Home improvement: zelf een stoel bekleden

zelf stoel bekleden

Als creatieve mama zijn er best wat projecten waar ik mijn hand niet voor om draai. Qua handwerk vind ik gewoon veel dingen leuk: haken, breien, naaien, ik vind het soms gewoon jammer dat er ‘maar’ 24 uur in 1 dag zitten, want er zijn zoveel dingen die ik wel zou willen doen! Gereedschap is ook best aan mij besteed (heb ik al eens verteld dat ik vroeger bij grootste doe-het-zelver van het land achter de servicebalie stond?). Hoewel manlief dat ook wel graag doet overigens hoor. Maar de nieuwe accuboormachine heb IK uitgezocht (sorry schat). Vandaag een project voor in huis waar je naast je naaimachine ook wat gereedschap nodig hebt. Kijk je mee?

Een stoel bekleden

Het is al best weer een tijd geleden dat ik onze (inmiddels oude) eetkamerstoelen zelf bekleed heb. We hadden 6 stoelen, waarvan er 4 grijs waren en 2 rood, en die rode stoelen pasten niet meer in ons paarse interieur.

Omdat ze nog niet per se aan vervanging toe waren, bedacht ik dat ik ze misschien wel kon bekleden. Leuk detail: zo kwam mijn cursus moulage ook nog van pas!

Wat heb je nodig?

 • genoeg stof om 2 stoelen te bekleden (in een kleur die je leuk vindt) ik koos voor 2 verschillende kleuren stof)
 • oude laken of witte katoen om een pasmodel te maken
 • knopspelden
 • watervaste stift (zoals deze)
 • handnietpistool / tacker (zoals deze)
 • naaimachine
 • stofschaar

En zo ga je te werk

stoel-bekleden-1

Je zorgt dat je een lang stuk van een oud laken hebt. Dit vouw je in één geheel om de rugleuning van de stoel. Dat speld je aan de zijkanten vast, zo strak mogelijk. Vervolgens zet je met een zwarte watervaste stift precies een lijn op de stof waar de spelden zitten. Doe dit aan de voor- en achterkant! Zet ook op de bovenkant van de leuning een stippellijn over de breedte van de leuning, zodat je straks kan zien waar je de stof precies dubbel moet vouwen.

stoel-bekleden-2

Leg dan een stuk stof op de zitten, en leg die zo strak mogelijk in de naad van de zitting. Ook hier zet je een streep met watervaste stift over de breedte van de stoel. Om te zorgen dat de verschillende stukken stof straks goed aan elkaar passen, zette ik ook nog een streep midden op de zitten, en die streep zette ik door op de zitting.

Tot slot moet je nog de zijkanten van de stoel maken. Neem hier een stuk katoen voor en speld die vast aan de stof van de zitting en de rugleuning. De stof van de rugleuning loopt aan de achterkant langer door dan aan de voorkant zoals je ziet. Als je de zijkanten ook gespeld hebt, zet je ook hier weer met watervaste  stift een lijn precies op de speldenrand, aan beide zijden van de stof. Zo heb je straks precies je patroondelen uitgetekend.

stoel-bekleden-3

Haal de lakenstof van de stoel en knip langs de getekende lijnen uit: je hebt dan 4 stukken stof als het goed is: 1 lange lap voor de leuning (langer aan de achterkant dus), de zitting en de zijkant van de zitting 2 x.

Dit stoffen patroon kun je dan op de stof leggen die je wilt gebruiken. Knip het patroon uit met een centimeter naadtoeslag er om heen. In de lengte heb ik nog wat extra stof geknipt, omdat ik de hoes straks wil vast nieten aan de onderkant van de stoel.

de hoes voor de stoel naaien

stoel-bekleden-4

En dan het naaiwerk. Eigenlijk is dat echt helemaal niet moeilijk! Het zijn maar 5 naadjes die je moet doen. Allereerst vouw je de stof van de rugleuning dubbel (op de stippellijn) en dan naai je de zijnaden.

Vervolgens zet je het gedeelte voor de zitting aan de voorkant van de rugleuning vast. En tot slot naai je de zijkant van de zittingen tussen de 2 andere delen. En dat is eigenlijk al het naaiwerk dat je moet doen!

stoel-bekleden-5

Dan draai je de hoes met de goede kant naar buiten, en als het goed is kun je ‘m zo over de stoel trekken.

stoel-bekleden-6

Zoals je ziet en zoals gezegd heb ik 2 verschillende hoezen gemaakt voor de stoelen. Hier zitten ze al wel om de stoel, maar ze zijn nog niet vast gezet aan de onderkant.

Daarvoor heb je een tacker / of handnietpistool nodig (met bijbehorende nietjes natuurlijk). Je zet de stoel op de kop (met de zitting op de tafel bijvoorbeeld, dan kun je er mooi bij), en trekt de stof dan goed strak om de houten onderkant. Ze aan alle vier de kanten alvast 1 nietje, zodat alle kanten een beetje vastzitten.

Vervolgens kun je de rest van de stof steeds goed straktrekken en met de nietmachine vast zetten, totdat alle losse stukken onder aan de stoel ook vast zitten.

Klaar! Ik zag best wel tegen dit project op, maar het was uiteindelijk zo makkelijk! Doordat je eerst een mal maakt van stof kun je de nieuwe hoes heel precies pas maken. En door op deze manier je stoel van nieuwe stof te voorzien, kan hij nog weer een ronde mee. Niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu!

Heb jij wel eens een meubelstuk opnieuw bekleed?

xx
Loes

Dit artikel is een samenwerking met Engelbert Strauss. ZIe ook mijn disclaimer.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save[:en]Als creatieve mama zijn er best wat projecten waar ik mijn hand niet voor om draai. Qua handwerk vind ik gewoon veel dingen leuk: haken, breien, naaien, ik vind het soms gewoon jammer dat er ‘maar’ 24 uur in 1 dag zitten, want er zijn zoveel dingen die ik wel zou willen doen! Gereedschap is ook best aan mij besteed (heb ik al eens verteld dat ik vroeger bij grootste doe-het-zelver van het land achter de servicebalie stond?). Hoewel manlief dat ook wel graag doet overigens hoor. Maar de nieuwe accuboormachine heb IK uitgezocht (sorry schat).

12 Reacties

 1. 12 oktober 2016 / 08:18

  Mooi geworden! Ik ben niet zo handig met naald en draad, maar wij hebben houten stoelen die ik af en toe van een ander kleurtje verf voorzie 🙂

  • Loes
   Auteur
   13 oktober 2016 / 14:49

   Thanks! Ha ja, dat is ook een goede make-over: lekker een kleurtje er op!

 2. 12 oktober 2016 / 08:52

  Met de naaimachine kan ik totaal niet overweg ook al zou ik dat erg graag willen! Ik houd ervan om creatief bezig te zijn.
  Je stoel is erg mooi geworden, knap gedaan hoor! Ik heb nog nooit iets bekleed alleen meubels geverfd.

  • Loes
   Auteur
   13 oktober 2016 / 14:50

   Dank je wel! Dit is zelfs voor de beginnende naaister te doen hoor, ik was echt verbaasd over hoe makkelijk het ging! En met verf kun je ook mooie resultaten boeken overigens :-).

 3. 12 oktober 2016 / 09:30

  Wow, goed gedaan! Ik heb al twee jaar geleden voor mijn verjaardag een tacker gevraagd. Die ligt nog steeds in de doos, terwijl ik eigenlijk best onze eetkamerstoelen opnieuw zou moeten bekleden. Die zijn van een nog makkelijker model dan jouw stoelen: alleen een stoffen kussentje.
  Maar ja … er is zoveel leuks om creatief te doen … ik kom er niet aan toe.

  • Loes
   Auteur
   13 oktober 2016 / 14:52

   Een heel herkenbaar probleem. Ik ben nu met naaien met onafgemaakte projectjes bezig, daar had ik er ook tal van in de kast. Die moeten eerst af voordat ik weer wat nieuws mag maken (en dat gaat best aardig). Ik stoorde me met de stoelen overigens zo aan de kleur (ze waren ROOD), dat ik dit wel MOEST doen zeg maar, het stond echt niet in ons huis.

 4. 12 oktober 2016 / 11:55

  Ik vind dit soort diy projecten zo knap! Zelf ben ik daar helemaal niet handig in maar vind ik het eindresultaat altijd zo tof!

 5. 12 oktober 2016 / 23:04

  Wow wat een tof resultaat! Ik ga vriendlief maar eens lief aankijken voor zo’n soort project haha.

  • Loes
   Auteur
   13 oktober 2016 / 14:52

   Goed idee! Als ik het kan, moet hij dat ook kunnen, toch?

 6. 13 oktober 2016 / 14:10

  Het resultaat is echt heel mooi geworden! Knap hoor, ik zou het niet kunnen denk ik

  • Loes
   Auteur
   13 oktober 2016 / 14:53

   Dank je wel! Wie niet waagt, wie niet wint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *