minderen), draai je werk om (19 st).
Rij 20:  haak een halve vaste in de eerste steek, haak 16 vasten in de volgende steken en haak de laatste 2 steken samen. Draai je werk om (17 st).
Rij 21: haak een halve vaste in de eerste steek, haak 14 vasten in de volgende steken en haak de laatste 2 steken samen. Je houdt dan 15 steken over.

De bovenkant van de auto

een auto haken (8)-

Haak een ketting van 18 lossen. Haak vervolgens 60 rijen met vasten.

De onderkant van de auto

een auto haken (7)-

Haak een ketting van 18 lossen. Haak vervolgens 23 rijen met vasten.

De voorruit

een auto haken (7)-

Haak een ketting van 16 lossen. Haak vervolgens 7 rijen met vasten.

Zijramen

een auto haken (10)-

Op zich is het leuk om voor de ramen 2 verschillende maten te nemen: de ramen aan de voorkant maak je iets groter dan de ramen achterin. Je hebt in totaal dus 4 ramen nodig (2 van elke maat).

Haak een ketting van 7 lossen, en haak zo 6 rijen met vasten (of zoveel als je nodig vindt dus).

De wielen

een auto haken (12)-

Begin met de binnenkant (wit op onze foto).

Begin met een magische ring met 7 steken. Zorg dat de laatste steek wordt verbonden met de eerste door een halve vaste.
Ronde 2: haak 1 losse, haak 2 vasten in elke steek, maak de laatste steek met een halve vaste aan de eerste steek vast. (14 st).

Wissel naar zwart:
Ronde 3: haak 1 losse, 1 vaste, haak 2 vaste in de volgende steek en herhaal dit tot de laatste steek. Maak weer vast met een halve vaste (21 st).
Ronde 4: haak 1 losse, haak 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende steek en herhaal dit patroon tot de laatste steek. Maak vast met een halve vaste (28 st).
Ronde 5-7: haak 1 losse, haak een vaste in elke steek en zet de ronde weer vast met een halve vaste (28 st).
Ronde 8: haak 1 losse, haak 1 vaste, 1 vaste, haak 2 steken samen (minderen) en herhaal dit tot je rond bent. Zet weer vast met een halve vaste in de eerste steek (21 st).
Ronde 9: haak 1 losse, 1 vaste, haak 2 steken samen (minderen), herhaal tot je rond bent en maak weer vast met een halve vaste in de eerste steek (14 st).

Vul de wielen met pandavulling.
Ga dan verder met minderen totdat je het wiel dicht hebt (als het goed is, lukt dan in 2 ronden). Maak het wiel dicht.

Maak zo nog 3 wielen.

In elkaar zetten

een auto haken (14)-

Dan is het tijd om de auto in elkaar te gaan zetten. Begin met de bovenkant van de auto: zet die vast aan een zijkant, door bijvoorbeeld een vaste te haken. Doe hetzelfde met de onderkant.  Zet dan de ramen in (op) de auto, en naai ook de lampen er op. Je kunt dan de onderkant van de auto aan de voorkant al wel vastmaken aan de bovenkant: aan de achterkant laat je het open om op te vullen.

Zet dan de andere zijkant ook in de auto met vasten. Door het gat in de bodem kun je de auto met pandavulling vullen en tot slot haak je ook de laatste naad in de bodem dicht.

Een auto haken: het resultaat!

een auto haken (1)-

een auto haken (1)-

een auto haken (1)-

En zie hier het resultaat! Leuk geworden he?

In welke kleur zou jij zo’n auto willen maken (hebben)? En voor wie zou jij ‘m maken?

xx
Loes4 Reacties

 1. 4 januari 2018 / 07:26

  Het wordt bijna standaard, maar ik roep mijn man er weer even bij. Wij zijn namelijk suckers voor schattige knuffelachtige dingen, zoals deze leukers. WANT WAT IS IE CUTE! Oh man, ik wil er even in knijpen. Te leuk dit! Die banden zijn geniaal met die zwarte velgen erin. Jammer dat ik het niet kan, maar dit is weer een toppertje hoor!

  • Loes
   Auteur
   8 januari 2018 / 22:37

   Haha, thanks voor deze geweldige reactie.

 2. 20 november 2018 / 15:27

  Hallo Loes, wat een geweldige auto om te maken! Ik maak er een sleutelhanger van voor mijn zoon! Maar ik kom niet uit het patroon.
  In toer 11 heb 27 steken. Dan toer 12 een halve vaste in de 1e steek en 25 steken haken is 25 steken. Maar dan hou je 1 steek over en klopt het patroon niet meer. Hoe nu verder?

  • Loes
   Auteur
   21 november 2018 / 08:55

   Klopt, je hebt helemaal gelijk! Je moet een halve vaste in de eerste 2 steken doen, niet alleen in de eerste. Dan kom je wel uit. Dank je wel voor je opmerkzaamheid, ik ga het patroon ook even wijzigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *