Mijn sjaal (inclusief patroon)

20151020_224950

Momenteel ben ik bezig met het breien van een sjaal voor dochterlief. Bij Action kwamen we prachtige roze wol tegen, met kleurverloop. Dat leek me wel handig, aangezien ik dan niet van kleur hoef te wisselen. Gemak dient de mens zeg maar.

Omdat het al weer een tijdje geleden is dat ik met kabels aan het breien ben geweest (de zomer brei ik niet haha), moest ik even nadenken hoe het ook alweer zat. Uiteindelijk heb ik 2 kabels toegevoegd, die allebei op dezelfde manier gebreid worden. Achteraf had ik een kabel met een kabelnaald voor het breiwerk en de andere kabel met een kabelnaald achter het breiwerk moeten doen, dat was nog net iets mooier geweest. Maar goed, ik was zo mooi op weg, en ben toch blij met hoe het wordt.

Het patroon:
Zet 38 steken op. Bij deze sjaal heb ik de eerste en laatste steek niet meegerekend in het tellen, en die zijn dus extra.

Ik tel in setjes van 3, dus per reeks zijn er 12 steken.

Rij 1: Brei 13 steken recht, 12 steken gerstekorrel (beginnen met een rechte steek, en eindigen met een averechte), en 13 steken recht.
Rij 2: Haal de eerste steek averecht af, brei 2 steken recht, 6 steken averecht, 2 steken recht, 2 steken averecht, 12 steken gerstekorrel (nu beginnen met een averechtse steek, en eindigen met een averechte), dan 2 steken averecht, 2 steken recht, 6 steken averecht, en 3 steken recht.

Zoals je ziet, brei ik de eerste steek niet. Die haal ik averecht af. De laatste steek brei je wel, altijd met een rechte steek. Op die manier krijg je een mooi v-patroon aan de rand van je werk:
20151020_225149

Rij 3: Haal de eerste steek averecht af, 2 steken recht, zet vervolgens 3 steken op een kabelpen, en brei de volgende 3 steken recht. Brei vervolgens de 3 steken op de kabelpen ook recht (dit is dus de draai van je kabel), 4 steken recht, 12 steken gerstekorrel, 4 steken recht, zet weer 3 steken op de kabelpen en brei de volgende 3 steken recht, brei de 3 steken van de kabelpen ook recht, en eindig met 3 rechte steken.
Rij 4: Haal de eerste steek averecht af, 2 steken recht, 6 steken averecht, 2 steken recht, 2 steken averecht, 12 steken gerstekorrel, 2 steken averecht, 2 steken recht, 6 steken averecht, 3 steken recht.
Rij 5: Haal de eerste steek averecht af, 12 steken recht, 12 steken gerstekorrel, 13 steken recht.
Rij 6: Zoals rij 4.

Rij 7: zoals rij 5.
Rij 8: Zoals rij 4.

Vervolgens herhaal je rij 3 t/m 8 net zo lang tot je sjaal de gewenste lengte heeft.

Zoals je ziet heb ik een kabel met 6 steek (3 om 3). Dat betekent dat de lengte van de kabel 6 pennen wordt. Dus als ik 6 pennen heb gebreid, start de volgende kabel weer. Zo hou je de verhoudingen netjes. Zou je een kabel met 8 steken maken (4 om 4), dan zou je die dus ook 8 pennen lang moeten maken, voor de volgende kabel weer begint.

Nog even een close-up van mijn werk:
20151020_225036

Zoals je ziet zit er aan beide kanten van de gerstekorrelsteek nog een lijn van 2 steken tricotsteek. Dat vond ik zelf mooi als afscheiding als het ware.

20151020_225009

Als ik nog wel 1 puntje van kritiek mag toevoegen: ik snap het witte kleurverloop niet. De sjaal is zo mooi ’50 tinten roze’ (nou ja, bijna dan) en dat witte past er eigenlijk helemaal niet tussen.

Maar, hij is bijna af, en als hij klaar is, volgen de foto’s natuurlijk!

Nu moet ik nog nadenken over een bijpassende muts. Weet nog niet of ik die ga breien of ga haken.

xx

Loes

1 Reactie

  1. Pingback: Hey muts! | Muts haken | hyggelig mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *