Sunday talk: Dit heb ik tijdens mijn zwangerschap té vaak gehoord

zwangerschap-opmerkingen

Als je zwanger bent, is het net of je ‘van de wereld’ bent. Iedereen heeft iets tegen je te zeggen of aan je te vragen, of nog erger: ze willen aan je buik zitten! Ik weer nooit zo goed waar het precies vandaan komt dat mensen denken dat zwangere vrouwen ongevraagd advies nodig hebben, maar het gebeurt. Manlief had soms zelfs het idee dat er een soort ‘groet’ was onder zwangere vrouwen, haha. Vandaag een lijstje van dingen die ik te vaak heb gehoord tijdens mijn zwangerschap(pen). Lees je mee?


zwangerschap Opmerkingen

 • Wat heb jij een grote buik! –> Yes, er zit een kindje in, dus mijn buik is groot…
 • Weet je zeker dat er maar 1 in zit? –> Nou, ze kunnen tegenwoordig vrij goed zien wat er precies in je buik zit. Het wil soms nog wel eens mis gaan met het geslacht, maar een volledig kind over het hoofd zien.. Ik geloof niet dat dat nog heel vaak gebeurt (buiten de eerste echo misschien).
 • Hoeveel kilo ben je al aangekomen? –> Nou, dat hou ik niet zo precies bij en daar kijk ik ook liever niet teveel naar. Ik weet wel dat het er straks weer  ‘af moet’, dus laat me lekker gewoon zwanger zijn!
 • Je hoeft zeker niet zo lang meer? –> En dat denk je te kunnen aflezen aan mijn buik? Ik vond het echt ontzettend stom dat mensen met 30 weken dachten dat ik op knappen stond. Helemaal bij zoonlief, en dus reageerde ik vaak maar met de opmerking dat ik alleen maar 9-ponders ‘produceer’.
 • Mijn buurvrouw/vriending/tante/nichtje/vrouw had met 40 weken nog niet zo’n buik als jij nu!!!! –> Okeeee, en wat moet ik met die informatie? Mijn man is 1,93 en ik ben zelf ook niet de kleinste, dus ik verwacht niet dat er een dwergje in mij groeit… Onze dochter was 9 pond bij de geboorte en bij zoonlief verwachtte ik dus ook zoiets (en dat klopte). It runs in the family!
 • Oohhh, een jongetje? Leuk voor je man!!! –> Jaaa, heel leuk voor hem, want onze dochter vindt hij echt totaal niets aan… ???? Wat denk je zelf!
 • De naam van onze dochter begint met een L, net als mijn naam. Dus toen ik zwanger was van een jongetje kreeg ik heel vaak te horen: Gebruik je dan de voorletter van de naam van je man voor een naam voor jullie zoon? –> Uhh, nee? Met onze dochter kwam het zo uit, we vonden het een mooie naam, en hebben die naam niet gekozen vanwege de voorletter. Enne, net alsof ik in de zwangerschap ga vertellen hoe onze zoon gaat heten?
 • Mag je dat wel eten? –> Van wie zou dat dan niet mogen precies? Ik werd soms helemaal gek van alle lijstjes van wat je wel en niet mocht eten tijdens de zwangerschap, maar kon dat altijd prima voor mezelf besluiten!
 • Was het gepland? –> Nou, misschien waren we al 10 jaar aan het proberen en zijn we nu gewoon blij dat het gelukt is.. Nee, het was een ongelukje! (*Sarcasme uit*).
 • Mag ik je buik aanraken? / Mag ik even voelen? –> Hoewel ik dan nog liever heb dat mensen het vragen dan dat ze zo met open armen op je afstormen en gewoon aan je buik beginnen te voelen… (!!).

Mijn advies voor het benaderen van een zwangere vrouw: bedenk je alstublieft dat zwangere vrouwen stijf staan van de hormonen en het soms heel lastig kan zijn (denk aan de bedoeïen in de woestijn van Kluun). Een beetje lief zijn kan dus geen kwaad. Wat je dan wel moet zeggen? Laten we beginnen met dat je niets HOEFT te zeggen over de zwangerschap! Maar alternatieven zijn:

 • Hoe ver ben je al?
 • Wat zie je er prachtig uit!
 • Wat een bijzondere tijd he?

En als je het niet weet, kun je er dus misschien niets over zeggen, het is geen geschreven regel dat je met zwangere vrouwen moet praten over de zwangerschap!

Wat voor gekke dingen heb jij gehoord tijdens jouw zwangerschap?

xx
Loes
Save

 

1 Reactie

 1. Anna Maria
  4 februari 2017 / 12:34

  Het is wel herkenbaar, ik krijg heel vaak de opmerking… Oh wat ga je hard en oh wat heb je al een grote buik… Laat ik daar nu net heel veel moeite mee hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *