Vandaag een lekker maar verantwoord recept voor cranberrykoeken! Vol energie en toch zonder suiker.
Wat heb je nodig voor ongeveer 6 koeken:
- 2 eieren
- 60 gram cranberries
- 100 gram pecannoten
- 50 gram havermout
- 30 gram volkoren speltmeel
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1 halve theelepel kaneelpoeder
- 2 eetlepels sesamzaad
Verder heb je nodig:
- een keukemachine
- de oven (natuurlijk)
- bakpapier
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de pecannoten heel even in een koekenpan. Doe de noten daarna even in de keukenmachine om ze in kleine stukjes te maken. Ik gebruikte zelf het bakje van mijn staafmixer.
Voeg vervolgens de havermout en het speltmeel toe en maal alles fijn. Om te voorkomen dat er olie uit de noten vrijkomt, moet je niet te lang malen.
Omdat mijn mix-bakje niet groot genoeg is, heb ik eerst alles samengevoegd in een kom en maal ik het in 2 keer met de staafmixer.
In 2 keer mixen voor mij dus. Doe de mix vervolgens in een kom en voeg de wijnsteenbakpoeder, vanille en kaneel toe.
Klop vervolgens de eieren los met een vork.
Giet de eieren bij het droge mengsel. Roer het door elkaar tot een kleverig goedje.
Het is dan de bedoeling dat alles in de keukenmachine gaat, met de cranberries erbij in. Aangezien ik geen keukenmachine heb, en de bak van mijn staafmixer te klein is, heb ik de cranberries alleen in de mix-bak gedaan. Daarna heb ik ze ook weer met de vork door de rest van h
et beslag gemengd.
Pak met je handen steeds een beetje uit de bak, draai er een balletje van en druk het plat op het bakpapier. Laat de koek niet te dik! Verdeel de sesamzaadjes over de koeken.
Ik kom er net achter dat ik van dit proces geen foto’s heb gemaakt, haha, mijn handen zaten zo onder het plakkerige spul!
Laat tussen de koeken een stukje ruimte op het bakpapier en bak ze dan op ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Zoals je ziet heb ik niet echt gelijke koeken gemaakt (haha), maar ze waren errug lekker! Ze vullen erg goed, en smaken heerlijk! Manlief kijkt mee met het maken van deze blogpost en zegt: ‘waar zijn al die andere koeken gebleven???’. Hihi, toen hij thuis kwam, waren er nog maar 3.
Eet smakelijk!
xx
Loes
Yummie! Dat ziet er wel heel erg lekker uit, zeg. En ook heel gezond.
Lijkt me een goed en lekker alternatiefje om je kind mee te geven naar school.
Dat zou een goed idee zijn inderdaad! Lekker zoet, maar zonder suiker!
Oeh lekker! Ik houd echt van alles met havermout in. Origineel receptje 🙂
Thanks! Havermout is hier ook favoriet. Mijn moeder bakte vroeger al havermoutkoekjes, die vonden we altijd heerlijk!
Ziet er echt superlekker uit!
Dank je wel, zo smaken ze ook 😉