Moestuintjesupdate | Deel 2

moestuin ah (1)

Elke ochtend als we beneden komen is het een vast ritueel: de kleine meid vraagt: ‘Mama, moeten we de plantjes nog water geven?’ En: ‘Zouden er al nieuwe plantjes zijn?’ Groot was dus de verbazing toen al heel snel de tuinkers de pan uit rees. En nog meer verbazing toen mama zo maar zo’n plantje op at! (Denk een ietwat boos gezicht van een 3-jarig meisje: ‘Dat mag toch niet, mama!!!!’) Kijk mee hoe het met onze ‘moestuin’ is!

Eigenlijk heb ik stiekem nog meer potjes liggen die ook nog gezaaid moeten worden, maar daar kom ik steeds niet aan toen. Moet dat nu echt wel even een keer gaan doen, want anders zit er zoveel verschil tussen alle plantjes. Maar goed, het resultaat na dus 1 week:

Tijm

moestuin ah (2)

Hele kleine sprietjes spieken zo net boven de aarde! Jippie!! Het is wel een beetje een zoekplaatje, maar ze zijn er echt!

moestuin ah (3)

Ik sprong bijna een gat in de lucht toen ik zag dat er nog een potje met groene puntjes was, haha, was het ook tijm. Daar had ik er dus 2 van. Duh.. Maar wel goed om te zien dat ze dus eigenlijk tegelijk uitkomen.

Broccoli

moestuin ah (4)

De broccoli gaat al iets verder: dat zijn al wel echt plantjes. En wat een boel eigenlijk! Morgen eens even verdiepen in de ‘gebruiksaanwijzing’, want dit jaar moet alles dus wel een tandje serieuzer, dat snap je wel!

Rode biet

moestuin ah (5)

Nog zo’n heerlijk zoekplaatje, maar onmiskenbaar rode biet! Hij komt langzaamaan uit!!! Spannend he, ik vind het zo leuk om te zien weer allemaal!

Tuinkers

moestuin ah (6)

Ik ben blij dat we deze er ook bij hadden zitten, want na een paar dagen kwamen deze stengels al flink uit de pot schieten! Wel irritant is dat ze het zaadmatje mee omhoog nemen, en het er dus niet echt mooi uit ziet.. Ik heb geprobeerd dat er tussenuit te scheurde, met als resultaat dat ik wat plantjes mee scheurde.. Damn.. Maar goed, morgen maar eens even kijken of we dit bij op de boterham kunnen doen!

Basilicum

moestuin ah (7)

Niet van appie, maar van Ikea: dit bakje met basilicum. Die gaat ook al best hard! De Ikea had dat mooi geregeld: er zit zo’n plastic ‘kap’ overheen (die zie je nog op het achterste bakje zitten) en dat lijkt echt super te werken! Deze gaan behoorlijk hard. Ook hier moet ik de gebruiksaanwijzing er maar eens even bij pakken om te zien hoe het nu verder moet.

Tomaatjes

moestuin ah (8)

En tot slot het laatste bakje, ook van Ikea dus: de tomaatjes. Die beginnen ook langzaamaan op te komen! Goed he? Geen slecht resultaat na een week, moet ik eerlijk zeggen!

En nu verder

moestuin ah (1)

Zoals je kunt zien moeten er nog veel potjes uit komen, en er kunnen dus ook nog wat nieuwe potjes bij. Door de drukte van de verjaardag van onze kleine meid en een open dag op de basisscholen hier in de buurt ben ik er nog even niet aan toe gekomen om de nieuwe potjes er bij te zetten, maar dat gaat zeer binnenkort wel gebeuren!

Ik vind het weer helemaal leuk, en ben stiekem wel een beetje trots dat het al zo ver gaat. Nu even volhouden en op dezelfde voet verder natuurlijk!.

Gebruiksaanwijzing

Ok, op die mooie ‘wikkels’ die om de moestuinpotjes zit, staat een hele tekst met uitleg over de plantjes. Aangezien ik echt van gebruiksaanwijzingen ben EN geen groene vingers heb, dacht ik: laat ik dat eens even goed documenteren allemaal. Daarom, voor alles wat ik nu gezaaid heb, op alfabetische volgorde: de ‘gebruiksaanwijzingen’! Zo kan IK het in ieder geval terugvinden straks!

Basilicum

Verpotten als het plantje 3 cm hoog is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De  wortels groeien vanzelf door het potje heen. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt de blaadjes basilicum plukken zodra de plant ongeveer 15 cm hoog is. Dit is ongeveer 10 weken na zaaien.

Broccoli

Verpot als het plantje 4 cm is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Zet het hele potje in de grotere pot met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje binnen op een lichte, koude plek en geef het af ten toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt oogsten wanneer de broccoli ongeveer 10 cm breed is. Dit is ongeveer 12 weken na zaaien.

Cherrytomaten

Verpot als het plantje 4 cm is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De  wortels groeien vanzelf door het potje heen. Maak de steel vast aan een stokje om het plantje extra steun te geven. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt cherrytomaten plukken wanneer ze helemaal rood zijn. Dis is ongeveer 21 weken na zaaien.

Courgette

Verpot als het plantje 4 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Zet het hele potje in de grotere pot met aarde. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af ten toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt een courgette plukken wanneer deze ongeveer 15 tot 20 cm lang is. Dit is ongeveer 20 weken na zaaien.

Rode biet

Verpot als het plantje ongeveer 3 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Maak het potje nat, hierdoor scheurt het makkelijk. Scheur het potje voorzichtig open, probeer de wortels niet te beschadigen. Zet de plantjes 5 cm uit elkaar in deze grotere pot met aarde. Als je meer dan 5 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geeft het af en toe water, maar niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Rode biet is klaar wanneer het zo groot is als een tennisbal. Dit is ongeveer 14 weken na zaaien.

Sperziebonen

Verpot als het plantje 4 cm is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De  wortels groeien vanzelf door het potje heen. Maak de steel vast aan een stokje om het plantje extra steun te geven. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm van de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt sperziebonen plukken wanneer ze ongeveer 13 cm lang zijn. Dit is ongeveer 12 weken na zaaien.

Tijm

Verpot als het plantje 4 cm is. Zet het hele potje in een grotere pot (ongeveer 12 cm breed) met aarde. De  wortels groeien vanzelf door het potje heen. Zet het plantje op een zonnige plek en geef het af en toe water, niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Je kunt hele takjes tijm afknippen wanneer de eerste takjes beginnen te groeien. Dit is ongeveer 13 weken na zaaien. De takjes kunnen weer aangroeien.

Tuinkers

Tuinkers groeit snel en hoef je niet te verpotten. Na ongeveer een week zijn de steeltjes ongeveer 5 cm hoog en kun je ze al eten. Knip dan de steeltjes af tot 0,5 cm vanaf de aarde en was ze onder de kraan.

Venkel

Verpot als het plantje ongeveer 3 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). Maak het potje nat, hierdoor scheurt het makkelijk. Scheur het potje voorzichtig open, probeer de wortels niet te beschadigen. Zet de plantjes 5 cm uit elkaar in deze grotere pot met aarde. Als je meer dan 3 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geeft het af en toe water, maar niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Venkel is klaar wanneer het zo groot is als een tennisbal. Dit is ongeveer 13 weken na het zaaien.

Watermeloen

Verpot als het plantje ongeveer 4 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 30 cm breed (bijvoorbeeld een emmer). De  wortels groeien vanzelf door het potje heen. Als je meer dan 2 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geeft het regelmatig water. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Klop voorzichtig op de watermeloen. Hoor je een dof en hol geluid, dan is de meloen klaar. Dit is ongeveer 22 weken na het zaaien.

wortel

Verpot als het plantje ongeveer 3 cm hoog is. Je hebt een grote pot nodig, ongeveer 20 cm diep.  Maak het potje nat, hierdoor scheurt het makkelijk. Scheur het potje voorzichtig open, probeer de wortels niet te beschadigen. Zet de plantjes 5 cm uit elkaar in deze grotere pot met aarde. Als je meer dan 5 plantjes hebt, knip dan de rest 0,5 cm vanaf de aarde af. Zet het plantje op een zonnige plek en geeft het af en toe water, maar niet teveel. Het plantje kan buiten staan, maar niet bij kans op vorst.

Oogsten
Veeg voorzichtig de aarde rond de wortel weg. De wortel is klaar wanneer deze ongeveer 2 tot 4 cm breed is. Dit is ongeveer 11 weken na zaaien.

En, hoe staan de moestuintjes bij jullie er bij?

xx
Loes

5 Reacties

  1. Johnf94
    16 september 2016 / 22:10

    This actually answered my drawback, thank you! edeffdkdadgf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *