30 Vragen die jij je kind kunt stellen na schooltijd | Anders dan ‘Hoe was het op school?’

Het lijkt soms wel een kruisverhoor. Als Lize uit school komt, ben ik uiteraard benieuwd hoe haar dag is geweest. Ik stel dan ook de open vraag: ‘Hoe was het op school?’ Domme vraag natuurlijk, want ik krijg alleen ‘goed’ als antwoord. En dan is het klaar. Omdat ik toch graag wat meer interactie wil, heb ik vandaag 30 vragen waar je kind wèl antwoord op geeft!

Hoe was het op school?

Ik weet wel dat deze vraag niet echt creatief is, maar toch stel ik hem eigenlijk altijd. Ik wil namelijk niet vragen ‘was het leuk op school?’, omdat dat een gesloten vraag is, en het antwoord eigenlijk alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ kan zijn. Het liefst krijg ik de meest kleurrijke verhalen, maar dat zit er nog even (?) niet in. Ik denk dat het ook komt door het feit dat Lize nog niet zo lang naar school gaat (ze is ook nog maar 4).

Op school hebben ze het continu-rooster en dat betekent een ‘hele’ dag school (kwart over 8 tot kwart voor 2). Dat is best een opgave voor haar, en ik kan me dan ook voorstellen dat het vat gewoon leeg is als ze thuis komt. En als je moeder dan ook nog eens tegen je loopt te zeuren met haar ‘hoe was het op school vandaag’, dan heb je daar misschien niet altijd zin in.

>> Ook leuk om te lezen: de leukste apps voor kinderen op de iphone.

30 vragen voor na schooltijd:

Met onderstaande vragen daag je je kind uit om na te denken over de schooldag. Misschien levert het zelfs wel een prachtig verhaal op!

 1. Welke nieuwe dingen heb je vandaag geleerd?
 2. Heb je een klasgenoot zien neuspeuteren?
 3. Wat is het grappigste dat er op school is gebeurd?
 4. Wie heeft er vandaag het aardigst tegen je gedaan?
 5. Welke spelletjes heb je in de pauze gedaan?
 6. Met wie heb je gespeeld in de pauze?
 7. Wie heeft er vandaag straf gehad (en waarom)?
 8. Met wie heb je vandaag de meeste lol gehad?
 9. Welk klasgenootje zag er het leukste uit?
 10. Welke ruimte of plek op school vind je het fijnst?
 11. Zijn er kinderen op school met wie je graag vrienden zou willen worden?
 12. Wat is de belangrijkste regel van je juf of meester?
 13. Wat doe je het liefste in de pauze?
 14. Vind je dat je juf (of meester) op iemand lijkt die je kent?
 15. Heb je vandaag iets nieuws geleerd over een vriendje of vriendinnetje? Wat?
 16. Heb je iets gedaan waarmee je iemand anders hebt geholpen?
 17. Wat heb je op school gedaan waar je trots op kunt zijn?
 18. Welke schoolregel vind je lastig?
 19. Is er iemand in de klas die slecht naar de juf (of meester) luistert?
 20. Wat is het leukste dat er vandaag op school is gebeurd?
 21. Wat is het stomste dat er vandaag is gebeurd?
 22. Wie is de grappigste persoon in je klas? En waarom?
 23. Hoe heb je vandaag iemand geholpen?
 24. Heb je op school nog ergens om gelachen vandaag?
 25. Vertel eens iets raars wat iemand vandaag op school heeft gezegd.
 26. Als je iets van school mee naar huis zou  mogen nemen, wat zou het dan zijn?
 27. Wat was het minst leuke wat je vandaag op school hebt gedaan?
 28. Als je mocht kiezen naast wie zou je wel of niet in de klas willen zitten? Waarom?
 29. Waar heb je morgen het meeste zin in? En waarin het minst?
 30. Wat heb je opgeruimd op school?

>> Ook leuk om te lezen: Hoe vermaak je kinderen in de auto?

Doseren!

Het is wel een beetje de kunst om de vragen wat te spreiden, en ze niet allemaal dezelfde dag te stellen. Soms komen er hier hele verhalen hoor, als Lize uit school komt, maar meestal niet. En dan is het fijn om een lijstje te hebben waar je uit kunt putten. En het kan natuurlijk ook gebeuren dat er helemaal geen antwoord op komt. Ach, als dat niet elke dag is, dan laat ik het maar even.

Nu de scholen weer begonnen zijn ben ik blij dat ik wat vragen ter inspiratie heb. Ik ga eens testen of ik antwoord van Lize kan krijgen, en of ik zo een beter beeld van de schooldag krijg. Welke vraag stel jij je kind als hij/zij uit school komt?

xx
Loes5 Reacties

 1. 6 september 2017 / 11:35

  Heel slim! Ik probeer er ook op te letten om wat gevarieerde vragen te stellen. Bij mij doet ‘wat was vandaag super stom?’ Het vaak goed. In combinatie met wat was leuk. Onze school heeft bovendien een App ‘klasbord’ waarbij je lid kunt zijn van je klas en waarop de juf foto’s en berichten kan plaatsen. Dus dan zie ik een foto dat mijn zoon in de constructie hoek heeft gespeeld en kan ik er gericht naar vragen. Of houd ik me voor de domme en zeg, heb je lekker met de kralenplank gespeeld?

  • Loes
   Auteur
   7 september 2017 / 13:18

   Dat is ook leuk, die app. Op de PSZ hadden ze een whatsappgroep waar foto’s op voorbij kwamen, en dat is ook super leuk om te zien. Soms worden bij ons op school (met toestemming overigens) foto’s op facebook geplaatst. Dat helpt ook inderdaad.

 2. 7 september 2017 / 10:06

  Hahaha, heb je een klasgenoot zien neuspeuteren? Grappig! Daar krijg je vast een leuke interactie van. Ik stel de vragen vaak aan het einde van de dag. Voor het slapen gaan. Dan is uitstel altijd fijn en dan krijg ik ook uitgebreide antwoorden. Een van mijn favoriete vragen is: “Wat is het leukste moment van de dag geweest?”.

  • Loes
   Auteur
   7 september 2017 / 13:17

   Dat is ook een goed idee. Zo net naar school zitten die hoofdjes gewoon te vol. En als je naar bed gaat, hebben ze er ook vaak nog even over na kunnen denken.

 3. 9 september 2017 / 19:48

  Wat een leuke lijst! Kan me voorstellen dat zulke concretere vragen ook makkelijker te beantwoorden zijn voor een kind – niet te breed zeg maar. Hier is school nog lang niet aan de orde, maar ik vind je artikel leuke inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *