Slot Egeskov met kinderen | Denemarken

Twee weken geleden schreef ik al over ons bezoek aan LEGOLAND Billund tijdens onze vakantie in Denemarken. Uiteraard was dat niet het enige wat we deden, want het eiland Funen (waar we verbleven) had een boel leuke dingen voor ons in petto. Zo hadden we gelezen dat het, weer of geen weer, de moeite was om Slot Egeskov met kinderen te bezoeken. And so we did!
Slot Egeskov – Algemeen

Slot Egeskov is een kasteel op het eiland Funen, in de buurt van de plaats Kværndrup. Het kasteel werd halverwege de 16e eeuw gebouwd en is één van de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken. Egeskov betekent ‘eikenbos’ (in het Deens), en deze naam komt van de legende dat er een heel eikenbos voor de fundering van het kasteel nodig was.

De tuin

Slot Egeskov met kinderen (14)-

Even kijken wat er allemaal te doen is. Op dit moment hebben we eigenlijk nog steeds geen idee hoe groot het terrein eigenlijk is.

Slot Egeskov met kinderen (14)-

Na de entree komen we in de prachtige tuin. Overal staan van deze xylofoon-achtige instrumenten.

Slot Egeskov met kinderen (14)-

Dat is al een groot succes bij Lize en Pepijn.

Het kasteel

Even het kasteel van dichtbij bekijken, via een soort van brug en bijgebouw komen we bij het kasteel. Wat een prachtig ding is dit!

Binnen kun je door verschillende kamers lopen en je gaat echt even terug in de tijd.

–> Misschien vind je dit ook leuk: Funen met kinderen

De slaapkamer van “de prinses” is favoriet bij Lize natuurlijk. Die wil graag alles weten van prinsessen :-).

We kwamen een ontzettend groot poppenhuis tegen, en het is bijna te groot om leuk te zijn. Wel enorm indrukwekkend!

Op de zolder is een speelgoedtentoonstelling: al het speelgoed is in doorzichtige kunststof bollen geplaatst. Heel leuk gedaan, want zo kun je het heel goed van dichtbij bekijken, zonder dat je er aan hoeft te zitten.

Ook was er een tentoonstelling van allemaal kleding van vroeger. Ontzettend mooi om te zien, maar lastig te fotograferen. Deze “prinsessen-jurk” moest uiteraard ook even op de foto.

De speeltuin

Bij Slot Egeskov is echt een heel grote speeltuin. Eigenlijk zijn het allemaal verschillende ‘speeltuintjes’ die met elkaar verbonden zijn. Hier kunnen heeeel veel kinderen spelen. Prachtige speeltoestellen en overal hebben ze picknick-banken aangelegd, waardoor je ook even kunt uitrusten als de kids lekker rennen.

Er zijn een aantal van dit soort ‘speeltoestellen’, maar er  waren ook van die prachtige touw-kastelen.

Slot Egeskov met kinderen

Ook kon je er ‘door de bomen’ lopen, via loopbruggen waren een aantal bomen met elkaar verbonden. Ontzettend leuk, maar ik kan je wel vertellen dat het knap lastig was met een peuter op je arm…

Dit uitzicht maakte wel een boel goed, kan ik je vertellen. Prachtig toch zo!

Iets wat wij niet gedaan hebben, maar wat ook nog mogelijk was: op een segway een parcours afleggen. Als ‘moderne ridder’ heb je natuurlijk geen paard meer, haha.

Slot Egeskov – nog veel meer te zien

In de schuur die je achter de straaljager ziet, is een collectie classic cars te zien die ontzettend indrukwekkend is.

Uiteraard moest Lize even met de roze auto op de foto.

Kijk dan wat een plaatje: voertuigen van alle tijden, echt mooi!

In een schuur verderop komen we een ouderwets winkeltje tegen, met allemaal prachtige spulletjes van vroeger. Ik hou echt van dit soort dingen: het is eigenlijk gewoon een ‘speelgoedwinkel’ in het groot, ha. Ik zou hier de hele dag wel willen spelen.

Allemaal naaibenodigdheden, daar moet ik natuurlijk een foto van maken.

Al die leuke doosjes en potjes… <3

En ondertussen komen we ook de DeLorean (van Back to the Future) nog tegen :-).

Ook is er een collectie motoren te zien. En super gedaan: alle motoren hangen aan het plafond! Zo kun je er ook goed onder kijken, en alles is redelijk op ooghoogte. Ze hebben de motoren zo opgehangen, dat je er een soort ‘doolhof’ doorheen hebt (waar je overigens niet in kunt verdwalen). Erg leuk gedaan.

–> Misschien vind je dit ook leuk: Tips voor Legoland met kinderen

Slot Egeskov – Falck Museum

We lopen door naar het Falck museum, van de Deense hulpdiensten. Hier zijn allemaal oude brandweerwagens en ambulances te bewonderen.

Egeskov met kinderen (39)-

En ondanks dat we dit aan het einde van onze dag deden, vond Pepijn dit toch wel helemaal het einde. Al die brandweerwagens bij elkaar!

Het speelgoed-brandweerwagentje is wel het leukste, ha (en zonder muntjes!).

Een beetje verstopt in de hoek staat een echte ambulance. Er is veel uit gehaald, maar de zwaailichten doen het nog. En Lize weet direct de juiste knop te vinden!

Maar het aller- aller- allerleukste was het wel om even op de brancard achter in de ambulance te liggen. En om ambulance-broeder te spelen!

Tot slot bezoeken we nog het doolhof, maar hier was voor ons de lol er al een beetje af: Lize en Pepijn waren moe en we hebben ook zoveel gezien!

Slot Egeskov met kinderen

Zoals je uit het hele verhaal wellicht gemerkt heb, is Slot Egeskov veel meer dan alleen een kasteel. En niet alleen het kasteel is prachtig, alles er omheen is leuk. Zelfs voor hele kleine kinderen is het dus erg leuk om te bezoeken: de speeltuinen zijn geschikt voor alle leeftijden! Wij hebben wel een beetje geluk gehad met het weer, waardoor we ook veel buiten konden zijn. Maar ook met slecht weer is dit kasteel echt een aanrader. Zoveel te zien en zoveel te doen!

Slot Egeskov – Praktische informatie

Slot Egeskov is geopend van eind april tot en met eind oktober. De tarieven verschillen per ‘seizoen’: voorjaar en jaar zijn laagseizoen en de zomer is het hoogseizoen. Ik weet niet meer precies wat we betaald hebben. Wil je meer informatie over Slot Egeskov? Kijk dan even hier.

Al met al hebben wij echt een prachtige dag gehad en ik kijk er nu nog steeds met ontzettend veel plezier op terug.

Kende jij Slot Egeskov al? Of ben je er misschien zelfs al eens geweest?

xx
Loes
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *