Porseleinstiften: je servies tekenen | DIY

porseleinstiften je servies tekenen

Vandaag heb ik een project voor jullie wat ik stiekem al heeeeeeeeeeeeel lang op mijn verlanglijstje heb staan. Op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Toen we gisteren even naar Heutink in Rijssen (de ‘knutselwinkel’) gingen, kwam ik porseleinstiften tekenen, en jawel: die MOESTEN gewoon mee naar huis. Bij de Action scoorde ik wat goedkope bordjes om te proberen, en ik ging aan de slag. Kijk je mee?

Je servies tekenen?

Het servies dat wij in huis hebben, is best al wel heel oud. En veel gebruikt, dus niet meer compleet. Het is (helaas) van V&D en dus kunnen we er niets meer van bijkopen. Niet dat ik dat per se zou willen hoor, maar dat was misschien wel makkelijker geweest. Stiekem ben ik dus aan het kijken naar een nieuw servies. Maar ik ben best kritisch in wat ik leuk vind. En dan moet ik eigenlijk zeggen: er is vooral heel veel is wat ik niet leuk vind. Saai, geen mooi model of kleuren die bij ons in huis niet passen. En dus dacht ik: misschien kan ik een saai wit servies opleuken met porseleinstiften. En met de bordjes van de Action wil ik wel een gokje wagen, want hoe moeilijk kan het zijn: je servies tekenen?

Wat heb je nodig?

 • bordjes van porselein, die in de oven kunnen
 • porseleinstiften
 • alcohol
 • keukenpapier
 • potlood
 • kladpapier om je ontwerp op te maken
 • inspiratie!

En zo ga je aan de slag

Ik wilde graag een paar winterse bordjes. Leuk voor de feestdagen of iets langer: voor de winter. Toen ik op Pinterest keek naar leuke ideetjes, draaide mijn hoofd overuren en ik kreeg er eigenlijk een beetje keuzestress van. Toch kwam ik een leuk plaatje van een pinguïn tegen waar ik wel wat mee kon. (Ik kan namelijk stiekem helemaal niet tekenen, dus het moest niet te moeilijk zijn!).

Ik heb 2 vierkante bordjes en 2 rechthoekige borden gekocht, en het idee was om de kleine pinguïn op het vierkante bordje te zetten, en beide pinguïns samen op het grote bord.

Op papier was ik best tevreden met het resultaat. Ik zit alleen nog heel erg te worstelen met hoe je dit kunt ‘overbrengen’ op je porselein: ondanks dat ik een 2B potlood heb gebruikt, zag ik het toch niet doordrukken op het porselein. Volgende keer misschien eens met carbonpapier proberen.

Vervolgens maak je het oppervlakte wat je gaat tekenen goed schoon met alcohol. Dit om te voorkomen dat je ondergrond vet is (dan hecht de kleur namelijk niet goed).

En dan begin je met tekenen. Omdat wij veel paars in huis hebben, wilde ik graag iets paars aan het bordje toevoegen. Het leek me leuk om sneeuwvlokken te tekenen, maar ik was toch niet helemaal blij met dat resultaat. Ik tekende er stippen bij.

Ik vond het erg wennen om met porseleinstiften te tekenen. Er zit een soort pensil-brush aan, waardoor je heel sierlijk kunt tekenen (als je die techniek beheerst, haha). Mijn pinguïns zijn niet helemaal goed gelukt, helaas.

Toen ik met de grote borden bezig wilde, werd de kleine meid net wakker. En die wilde natuurlijk heel graag helpen. En dus heb ik haar laten tekenen.

Het werd een heel artistiek geheel, en het tweede bord werd ook nog even ‘ingekleurd’…

Het resultaat

Na het tekenen, moet je alles 15 minuten laten drogen. Vervolgens kan het direct in de oven, die je op 160 graden laat voorverwarmen. De bordjes mogen er dan 25 minuten in. Als de tijd voorbij is, zet je de oven uit, maar laat je het porselein er in staan. Het moet dus afkoelen in de oven.

En jawel, dan is dit het resultaat: kleine bordjes van mama, en grote borden van de kleine meid.

Tja, wat zal ik er van zeggen. Ik vond het erg lastig om het ontwerp wat ik had op een bordje te tekenen. Ik wilde eigenlijk direct al veel te veel. En dus ben ik blij dat dit servies van de Action is, want dat kostte niet zo heel veel. Ga ik het nog een keer doen? Jazeker! Ik denk dat ik volgend jaar voor Sinterklaas wat leuke servies-dingetjes wil maken, en misschien ook wel voor kerst. Niet een heel servies hoor, maar wat leuke schaaltjes of mokken vind ik wel erg leuk. Maar ik denk dat het daar ook bij blijft. Ik ken mijn creatieve beperkingen 🙂

Oh ja, voor de (schoon)familie die dit leest: ik kan niet uitsluiten of garanderen (…) dat er met ‘een’ verjaardag in de toekomst misschien wat ongewenst servies cadeau wordt gedaan door dochterlief. Want die heeft de smaak volgens mij wel te pakken, hihi.

Zou jij dat willen, een servies tekenen? En wat zou je er dan op willen zetten? Ik ben benieuwd!

xx
Loes

Save

Save

 

3 Reacties

 1. 8 december 2016 / 08:30

  Ja dat wil ik ook wel eens doen. Geen idee wat we er dan op gaan tekenen. Hoop dat het er dan wel op blijft zitten als het in de vaatwasser gaat.

 2. 8 december 2016 / 14:21

  Superleuk!
  Hier zijn de porseleinstiften niet aan te slepen, wij gebruiken ze behoorlijk veel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *