Moestuintjesupdate | Deel 3

moestuin (1)

Oh wat vliegt  de tijd! Dit is een foto van ‘before’ zeg maar, straks, de ‘after’ foto :-). De tuinkers groeit echt als een malle en die gaan we vandaag dus maar eens opeten. Verder moet de broccoli verpot worden en de rode biet ook. Ondertussen heb ik nog wat moestuintjes erbij gekregen en daar wilde ik ook even mee aan de slag. Kijk mee hoe het is geworden!

Zoals het was

moestuin 0

Met de klok mee: De venkel heeft een heel klein groen puntje, en de worteltjes komen ook al kijken. Onderin de tomaat van Ikea die mooie stengels heeft, en ook de basilicum groeit de pan uit. Die onderste 2 zitten onder zo’n plastic kapje en hebben het dus lekker warm.

moestuin 1

Eigenlijk begint langzamerhand alles wel te kiemen, prachtig he? Ik ben alleen dus wel zo lui dat ik niet bij alles de kiemdatum zet.

tuinkers eten

De kleine meid wil de tuinkers toch ook wel even proeven. Haar gezicht spreekt boekdelen, hihi. Ze vond het dus niet zo lekker. Ik vond het wel stoer dat ze het probeerde. Ze stapte uit haar comfort zone en dat gebeurt met eten niet zo vaak :-).

goede hulp

We hadden 8 nieuwe moestuintjes gekregen dus ik besloot voortvarend te werk te gaan met 8 bordjes met water om de blokjes op te laten lossen. Dat duurt even, dus zo konden we met de ene beginnen terwijl de anderen lagen te groeien. De kleine meid vond dit prachtig overigens. Ze mocht overal 2 schepjes water bij doen en deed dat met uiterste precisie. En dan vooral de opmerking: ‘Kijk, die groeit al!’. Zo leuk om dit samen te doen.

doperwten planten

1 van de dingen die we gingen planten was doperwt. De kleine meid vond die ‘zaadjes’ maar raar: ‘Mama, waarom geen zaadmatje’? (Als die geen groene vingers krijgt, weet ik het ook niet meer, haha). En toen was het van: ‘ze zijn net zo groot als mijn neusgaten!’. Ik moest er wel om lachen in elk geval.

grote pot

Als we de nieuwe moestuintjes geplant hebben, gaan we de broccoli en de rode biet verpotten. In een grote pot, want daar hebben we er nu een flink aantal van (jaja, mama moet bewijzen dat het dit jaar beter lukt dan vorig jaar, slik!). Maar ook hier heb ik weer goede hulp.

moestuin (25)

De aardbeiplantjes van vorig jaar die het overleefd hebben zet ik ook even een andere pot, dan kunnen ze, als ze dat zouden willen, nog wat groeien. 🙂

Hoe het is geworden

moestuin 2

Binnen ziet het er ondertussen heel wat voller uit in de bak met potjes. Zo gezellig!

moestuin 3

Ik heb de grote potten ook nog maar even binnen in de vensterbank gezet, want ik vind het buiten nog wel een beetje koud. Nu moeten er niet nog meer planten zo ontzettend hard gaan groeien, want dat wordt lastig in de vensterbank.

moestuin (42)

En alles even netjes op een rijtje: ziet er weer strak uit toch? Het ziet er nog wel een beetje zielig uit, die kleine broccoli in een grote pot zo.

Gebruiksaanwijzing

Ik heb dus weer een aantal moestuintjes die ik nog niet had, dus ik vul de gebruiksaanwijzing nog even aan.

Andijvie

Verpot het plantje als het 4 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed. Zet het hele potje in deze grotere pot met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 4 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij vorst.

Andijvie is klaar als er kroppen van ongeveer 20 cm ontstaan. Dit is ongeveer 15 weken na het zaaien.

Doperwten

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot van ongeveer 12 cm breed met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Maak de steel vast aan een stokje om het plantje extra steun te geven. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij vorst.

Je kunt doperwten plukken wanneer de peulen waarin ze groeien bol gaan staan. Dit is ongeveer 12 weken na zaaien.

Komkommer

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot van ongeveer 12 cm breed met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Maak de steel vast aan een stokje om het plantje extra steun te geven. Als je meer dan 2 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij vorst.

Je kunt komkommers oogsten wanneer ze ongeveer 20 cm lang zijn. Dit is ongeveer 16 weken na het zaaien.

Ik zit nog even te denken over een pagina waar ik alle gebruiksaanwijzingen apart neer kan zetten, zodat ik het ook terug kan vinden en niet steeds terug hoef naar mijn oude artikelen, haha.

Hoe gaat het met jouw moestuin?

xx
Loes

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *