Pizza op de Cobb | BBQ op tafel!

Je leest het goed: een pizza op de cobb. Niet op de kop, maar op de BBQ! Manlief kreeg vorig jaar voor zijn verjaardag een prachtige cobb en toen het weer het toeliet, probeerden we het uit om er een pizza op te maken. Vandaag laat ik je zien hoe dat ging.

Wat is een cobb?

Een Cobb is een tafelbarbecue waar je mee kunt grillen, bakken, braden, wokken en roken. Hij is naast hip op tafel ook nog eens zuinig, super snel heet en dus overal te gebruiken. Naast briketten kun je ook de zogenaamde cobble stones gebruiken en dan is de Cobb binnen een paar minuten heet. Het leuke is dat de onderkant van de Cobb niet heet wordt, en je hem dus echt veilig op tafel kunt zetten als je bijvoorbeeld met zijn tweeën wilt barbecueën.

pizza op de cobb

Zo ziet een Cobb er uit, een tafelmodel dus. In verschillende kleuren leverbaar (jeej!) en wij hebben dus deze prachtige blauwe. Standaard zit er een rooster in om bijvoorbeeld vlees of groenten op te ‘grillen’. Om een pizza op de Cobb te kunnen maken, heb je een extra bakplaat voor de Cobb nodig:

pizza op de cobb (2)

Zo’n dingetje dus. No worries, dat handvat zit los en kan er ook weer af.

Pizza op de cobb

Allereerst het deeg

‘Die bodem is van karton’ (*denk er een Italiaans accent bij*). Een uitspraak die iedereen wel kent en eerlijk is eerlijk, als het op de bodem van een pizza aankomt, ben ik ook best wel kritisch. Die ‘american pizza’s’ bijvoorbeeld, dat vind ik niet verkeerd, maar hoort voor mij niet echt bij een pizza. Manlief maakt het deeg voor een pizza tegenwoordig zelf, naar het boek van Jamie Oliver Jamie’s Italië.

Basisdeeg voor pizza

Voor 6 tot 8 middelgrote, dunne (!) pizzabodems heb je nodig:

 • 800 gram wittebroodmeel van harde tarwe (wij gebruiken vaak gewoon bloem)
 • 200 gram fijngemalen griesmeel
 • 1 afgestreken theelepel fijn zeezout
 • 2 zakjes van 7 gram gist
 • 1 eetlepel ruwe rietsuiker
 • 650 ml lauw water

Maak op je aanrecht een berg van het meel (en griesmeel) en zout en maak in het middel een grote kuil waar je het water in kunt doen straks. Meng de gist en het suiker in het lauwwarme water en roer dit door. Giet het mengsel in de kuil van het meel. Roer het water rond, zodat het meel langzaam met het water vermengt. Het lijkt eerst op dikke pap, maar gewoon volhouden! Het komt goed :-). Als het echt een deeg wordt, en je niet meer goed kunt roeren, bestuif je je handen met bloem en ga het deeg kneden tot een bal. Je kneed zo’n 10 minuten tot je een glad, elastisch en zacht deeg hebt (goed rekken en (s)trekken ook).

Bestuif het deeg met bloem, doe het in een kom en dek het af met plasticfolie. Laat het zo’n 15 minuten bij kamertemperatuur rusten. Verdeel het deeg dan in balletjes (zoveel als je pizza’s wilt maken) en ongeveer 15 minuten voor het bakken kun je het uitrollen. Als je het deeg langer wilt bewaren kun je de balletjes in plastic rollen en in de koelkast bewaren.

pizzabeleg

Dit is natuurlijk ontzettend persoonlijk en je kunt ontzettend veel verschillende dingen op de pizza doen. Als eerste smeer je de tomatensaus op de pizza (gepureerde tomaten uit een pak (passata di pomodori), Italiaanse kruiden en knoflookpoeder).

Voor ons ‘pizza op de Cobb-avontuur’ gebruikten we het volgende:

 • geraspte kaas
 • mozzarella
 • salami
 • rauwe ham (niet om warm te maken, mag op de pizza als hij klaar is)
 • rucola (ook niet om warm te maken, maar om op de pizza te doen als hij klaar is)

pizza op de cobb (1)-

Leeg je pizzadeeg op de bakplaat en gooi alles er op wat je lekker vindt.

pizza op de cobb (3)-

En plaats ‘m vervolgens op de voorverwarmde Cobb (dat voorverwarmen duurt ongeveer 7 minuten en doe je met de deksel op de Cobb). Ook voor het bakken van de pizza doe je de deksel op de Cobb.

De pizza is in ongeveer 15 minuten klaar, maar hou dat even goed in de gaten, want voor mijn gevoel ging het veel sneller!

Het resultaat

pizza op de cobb (6)-

Ik moest echt mijn best doen om de pizza op de foto te zetten, want iedereen vond ‘m zo lekker dat de stukken steeds verdwenen waren haha. Zie hier een exemplaar met 2 kazen en champignons, yummy!

We aten met zijn vieren en sneden de pizza’s dus steeds in stukken. Terwijl we dan aan het eten waren, ging de volgende pizza op de Cobb. En dat ging snel zat! Ik was echt verbaasd over hoe snel die Cobb op temperatuur. is.

pizza op de cobb (5)-

En dit is eentje met 2 kazen, rucola en rauwe ham (die laatste 2 dus later toegevoegd).

Wij vonden het dus een vet succes en kunnen niet wachten tot het weer fatsoenlijk warm en droog is buiten. Dan kunnen we deze truc nog eens uithalen!

Krijg jij ook al honger bij het zien van deze pizza? En heb je wel eens ge-tafel-barbecued (is dat een woord)?

xx
LoesDit artikel bevat affiliate links. Wil je weten wat dat betekent? Lees dan mijn disclaimer.

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *