Mama-dilemma: Tweedehands kopen?

2ehands

Marktplaats draait overuren, op bol.com kun je je boeken 2e hands verkopen, rommelmarkten doen weer goede zaken tegenwoordig en de term ‘vintage’ is helemaal hip. Maar als het om je kinderen gaat, hoe ga je daar dan mee om?

Als ik naar mezelf kijk, ben ik al best een tijd ‘lid’ van marktplaats. Ik vind het echt een sport om op zoek te gaan naar ‘dingen’ voor een klein prijsje. Zelf heb ik best wat kledingstukken, schoenen, tassen etc. gehad die van marktplaats kwamen: niet meer mooi gevonden door iemand anders, of te klein, maar nog zeker goed genoeg voor mij!

Toen ik zwanger was van dochterlief ging er een hele nieuwe wereld voor me open: 2e hands babyspullen op marktplaats! Wat was er veel te koop, en wat was de prijs van sommige dingen nog (in mijn ogen belachelijk) hoog!!

Voor dochterlief heb ik een maxi cosi van marktplaats gehaald. Ik had er een gezien die ik ontzettend mooi vond, maar die was niet meer in de winkel te koop:

maxi_CabrioFix_MagicMosaic

Als een kind zo blij was ik, toen ik ‘m nog wel via marktplaats kon vinden.

Wel is het zo, dat ik de maxi cosi eerst ben gaan bekijken, voordat ik ‘m heb gekocht: hij zag er nog hartstikke mooi uit en toen heb ik ‘m dus meegenomen.

Kleding
Toen dochterlief geboren werd, was er een ‘nieuwe’ 2e hands kledingwinkel voor kinderkleding in Enschede: Kidz Vintage. Wat een leuke dingen hadden ze daar! En voor kleine prijsjes! De eerste keer dat ik er naartoe ging, kwam ik met een tas vol kleding voor dochterlief de winkel weer uit. De dames van Kidz Vintage legden uit dat ze ongeveer 25% van de nieuwprijs van een kledingstuk vragen. Ze nemen in principe alleen merkkleding in, en als je wat inlevert, is 40% van de verkoopprijs voor de verkoper. Klinkt best goed.

Sindsdien ben ik er vaste klant, kan ik wel zeggen. Ik koop er regelmatige superleuke dingen. Nu dochterlief wat ouder wordt, merk ik wel dat ik minder slaag, maar vooral voor babykleding vind ik het echt briljant. Het is natuurlijk ook zo dat baby’s tegenwoordig ontzettend veel kleertjes hebben, en die kleine maatjes dragen ze maar even. Daarom ziet de kleding er vaak nog bijna als nieuw uit.

Ook qua schoenen hebben ze een superleuk assortiment, maar dat moet je wel een beetje treffen. Je blijft natuurlijk altijd afhankelijk van wat mensen inbrengen zeg maar. Voor dochterlief heb ik er al wel verschillende keren ontzettend leuke schoenen kunnen kopen. Sommige waren zelfs nooit gedragen! En voor schoenen ‘erbij’ vind ik het een prima oplossing.

Mijn enige opmerking bij 2e hands kleding is en blijft wel, dat ik zo’n winkel wel beter vind dan marktplaats: je kunt immers heel kritisch kijken naar een kledingstuk en wordt niet misleid door een optimistische foto.

Speelgoed
Een heel ander hoofdstuk nu: speelgoed! Vroeger stonden wij ‘altijd’ op de rommelmarkt die in de zomervakantie werd gehouden. Met het verdiende geld kochten we dan aan het einde van de ochtend bij de speelgoedwinkel nieuwe dingen, dat was altijd erg leuk!

Lange tijd was er geen rommelmarkt in Almelo vanwege te weinig animo, maar de laatste jaren bloeit het weer op. Nu ik zelf kindjes heb, vind ik het superleuk om in ieder geval te gaan kijken of er wat leuks voor ons bij zit.

Vorig jaar ben ik met dochterlief samen geweest, en man, wat zijn we goed geslaagd. Zo scoorden we onder andere een Dora Laptop voor 5 euro, een Hello Kitty bestuurbare auto voor 2,50 (en allebei inclusief batterijen!) en nog veel meer leuk spul, voor ontzettend weinig geld.

xIMG-20150715-WA0004.jpg

Dit jaar ben ik met zoonlief en dochterlief samen geweest, en wederom zijn we super geslaagd. Wat houten puzzels, een kegelsetje van Woezel en Pip, een badboekje en deze leuke interactieve bal van V-tech:

1004004007093946

En allemaal kleine prijsjes, zo leuk! Ook hier ben ik best wel weer kritisch: je kunt zien of het speelgoed veel gebruikt is of niet, en als ik denk dat mijn kindjes er nog goed mee kunnen spelen, dan neem ik het mee.

Een tijdje terug was er in Enschede een speelgoedbeurs. Daar ben ik met mijn schoonmoeder naartoe geweest. Zij heeft eerdere edities al ontzettend veel leuk speelgoed gekocht. Bij deze ‘beurs’ wordt het speelgoed netjes op categorie gelegd en zie je soms ook 5 dezelfde dingen naast elkaar liggen. Grappig om te zien.

FB_IMG_1446910851531

Alles stond prachtig uitgestald op lange tafels en was mooi overzichtelijk ingedeeld.

FB_IMG_1446910824943

Ook hier ben ik super geslaagd: weer wat puzzels voor dochterlief, die leuke nijntje-schildpad (zie foto) voor zoonlief, mijn schoonmoeder heeft die geweldige garage van Sesamstraat (linksonder op de foto) gescoord, en nog veel meer dingen.

FB_IMG_1446910839803

De bus van Little People (rechts onder) en de zak met Little People poppetjes zijn ook in mijn bezit, echt zo leuk! Alles was nog super netjes en ook hier werden mooie prijsjes gevraagd. Het is maar goed dat dit soort dingen maar eens per jaar georganiseerd worden, anders zou ik me suf kopen!

Ook hier is het weer geweldig dat je eerst kunt zien hoe het speelgoed er aan toe is en of het nog werkt. Dat vind ik wel superfijn.

Conclusie
Voor mij dus geen dilemma: tweedehands kopen doe ik graag. In deze consumptiemaatschappij vind ik het misschien zelfs wel een must: weggooien kan altijd nog! En als iets niet kapot of incompleet is, hoeft het van mij niet weg.

Wat vind jij van tweedehands spullen?

xx
Loes

 

 

2 Reacties

 1. Neelke | The Dutch Chronicles
  23 november 2015 / 10:44

  Wat een leuke tips, helaas woon ik niet in Enschede, maar in Zeist is er ook een tweedehands kleding winkel, ga ik ook maar eens kijken. Die maxicosi is trouwens echt heel gaaf! Het lijkt me prima om speelgoed ed gewoon tweedehands te kopen, het kan best wel heel duur zijn als je het allemaal nieuw moet kopen. Onze maxicosi is ook tweedehands, alleen las ik later dat dat eigenlijk niet word aangeraden omdat je niet weet of er dus een ongeluk mee gebeurd is? Maar we hebben hem gekregen, dus ik vind het ook weer zo wat om dan een andere te kopen. Over het algemeen ben ik dus voor tweedehands spullen, alleen merk ik toch dat mijn hormonen daar hier en daar wat anders overdenken :D.

  • 23 november 2015 / 12:03

   Je kunt altijd kijken bij zo’n winkel. En als je het niks vind, dan is dat zo. Heb je ’t in ieder geval geprobeerd! Ik heb inderdaad ook gelezen dat je met autostoeltjes moet oppassen. Ik ga dan altijd uit van m’n eigen gevoel, en mijn gevoel zei dit keer dat het wel klopte. Slaat natuurlijk nergens op, haha. We hebben trouwens een vervolgautostoeltje ook 2e hands, maar die heb ik overgenomen van een collega, dus dan is het iets meer ’te vertrouwen’. Ik vond het echt van de zotte om voor 2 auto’s 2 nieuwe stoelen te kopen. Wat een geld allemaal!
   Maar sommige dingen zijn ook gewoon wel errug leuk om nieuw te kopen (zoals jouw kinderwagen haha, die gaan 2e hands voor belachelijke prijzen weg trouwens!!).
   Thanks voor je reactie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *