Afgelopen weekend vierden we de verjaardag van onze kleine man. Mijn zusje Margot kwam toen met dit geweldige pakketje aanzetten: voor dochterlief een gehaakte sushi-schotel! Dat was natuurlijk DE hit onder de kindjes op het feest, iedere aan de ‘soekie’! Dit ziet er toch eigenlijk ook gewoon uit om op te eten? Het is bijna jammer dat het niet echt kan, haha. Uiteraard kreeg ik vervolgens een mailtje met de tutorials, dus vandaag kun je zien hoe je deze ontzettend leuke sushi-dingetjes kunt haken!
De basis: de rijst haken
Benodigdheden
- witte katoen/wol
- haaknaald nr. 2,5
- naald
- pandavulling
Werkwijze
Je begint met 7 lossen.
Vervolgens haak je in elke steek een vaste.
In de laatste losse van de rij haak je twee vasten. Vervolgens ga je aan de andere kant van de rij door en haak je in de eerste steek ook twee vasten.
Zo begint je haakwerkje al een ronde vorm te krijgen. Je maakt de rij af door in elke steek een vaste te haken.
In de laatste steek haak je twee vasten en in de eerste steek van de volgende rij haak je ook twee vasten.
Dit doe je 6 rijen zo door. In elke steek twee vasten, behalve in de laatste en en eerste steek, daar haak je twee vasten.
De bodem is nu klaar.
Nu haak je in elke steek 1 vaste tot je de gewenste hoogte hebt bereikt.
Je blijft doorhaken in elke steek een vaste maar om de 4 steken sla je 1 steek over. Zo word je haakwerkje steeds kleiner.
Je vult de sushi met pandavulling. Vervolgens blijf je doorgaan met minderen.
Tot je niet verder kan.
De bodem van je sushi is nu klaar. In totaal heb ik 8 van deze witte bolletjes gehaakt.
NIgiri Sake (Zalm)
Benodigdheden
- Oranje en witte katoen/wol
- Haaknaald nr. 2,5
- Naald
Werkwijze
Net als bij de ‘rijst’ begin je met 7 lossen. Vervolgens haak je in elke steek een vaste behalve in de laatste steek en de eerste van de volgende rij, daar haak je twee vasten in 1 steek. Dit doe je tot je 5 rijen hebt gehaakt.
Vervolgens haak je alleen in de achterste lus van de steek een vaste. Zo krijg je een opstaand randje. Met een naald en wit draad maak je witte strepen bovenop je zalm.
Nu bevestig je de zalm bovenop je eerdere gehaakte witte onderstuk en klaar is je sushi!
Nigiri Tamago (Ei)
Benodigdheden
- Gele en groene katoen/wol
- Haaknaald nr. 2,5
- Naald
Werkwijze
Voor het gele stuk haak je weer precies hetzelfde zoals bij de zalm, alleen gebruik je nu de kleur geel.
Je pakt je groene draad en haakt 28 lossen.
Vervolgens haak je in elke steek een vaste. Met naald en draad maak je het groene sliertje vast aan de sushi.
Nigiri Ebi (garnaal)
Benodigdheden
- Witte, oranje en rode katoen/wol
- Haaknaald nr. 2,5
- Naald
Werkwijze
Voor het haken van de garnaal moet je weten hoe je elke keer moet wisselen van kleur. Het is een beetje een gepriegel.
Ik ben begonnen met het haken van 8 lossen met wit draad. Daarna ben ik verder gegaan met oranje draad en haak ik in elke steek een vaste. Dit doe net zo lang tot je ongeveer 13 rijen hebt. Zorg dat je met wit draad eindigt.
Daarna ga je verder met rood, waarbij je weer in elke steek een vaste haakt. Aan het einde van de rij haak je 10 lossen en haakt deze met een halve vaste vast in de volgende steek. Dit doe je in totaal 4 x.
Zorg dat je aan het einde van de rij wat extra rood draad overhoudt zodat je met naald en draad een streep over de rug van de garnaal kunt trekken. Je maakt de garnaal vast aan je eerder gehaakte witte basis (de rijst).
En als je ze dan gezellig op een schaaltje legt, staat het toch helemaal gezellig bij elkaar?
Sushirol
Benoddigheden
- 3 kleuren wol/katoen (wit – roze- zwart)
- pandavulling
- haaknaald 2.5
- naald
Werkwijze
Je begint met het haken van 2 lossen. In de eerste losse haak je vervolgens 6 vasten.
De ronde daarna haak je in elke steek 2 vasten. Totaal krijg je 12 steken.
Nu pak je de kleur wit en haak je in de eerste steek twee vasten en in de steek daarna 1 vaste. Vervolgens weer twee vasten in 1 steek en dan 1 vaste 2-1-2-1-2-1 enz. Dit doe je de hele ronde zo door.
De volgende ronde ga je weer meerderen. 2 vasten in de eerste steek en in de volgende twee steken 1 vaste (2-1-1-2-1-1-2-1-1 enz). Het witte gedeelte is nu klaar.
Je pakt het zwarte draad en je haakt in elk steek een vaste.
De ronde daarna haak je alleen in de achterste steek een vaste. Zo krijg je een opstaand randje. Dit doe je net zo lang tot je je sushi rol breed genoeg vindt.
Je begint weer opnieuw bij stap 1 met het roze draad. Tot aan het einde van het witte draad. Het rondje past precies bovenop je eerder gehaakte sushi rol. Met het zwarte draad haak je het rondje vast. Halverwege vul je de sushi met pandavulling en vervolgens haak je ronde af.
Je sushirol is klaar!
Dat ziet er toch helemaal lekker uit zo?
Het is een groot succes hier in huis, ik krijg de hele dag ‘soekie’ geserveerd, met een glaasje wijn erbij, en gehaakt fruit. Overal in huis vind ik het terug, wat stiekem betekent dat de kleine meid het helemaal geweldig vindt.
Ik had het al wel voorbij zien komen op Pinterest, maar nog nooit de moeite genomen om zelf te gaan maken, en ik ben dus super blij dat Margot dit gemaakt heeft!
Zouden jullie ook zo’n bordje willen hebben? Of ga je het misschien zelf maken? Ik ben benieuwd!
xx
Loes
Super leuk!
Kunnen ze ook op bestelling gemaakt worden 😉
Auteur
Haha, voor jou wel! Wanneer ben je je jarig? 😉 😉 Kun je vast een verlanglijstje maken.