10 stomme redenen waarom je kind je ’s nachts wakker maakt

Iedereen weet dat pasgeboren baby’s nachtvoeding krijgen. Dat hoort erbij, en het gaat gelukkig ook over. Lize is inmiddels best een goede slaper, maar met Pepijn heeft dat wat meer voeten in aarde gehad. Nog niet zo lang geleden moesten we er minstens 6 nachten per week nog wel een keer of 3 of 4 uit. Killing kan ik je vertellen. Vandaag de 10 stomme redenen waarom je kind je ’s nachts wakker maakt.10 stomme redenen waarom je kind je ’s nachts wakker maakt

Sinds het nieuwe jaar gaat het slapen bij Pepijn (gelukkig!) een stuk beter, en is het nog maar 1 of 2 keer per week dat we er ’s nachts uit moeten. En dat voelt zo verschrikkelijk goed! Ik ben best nogal gehecht aan mijn slaap. Onze oplossing voor dit probleem: wij hebben vaste nachten waarop Ton of ik uit bed ‘moet’. Dat is al jaren zo (i.v.m. werk- en vrije dagen) en dat werkt eigenlijk heel goed. Als het Ton zijn beurt is, blijf ik lekker liggen en andersom uiteraard ook. Maar de dingen die we ’s nachts dus te horen krijgen:

 • Mama, speen kwijt! Pepijn heeft een speen, en Lize haar duim. Voor Lize geldt dit dus niet (hoewel het duimen wel lastiger is om af te leren). Maar soms zou ik willen dat die speen met elastiekjes bij Pepijn om de oren zat. Kan ‘ie ‘m ook niet kwijtraken!
 • Ik kan niet slapen! En dat dan midden in de nacht.. Euh, ok, als je je ogen dicht doet, ben je zo weer weg. En vaak werkt dat gelukkig ook: gewoon het muziekje weer aan, aai over de bol en ‘welterusten’!
 • Ik wil niet slapen! Waarom niet? ‘Daarom niet’. En daar kan je het dan mee doen. Vaak helpt het dan om even te knuffelen buiten het bed. Zo gauw ze dan voelen dat het ‘koud’ wordt (of in elk geval minder warm dan in het lekkere bed), willen ze er zo weer in.
 • Kikker is gesprongen! Tja, echt waar, die kikker springt ’s nachts gewoon uit bed. Het gekke is dat Hello Kitty dat bij Lize ook altijd doet (en Lize riep dan altijd ’s nachts ‘Ditty!’). Ook die mag wel met elastiekjes vast wat mij betreft ;-).
 • Beest in bed! Eén avond stond Pepijn bijna te gillen op de overloop boven. Hij was zo bang! Er zat volgens hem een ‘beest’ in bed. Tja, het was een lieveheersbeestje, en ik snap ook wel dat dat heel eng is ’s nachts als je niets kunt zien. Gelukkig konden we ‘m zo vangen en weg doen. Maar meneer had de schrik goed te pakken (hij vond het woord ‘lievebees’ overigens wel heel schattig).
10 stomme redenen waarom je kind je 's nachts wakker maakt (2)-
 • Plas uithalen! Dat is serieus de laatste tijd een trend.. Meneer weigert op de wc te proberen, maar als hij vindt dat zijn luier ‘vol’ is, dan maakt ‘m niet uit hoe laat het is, en moet er een schone luier komen. Dus.
 • Ik mis mama’s lieve beertje. Ik heb zelf een klein beertje van vroeger in bed. En Pepijn is er helemaal verliefd op (hij noemt ‘m dus mijn lieve beertjes, als in mijn lievelingsbeertje). Zo gauw hij de kans krijgt, knuffelt hij er mee, en soms dan begint hij ineens te roepen dat hij dat beertje mist. Jammer joh, maar anders kan mama niet slapen ;-)!
 • Mijn neusje zit vast. Ok, deze is niet van Pepijn, maar van Lize. Dit roept ze als ze verkouden is en haar neus verstopt is.  Duimen is dan heel lastig (want ze kan dan niet ademen door haar neus). Neusdruppels wil ze nooit, maar meestal helpt een beetje luuf wel, maar wij moeten er stiekem wel om lachen ;-).
 • Ik moet plassen! Ook van Lize deze. Ondanks dat ze prima zelf naar de wc kan, weigert ze dat zelf te doen ’s nachts. Dan houdt ze het net zo lang op tot dat één van ons bij haar komt en zegt dat ze naar de wc mag. Gek toch eigenlijk?
 • Het mooiste is nog als Lize ’s nachts roept en je dan één of ander wazig verhaal krijgt. Dan is ze dus eigenlijk helemaal niet wakker en droomt ze nog een beetje. Dat is soms met Pepijn ook zo, als hij huilt en je naast zijn bed staat. Dan heeft hij zijn ogen nog gewoon dicht, en als je de speen er dan weer in stopt, gaat hij zo weer slapen.

Hoe gaat dat bij jou? Word jij ook wel eens wakker gemaakt om een van deze redenen?

xx
LoesDe uitgelichte afbeelding van een slapend kind komt van Shutterstock.

 

2 Reacties

 1. Roelina
  26 januari 2018 / 23:54

  Te vaak… er gilt er altijd wel één mama. Meestal omdat ze gewoon wakker worden en het inmiddels de egwoonte is om bij ons de ancht af te maken. Nou ja… gat wel over, hoop ik 🙂

 2. 28 januari 2018 / 08:56

  Hoewel dit voor mij al heel lang geleden is, weet ik het nog ontzettend goed. Maar waar ik zo weer mijn bed voor zou uitkomen zijn die kleine pasgeborenhuiltjes. Zo lief! Overigens: als ze ouder zijn maken ze je ook wakker hoor. Maar dat zijn scenario’s waar ik je nu nog niet mee zal vermoeien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *