5 tips voor het inrichten van een kleine zolder

Heb jij een kleine zolder en vind je het lastig om de beschikbare ruimte goed te gebruiken? Een zolder kan zo veel meer zijn dan alleen opslagruimte! Vandaag deel ik mijn tips voor het inrichten van een kleine zolder met je.

De zolder

Ik vind het altijd heerlijk als de folder van Ikea na de zomervakantie weer in de bus valt. Of om op Pinterest te neuzen naar hoe mensen hun zolder ingericht hebben. De zolder is nou niet echt mijn favoriete ruimte in huis, maar soms kriebelt het zo enorm om er mee aan de slag te gaan! Als ik naar ons huis kijk, dan wordt de zolder voornamelijk gebruikt als opslag. De kerst- en sinterklaasspullen liggen er, koffers, ski’s en oude matrassen. Alles wat we niet wekelijks nodig hebben, is daar weg gestopt. Eigenlijk jammer van de ruimte, want als je het goed aanpakt, kun je zo veel meer met de zolder!

Qua grootte heb ik over onze zolder (gelukkig) niets te klagen, wel zou ik graag wat meer opbergruimte op zolder willen hebben. Heb jij wel een kleine zolder en weet je niet zo goed wat je er mee moet? Misschien heb je wat aan de volgende tips!

Tips voor het inrichten van een kleine zolder

kleine zolder

Tip 1: gebruik lichte kleuren

Doordat een zolder (vaak) schuine kanten heeft, lijken de muren soms letterlijk op je af te komen. Daarom is het verstandig om na te denken over de kleuren die je gebruikt: donkere kleuren versterken dat effect. Door gebruik te maken van lichte kleuren (zoals wit, beige of pasteltinten) lijkt je zolder groter. Dat komt doordat het licht dat er binnenkomt reflecteert en je dus visueel een beetje ‘helpt’.

Tip 2: Gebruik de hoogte

Is jouw zolder klein qua oppervlakte, maar is hij wel hoog? Maar daar dan handig gebruik van! Zo kun je een extra ‘zoldertje’ maken waar bijvoorbeeld je je spullen weg kunt bergen. Dan kun je de rest van de zolder netjes houden.

dakraam voor meer licht

Tip 3: Extra daglicht

Zonder (dag)licht blijft de zolder eigenlijk maar een donker hol. Het is dus fijn om er een (dak)raam in te (laten) zetten. En als je dan een verduisterend rolgordijn voor het dakraam zet, kun je zelf bepalen hoeveel licht je wanneer op zolder wilt hebben. Als je ’s nachts naar de sterren wilt kijken, laat je ‘m open, wil je graag slapen in een donkere kamer, dan kun je ‘m dicht doen.

kleine zolder

Tip 4: Wees creatief met de ruimte die je hebt

Omdat je op een kleine zolder niet aan de gang kunt met uitgebreide en grote opbergsystemen is het handig om multi-functionele meubels te gebruiken. Is je zolder tevens slaapkamer? Zorg dan voor (rol)lades onder het bed waar je je beddengoed etc. in kunt opbergen. Is je zolder de logeerkamer? Maak dan een bed dat je kunt wegwerken onder de schuine kant. Als er dan geen logeetjes zijn, neemt het bed geen onnodige ruimte in beslag.

zolder inrichten

Tip 5: Kijk goed waar je meubels plaatst

Een laatste tip: kijk goed waar je de meubels plaatst! Op zolder heb je, vanwege de schuine kanten, vaak een beperkte looproute. Het is dan niet handig om dan ‘zomaar’ meubels neer te zetten. De kans bestaat dat je dan onder de schuine kant door moet lopen. Plaats dus bijvoorbeeld een bed onder de schuine kant: als je ligt heb je niet zoveel hoogte nodig.

Wat is jouw tip voor het inrichten van een kleine zolder?

 

xx
Loes

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

6 Reacties

 1. 24 september 2017 / 10:00

  Wat een leuk artikel! Wij wonen op de begaande grond dus hebben momenteel geen ‘last’ van een zolder haha, maar kan me goed voorstellen dat het lastig is om zo een ruimte praktisch in te richten.

  • Loes
   Auteur
   25 september 2017 / 16:41

   Thanks! Haha, ja, zonder zolder heb je er ook geen ‘last’ van inderdaad! BIj ons is het wel de meest oneerbiedige ruimte in huis. Alles wordt er maar neergekwakt. In de zomer veel te heet, wat dat betreft moeten wij er ook echt eens mee aan de slag.

 2. Alex
  15 juni 2020 / 08:09

  Super leuke ideeën. Ik heb een kleine zolder. Kamer van mijn zoontje. Echt aan het nadenken van hoe wat waar. Maar dankzij deze tips en ideeën kan ik er denk toch wat mee. Super

 3. nina
  3 december 2020 / 14:58

  hi, ik weet dat dit al een oud bericht is, maar weet je toevallig waar het bed op de laatste foto van is? hoop dat je me verder kunt helpen, alvast bedankt!
  groet,
  nina

  • Loes
   Auteur
   3 december 2020 / 17:33

   Hoi Nina,
   Helaas weet ik dat niet. Het beeld komt van een beeldbank, dus ik kan niet achterhalen waar het van is. Ik heb nog gezocht of ik het plaatje elders tegenkom, maar veel bloggers gebruiken dit in eenzelfde setting. Dus helaas geen bron van het bed..
   Groetjes, Loes

   • nina
    7 december 2020 / 10:47

    ah jammer, dankjewel voor het uitzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *