Mijn tip tegen fruitvliegjes | Huishouden

Zo halverwege de zomer zijn ze er ‘ineens’: fruitvliegjes. Rondom de prullenbak en de fruitmand lijkt het wel een belangrijke bijeenkomst. En het gekste: ze lijken wel direct te reïncarneren als je er 1 platdrukt.  Mag je nog blij zijn dat ze niet reïncarneren in een olifant (om even het grapje van Bert Visscher te gebruiken). Fruitvliegjes schijnen overigens maar 2 weken te leven, maar weten dus wel hoe ze zich (snel) kunnen voortplanten. En ik vind het prima dat ze dat doen, maar dan liever niet in mijn fruitmand. Vandaag deel ik mijn tip tegen fruitvliegjes met je!Fruitvliegjes

Op zich kunnen fruitvliegjes helemaal geen kwaad, ze zorgen er hooguit voor dat je verse producten eerder gaat rotten. De naam fruitvliegjes is eigenlijk niet helemaal juist, want ze houden heus niet alleen van fruit. Ze houden vooral van plantaardige voeding en drankjes. En het schijnt dat ze een (goed?) wijntje ook wel kunnen waarderen. Het lastige van de fruitvlieg is dat hij ontzettend klein is, en dus door de kleinste kiertjes naar buiten of binnen kan. En het afdekken van je etenswaar met alleen een netje heeft dus geen zin om deze vliegjes te bestrijden.

mijn tip tegen fruitvliegjes 2

–> Heb jij al een goede prullenbak om afval goed te scheiden?

Fruitvliegjes bestrijden

Ok, ik heb dit artikel ‘mijn’ tip genoemd, maar eigenlijk komt deze tip van mijn moeder. Maar hij werkt. Heel goed zelfs. Bij ons in huis vliegen nog maar zelden vliegjes rond en daarom wil ik dit met je delen.

Wat heb je nodig?

 • een leeg glazen potjes (van jam, babyvoeding of iets anders)
 • huishoudfolie (plasticfolie dus)
 • water
 • afwasmiddel
 • azijn (wij gebruikten frambozenazijn, maar het mag ook een andere variant zijn).

Doe een laagje water in het potje. Doe er een flinke scheut azijn bij en druppel vervolgens een paar druppels afwasmiddel in het mengsel. Span het huishoudfolie dan strak over de pot en prik er met een mesje of schaar een paar gaatjes in. Zet het potje tussen de vliegjes en het vangen kan beginnen! Bij ons staat hij tussen het fruit en het is bijna akelig om te zien hoeveel vliegjes er al gevangen zijn. Enorm effectief dus!

Een kleine tip

Het doel van deze ‘val’ is om de fruitvliegjes in huis te vangen en om te zorgen dat er niet nog meer komen. Het is dus niet de bedoeling om fruitvliegjes van buiten naar binnen te lokken. Zet je val dus niet voor het raam of dicht bij de deur, anders blijf je bezig!

Wat is jouw ultieme tip tegen fruitvliegjes?

xx
Loes3 Reacties

 1. Henrieke
  15 september 2017 / 11:25

  Het GFT op tijd weggooien helpt meestal redelijk hier maar helaas hebben ook wij alweer fruitvliegjes. Vleesetende plantjes zoals de zonnedauw weten er ook wel raad mee, plus dat het er leuk uitziet.

 2. 15 september 2017 / 14:27

  Ik bewaar in de zomer zoveel mogelijk fruit in de koelkast om die reden.. Maar deze tip is inderdaad wel effectief!

 3. Ilse
  4 september 2019 / 21:54

  Balsamico azijn helpt ook prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *